Τουρισμός, οικονομία και NPEs στο μικροσκόπιο των επενδυτών – Το μήνυμα από τα roadshows
Σημειώνεται πως στις 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται virtually επίσης, και το roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ATHEX 15th Annual Greek Roadshow
Σημειώνεται πως στις 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται virtually επίσης, και το roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ATHEX 15th Annual Greek Roadshow
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικά του τουρισμού, καθώς και η… «τύχη» των δανείων που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επενδυτών και των αναλυτών που συμμετείχαν στα roadshow της Goldman Sachs και της Citi την περασμένη εβδομάδα, σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Τα δύο αυτά roadshows – Goldman Sachs CEEMEA Banking Conference και Citi Virtual GEMS Conference 2020 – εγκαινίασαν ουσιαστικά τα συνέδρια του φθινοπώρου για τον κλάδο δίνοντας έτσι ένα πρώτο «στίγμα» της αγοράς μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου καθώς και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως στις 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται virtually επίσης, και το roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ATHEX 15th Annual Greek Roadshow, με τα μηνύματα που θα δοθούν είναι σημαντικά για την πορεία του Χ.Α το επόμενο διάστημα, το οποίο και έχει “βαλτώσει” σε σχέση με το “πάρτι” που διαδραματίζεται στις διεθνείς αγορές. Μέσω του Annual Greek Roadshow θα δοθεί η δυνατότητα σε εισηγμένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν ατομικές συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές και να παρουσιάσουν την στρατηγική τους, τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους έστω και.. virtually. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή αναμένεται αυξημένη καθώς έτσι και αλλιώς η… ευκολία του διαδικτύου κάνει την παρουσία πολλών funds και διαχειριστών κεφαλαίων πολύ πιο εύκολη. Οι εισηγμένες που έχουν έως τώρα δηλώσει συμμετοχή είναι οι εξής 34: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Τράπεζα Αττικής, Briq Properties, Cenergy, Coca-Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πετρόπουλος, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Πλ. Θράκης, Τιτάν και Βιοχάλκο.
Λίγες μέρες μετά, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για ένα ακόμη σημαντικό συνέδριο, το Global Research 25th Annual Financials CEO Virtual Conference της Bank Of America, το οποίο και διεξάγεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου.
Το σχετικά υποτονικό ενδιαφέρον που αποτυπώθηκε στα δύο πρώτα roadshows για τον τραπεζικό κλάδο, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του στο Χ.Α το τελευταίο διάστημα καθώς και την καθίζηση που έχει υποστεί τζίρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικτυακές «συναντήσεις» ήταν περιορισμένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι ερωτήσεις των funds και των διαχειριστών κεφαλαίων κινήθηκαν γύρω από τον τουρισμό καθώς κατά την άποψή τους αναμένεται να καθορίσουν και την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, δεδομένου ότι η «καρδιά» της τουριστικής σεζόν της χώρας «πέφτει» στο γ’ τρίμηνο του έτους.
Η βαθιά ύφεση στο β’ τρίμηνο δεν φαίνεται πάντως να «φόβισε» τους επενδυτές καθώς είχε αποτιμηθεί, ενώ γενικότερα κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ισχυρή της τάξης του 5%-6%. Ήδη οι αφίξεις τουριστών και οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, δείχνουν μια ανάκαμψη στην αρχή του τρίτου τριμήνου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας, καθώς συνήθως το 55% των τουριστικών εισπράξεων αφορούν σε αυτό το τρίμηνο.
Αυτό δείχνει πως σίγουρα το γ’ τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το β’ ωστόσο το μέγεθος της ανάκαμψης που έχει σημειωθεί σε τριμηνιαία βάση θα ορίσει και το αποτέλεσμα για τη συνολική ύφεση του 2020 και εάν θα είναι εντός των προβλέψεων της κυβέρνησης για συρρίκνωση 8%. Σημαντικό πάντως παραμένει το γεγονός πως η οικονομία επωφελείται από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης καθώς και τις έκτακτες δράσεις από ΕΚΤ και ΕΕ.
Ανησυχίες εκφράστηκαν σχετικά με τα μορατόρια που έχουν δοθεί από τις τράπεζες, με τα funds να ζητούν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για το ποσοστό αυτών που αναμένεται να «σκάσουν» το 2021 οδηγώντας σε νέα NPEs. Σημειώνεται πως δάνεια ύψους 18 δις. ευρώ έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών με τις διοικήσεις των τραπεζών ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικές. Για παράδειγμα, από τα δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ της Alpha Bank που είναι σε μορατόρια, εκτιμά πως τα μισά θα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα επιδότησης της κυβέρνησης, ενώ μόλις 10-15% τους συνόλου εκτιμάται ότι τελικά δεν θα αποπληρωθεί. =
Όπως πάντως προειδοποίησε και ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, η ανάπτυξη της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, το ακόμη υψηλό απόθεμα των οποίων περιορίζει την ικανότητά τους να στηρίζουν την πραγματική οικονομία τη στιγμή που το μόνο βέβαιο είναι πως η πανδημία δημιούργησε νέα NPEs.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι αναλυτές τονίζουν ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών είναι εξαιρετικά χαμηλές και ελκυστικές, πράγμα που σημαίνει πως εάν υπάρξει ο κατάλληλος καταλύτης, είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειώσουν σημαντικό ράλι.
Όπως σημειώνει και η Eurobank Equities, τα σημάδια στις ελληνικές τράπεζες είναι ενθαρρυντικά μετά και τα αποτελέσματα β’ τριμήνου το οποίο ήταν κερδοφόρο. Όπως επισημαίνει τα τρία σημαντικά συμπεράσματα του τριμήνου είναι πως 1) τα βασικά έσοδα αποδείχθηκαν ανθεκτικά, 2) οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα μορατόρια είναι διαχειρίσου και 3) τα σχέδια μείωσης των NPEs βρίσκονται σε καλό δρόμο. Παράλληλα σημειώνει πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι πολύ ελκυστικές και αποτελούν ένα πολύ καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές, ενώ αναμένεται να ανακάμψουν μειώνοντας έτσι το χάσμα με τις αποτιμήσεις των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πάντως, όπως τονίζει, η αγορά χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για το 2021 και μετά, κάτι που είναι πιθανότερο να υπάρξει προς το τέλος του έτους. Η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ αναμένεται επίσης να στηρίζει τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών, προσελκύοντας τελικά το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Facebook Comments