Υπό άλλες συνθήκες, ένα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ ίσως και να μην είχε τόσο ενδιαφέρον. Κι όμως, έστω και αν δεν φάνηκε εκείνη την ώρα, ο πρωθυπουργός έβγαλε σχεδόν είδηση.  «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα -το τονίζω, άμεσα-διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η λέξη-κλειδί είναι το «άμεσα». Και αυτό γιατί, η συζήτηση που γίνεται στο παρασκήνιο είναι αν υπάρχει περιθώριο, ώστε οι διερευνητικές να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, ίσως και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή είναι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στέλνει διαρκώς μηνύματα στην Άγκυρα να μην κλιμακώσει εκ νέου την ένταση και να μην τορπιλίσει τη διαδικασία. 

Μπορεί, λοιπόν, να δούμε τις επόμενες μέρες τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη να πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ανοιχτό είναι, σίγουρο σε καμία περίπτωση. Άλλωστε και στην Αθήνα δεν είναι…κορόιδα. Είδαν τι έγινε πριν από ενάμιση μήνα με την αθέτηση της κατανόησης που υπήρξε στο Βερολίνο από την Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα και η Αθήνα θα πρέπει να πάρει ορισμένες διασφαλίσεις ότι η Τουρκία δεν θα συναινέσει απλώς σε μια επανέναρξη της διαδικασίας, ώστε να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και μετά από μερικές μέρες απλώς θα ξαναβγάλει το Ορούτς Ρεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα…

 

Ο εξ απορρήτων

 

Facebook Comments