Προς lockdown η χώρα – Τα επτά νέα μέτρα που φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων

MarketNews

Προς lockdown η χώρα – Τα επτά νέα μέτρα που φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μονόδρομος είναι πλέον τα νέα μέτρα στη χώρα μας μετά τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ που καταγράφονται τόσο στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων, όσο και στις εισαγωγές των διασωληνωμένων στη χώρα μας.

Το ΕΣΥ πιέζεται σημαντικά τις τελευταίες μέρες, καθώς εκτός από τα κρούσματα που έφτασαν χτες τα 1.547, έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι νοσηλευόμενοι, οι οποίοι αγγίζουν τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.

Ταυτόχρονα οι διασωληνωμένοι από κοροναϊό στη χώρα μας παραμένουν πάνω από 100 (συγκεκριμένα 108), ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερες από ποτέ.

Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι για να σταματήσει η διασπορά του κοροναϊού κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα που είναι και αυτή τη στιγμή το επίκεντρο του ιού, αλλά και για να προφυλαχτεί το ΕΣΥ για τον δύσκολο μήνα που έρχεται, πρέπει να ληφθούν μέτρα όσο το δυνατόν συντομότερο. 

Τα όπλα στη φαρέτρα τους είναι πολλά και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τόσο στη σημερινή διάσκεψή τους αλλά και στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι τα εξής:

  • Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00, προκειμένου οι πολίτες να σταματήσουν εντελώς να κυκλοφορούν τις νυχτερινές ώρες
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη αναμένεται να μπει από στιγμή σε στιγμή στο επίπεδο 4.
  • Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές και υπάρχει ακόμη στη λίστα των ειδικών. Έτσι προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, δεν αποκλείεται να τους απαγορευτεί η μετακίνηση.  Ωστόσο αυτό το μέτρο θεωρείται σκληροπυρηνικό και δεν είναι από τα πρώτα που εξετάζει η κυβέρνηση.
  • Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα και εντός μαγαζιών: Με τη μάσκα δεν έχουμε τελειώσει ακόμη ακόμη κι αν έγινε καθολική η χρήση της στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί θεωρούν πως πρέπει να γίνεται χρήση της και στο εσωτερικό των μαγαζιών και κυρίως των café-bar, μιας και στα εστιατόρια είναι αδύνατο. Εκτός αυτού όμως δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια.
  • Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα: Το συγκεκριμένο μέτρο είναι σχεδόν σίγουρο όσον αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά αντίστροφα για να βρεθεί στο επίπεδο 4 επικινδυνότητας. Ωστόσο τα πράγματα είναι άσχημα επιδημιολογικά και για την Ροδόπη και τη Λάρισα, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν μάχη για να μην μπουν σε τοπικό lockdown.
  • Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα.
  • Ενίχυση της τηλεκπαίδευσης: Την ίδια ώρα οι ειδικοί κοιτούν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές.