Την ελπίδα της ότι σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συμφωνία εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Την χθεσινή νύχτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή»,δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Την ελπίδα του για επίτευξη συμφωνίας επί του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα το μεσημέρι «συγκρατημένα αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής λέγοντας πως «την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος». 

Νωρίτερα:

Στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ξαναπιάνοντας το νήμα των διαβουλεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., που παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες δεν οδήγησαν σε συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», έγραψε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε..

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε έκκληση να επιτευχθεί συμβιβασμός έστω την ύστατη στιγμή της Συνόδου που οδεύει να καταρρίψει ρεκόρ διάρκειας. Ο Μισέλ υπενθύμισε στους «27» ότι η πανδημία έχει αφήσει πίσω της πάνω από 600.000 νεκρούς παγκοσμίως, επισημαίνοντας τι επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα, να σταθούν αλληλέγγυιθ μπροστά στην κρίση. «Η ελπίδα μου είναι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ότι ο τίτλος (…) αύριο θα είναι πως η .Ε.Ε ολοκλήρωσε επιτυχώς αυτήν την Mission impossible», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια του τρίτου συνεχόμενου δείπνου των ηγετών στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η ολόψυχη ελπίδα μου (…) έπειτα από τρεις ημέρες ασταμάτητης δουλειάς» πρόσθεσε.

Facebook Comments