Σε δύο άξονες κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Στην αμυντική θωράκιση και την οικονομική ενίσχυση εν μέσω πανδημίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Το ακροατήριο φέτος ήταν περιορισμένο λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και οι προσκεκλημένοι δεν ξεπέρασαν τους πενήντα, όπως υπαγορεύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας», ανακοινώνοντας έξι εμβληματικές -όπως είπε- αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage. Παράλληλα, εκκινείται η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων και στην αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo.

O πρωθυπουργός σημείωσε πως εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων, ενώ το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε βάθος πενταετίας.

Οι 6 τολμηρές επιλογές Μητσοτάκη αμυντικής θωράκισης: Έρχεται μία μοίρα Rafale!
«Στόχος μας είναι ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων μας ώστε να νιώθει σιγουριά κάθε πολίτης»
1. Μία μοίρα μαχητικών Rafale τέταρτης γενιάς
2. Τέσσερις νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμός των φρεγατών Mekko- Απόκτηση 4 ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία.
3. Νέες τορπίλες και αντιαεροπορικά.
4. 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις σε εύρος πενταετίας.
5.  Ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ
6. Ενίσχυση Ψηφιακής Λειτουργίας Ενόπλων Δυνάμεων

Δημόσια Υγεία

Αναφερόμενος στη Δημόσια Υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως “οι κλίνες Μεθ που διπλασιάστηκαν και έγιναν 1000 θα γίνουν 1200 έως το τέλος του έτους. Παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πάνω από 20 υγιειονομικούς δείκτες πριν από την λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Απευθύνω τον σεβασμό μου στο σύστημα υγείας και τα στελέχη του. Έβγαλαν ασπροπρόσωπη την πατρίδα μας και ανέδειξαν το εθνικό μας φιλότιμο και σας ευχαριστώ και πάλι”.

Τα μέτρα στην Οικονομία

Απαντήσαμε με ένα πλέγμα μέτρων που ισχύει από την άνοιξη και εμπλουτίζεται.

  • Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7 οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2021.
  • Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επαγγελματίες και αγρότες για το 2021.
  • Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα Συνεργασία επεκτείνεται έως το τέλος του 2020.
  • Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Μετά την παρέμβαση μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας θεσπίζεται το μέτρο των υπέρ αποσβέσεων και σε πράσινες επενδύσεις έως το 2023. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά, συνολικού ποσού 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας.
  • Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε η πανδημία αναβάλλεται έως το 2021 η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και χρεών στην εφορία.
  • Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστών ΦΠΑ.
  • Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό έως το τέλος του 2020 από τον Ιανουάριο θα μπορούν να μπουν στο νέο κώδικας Δεύτερης ευκαιρίας.
  • Παρατείνονται για δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων σε 50 για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας”.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα και η κυβέρνηση αυτή έχει δανειστεί 14 δισεκατομμύρια ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Facebook Comments