Συγχαρητήρια στο ελληνικό Λιμενικό για την διάσωση προσφύγων στ’ ανοιχτά της Χάλκης, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας». 

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Δένδια για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών.

«Ο λόγος μας πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Οι δύο αυτές συνθήκες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων και συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Το ρόλο του σταθερού βραχίονα του διαλόγου και της συνεργασίας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή του χάρτη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

«Γι’ αυτό και ο Μακρόν καθιέρωσε τον βαρυσύμαντο όρο της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας στη θάλασσά μας. Και η Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ στη θάλασσα. […]

Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς αλλά έχουν διεθνή σημασία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή».

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

  

Facebook Comments