Εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού καθώς και του δεύτερου lockdown ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής αναστολή πλειστηριασμών με διάταξη που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σωσίβιο για εκατοντάδες δανειολήπτες και οφειλέτες.

Η απόφαση για αναστολή των πλειστηριασμών έρχεται να ενισχύσει την «ομπρέλα» προστασίας της κυβέρνησης με το πρόγραμμα «Γέφυρα», με το οποίο το κράτος επιδοτεί, για τρία τρίμηνα, τα δάνεια που έχουν ως προσημείωση/υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο ότι εξετάζουν και αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων.

Προϋπόθεση της αναστολής του πλειστηριασμού είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη, μαζί με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου του ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Με βάση τη διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους.

Facebook Comments