Μαξίμου: Εκλογικά σενάρια, ΟΠΕΚΕΠΕ και θεσμική αντεπίθεση

6 λεπτά ανάγνωση
14 Απριλίου 2026

Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, το Μέγαρο Μαξίμου επιστρέφει σε ένα περιβάλλον αυξημένης πίεσης, τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό όσο και στο διεθνές μέτωπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί μια σύνθετη εξίσωση, όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή συναντά τα πολλαπλά εσωτερικά μέτωπα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η επικείμενη σύγκρουση στη Βουλή για το κράτος δικαίου και τους θεσμούς, με πρωτοβουλία του Νίκος Ανδρουλάκης. Η συζήτηση αναμένεται να εξελιχθεί σε πολιτική αντιπαράθεση υψηλής έντασης, με αιχμή την υπόθεση των υποκλοπών και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εκλογικά σενάρια, με τρεις βασικές εκδοχές: άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκλογές το φθινόπωρο ή εξάντληση της τετραετίας έως το 2027. Ωστόσο, το βάρος πέφτει στην οικονομική διαχείριση, καθώς οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης απαιτούν παρεμβάσεις όπως το Fuel Pass, με πιθανή παράταση.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει νέα πακέτα στήριξης, με στόχο ενοίκια και συνταξιούχους, ενώ η ΔΕΘ παραμένει κομβικό σημείο για εξαγγελίες. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε έμμεσους φόρους και αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα, με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς βουλευτές και υπουργοί εκφράζουν παράπονα για τους χειρισμούς. Το κλίμα επιβαρύνεται από τη φημολογία για νέα δικογραφία, γεγονός που εντείνει το ρήγμα εμπιστοσύνης με το Μαξίμου.

Ως απάντηση, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει θεσμική αντεπίθεση, με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή, όρια θητειών και αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, επιχειρώντας να μετατοπίσει την ατζέντα.

Το επόμενο διάστημα θα κριθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να ισορροπήσει ανάμεσα σε κρίσεις, μεταρρυθμίσεις και εκλογικό σχεδιασμό, σε μια περίοδο που προμηνύεται πολιτικά καθοριστική.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χ. Μαμουλάκης: «Προφανώς ο Τσίπρας μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη»

Τη θέση ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό πολιτικό αντίπαλο

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές παρά τις νέες απειλές Τραμπ προς το Ιράν

Το πετρέλαιο συνέχισε την καθοδική του πορεία στις διεθνείς αγορές, καθώς οι

Εφιάλτης στην αντλία: Η αμόλυβδη απειλεί να ξεπεράσει τα €2,15

Νέο κύμα ανησυχίας προκαλεί στην αγορά καυσίμων η εκτίναξη των διεθνών τιμών