Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ανακοινώσεις έρχονται στον απόηχο της χθεσινής νέας έκρηξης κρουσμάτων και το τριπλό αρνητικό ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοινωσε 2646 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 18 θανάτους. Παράλληλα αυξήθηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φτάνοντας χθες τους 179.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δοθεί έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα και επανέλαβε ότι αυτά δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τα δεδομένα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα είπε. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις έξι να μπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολη δραστηριοτήτων το οποίο θα κρατήσει έως τις 30 Νοεμβρίου. 

Επέλεξα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Θέλω να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψη του αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11 να ξαναμπεί όλη η χώρα σε γενικό lockdown για τρεις εβδομάδες έως τις 30/11.

Δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με την περασμένη άνοιξη… Μια σημαντική αλλαγή θα είναι ότι τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά. Κλειστά θα είναι γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».

800 ευρώ αντί για 583 σε όσους είναι σε αναστολή για τον Νοέμβριο

Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία – Πολλές φορές έχω πει ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες, διότι δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί το β΄ κύμα. Η χώρα έχει πάνω από 37 δις ευρώ διαθέσιμα, κανείς δεν θα μείνει πίσω, κανείς δεν θα μείνει χωρίς στήριξη.
– Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ.
-Διευρύνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας.
-Θα δοθεί μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους.

Facebook Comments