Εντείνονται οι κινήσεις της Αθήνας επιχειρώντας την διπλωματική απομόνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκδηλώνουν έντονα το ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, με το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βασικό μήνυμα της Ουάσιγκτον και προς τις δύο πλευρές ήταν η ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά και επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία της» για τις εντάσεις μεταξύ δύο χωρών-συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρεται επισήμως από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα «ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».
 
Όμως, το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που σήκωσε πρώτος το τηλέφωνο και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα την προκειμένη χρονική στιγμή. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο από το Μαξίμου ανακοινώθηκε πως η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία ανήκε στον κ. Τραμπ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμβεί το ίδιο στο παρελθόν, καθώς και ότι δεν μεταδόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας μεσολαβητικής προσπάθειας εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως πράττει π.χ. σε επίπεδο ΕΕ η Γερμανία. Όμως, σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις και την προοπτική των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου – δεδομένης και της επιρροής, δηλαδή, του ομογενειακού μπλοκ – αλλά και της χρονικής σύμπτωσης με το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η κίνηση Τραμπ αναγνωρίζεται ως κατ’ αρχήν θετική από την Αθήνα.

 
Από εκεί και πέρα, βέβαια, πλήρης εικόνα θα μπορεί να υπάρξει εάν κι εφόσον γίνει γνωστό τι έχει συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τι έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα.

Eρντογάν σε Τραμπ: «Δεν δημιουργούμε εμείς αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε στη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως η Άγκυρα θα αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους”. Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

 

Facebook Comments