Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech για χρήση και ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση δέχτηκε σήμερα τη σύσταση του ανεξάρτητου Ρυθμιστικού Οργανισμού για τα Φάρμακα και τα προϊόντα Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για χρήση», όπως ανακοίνωση σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση.

«Το εμβόλιο θα διατεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα».

Η επιτροπή εμβολίων της Βρετανίας θα αποφασίσει ποιες ομάδες θα εμβολιασθούν πρώτες, όπως οι έγκλειστοι σε οίκους ευγηρίας, το προσωπικό υγείας και φροντίδας, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι.

Τόσο οι Pfizer και BioNTech όσο και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έχουν αναφέρει προκαταρκτικά αποτελέσματα με περισσότερο από  90% αποτελεσματικότητα -ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό- στις δοκιμές των εμβολίων τους, τα οποία βασίζονται και τα δύο στην τεχνολογία messenger RNA (mRNA).

Η Pfizer δήλωσε ότι η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε τον MHRA για την ικανότητά τους να διεξάγουν προσεκτική αξιολόγηση και να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσουν στην προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Facebook Comments