Η ταχύτατη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας έχει πλέον γίνει κάτι παραπάνω από σαφής. Μετά τα μαύρα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις οι οποίες έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 70%, ήρθαν και οι εφιαλτικές προβλέψεις της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου του Προϋπολογισμού.

Οι καθυστερήσεις και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στην εξάλειψη του πρωτογενούς πλεονάσματος, στην κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και στην περαιτέρω συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών, όπως σημειώνει.

Μ’ αυτά και μ΄αυτά, οι απώλειες του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθούν στα 4 έως 10 δισ. ευρώ – ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης η οποία θα κυμανθεί από 2% έως 4%.

Μετά τα capital controls, δε, τα οποία έχουν ακόμη… συνέχεια, οι επιπτώσεις διευρύνονται δραματικά, με τη μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ να εκτιμάται από 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ η μείωση της κατανάλωσης τοποθετείται στο 50% με 80%.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρξει και πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% κάτι «που θα επηρεάσει άμεσα τις δανειακές ανάγκες, το χρέος και τη βιωσιμότητα του».

Ανάλογες είναι και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλέψεις της Quadriga, οι οποίες κάνουν λόγο για ύφεση τουλάχιστον 3% φέτος η οποία οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ακυρώνοντας τον προηγούμενο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος.

Η επικαιροποίηση των δημοσιονομικών προβλέψεων είναι επομένως βέβαιη και βάζει πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν στις 15 Ιουλίου., όπως τα έσοδα από τις αλλαγές του ΦΠΑ τα οποία είναι εξαιρετικά χλωμό να φέρουν φέτος τα 795 εκατ. ευρώ που αναμένονταν, μετά και την κάθετη πτώση της κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως εάν μεταφραστεί σε… δισεκατομμύρια μέτρων, η απόσταση που χωρίζει το πρωτογενές έλλειμμα 1% από πρωτογενές πλεόνασμα 1% είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 3,6 δισ. ευρώ, γι αυτό και οι δανειστές αποδέχονται το έλλειμμα αφού βλέπουν ότι φέτος είναι αδύνατον να αλλάξουν τα πράγματα και τα μέτρα ίσως μετατεθούν για το 2016.

Και σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να περάσει μια τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων από την Βουλή – στην πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται με τους εκπροσώπους της Quadriga να βρίσκονται σε… walking distance από το στρατηγείο τους.

Εάν οι πιστωτές δεν είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο έως τις 18 Αυγούστου, η πληρωμή προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου δεν θα είναι δυνατή και στη συνέχεια, είτε τα κεφάλαια θα διατεθούν μέσω EFSM ( κάτι που θα απαιτούσε ακόμα περισσότερες συζητήσεις με την Βρετανία και άλλα απρόθυμα κράτη της ΕΕ) ή θα σταματήσει ο ELΑ, προκαλώντας την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας  και των τραπεζών.

Και μέσα από όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να νικήσει τους «εξεγερμένους» του  ΣΥΡΙΖΑ και να πείσει την αντιπολίτευση ότι δεν τους υποστηρίζει κρυφά στην προσπάθειά τους να σπρώξουν τη χώρα πίσω στη δραχμή.

Πλέον είναι μία πολύ πραγματική πιθανότητα οι επαναστάτες της δραχμής του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσουν έδαφος μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτροχιάζοντας τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τσίπρας λοιπόν πρέπει να τρέξει.

Πρέπει να προλάβει να συγκεκριμενοποιήσει το νέο πρόγραμμα πριν ο Λαφαζάνης (και ο Βαρουφάκης και η Ζωή) υποδαυλίσουν τη δυσαρέσκεια τόσο, όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί σημαντική αντίσταση η οποία θα αποτρέψει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Και πρέπει να χωνέψει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη έχει κλείσει καμία συμφωνία μέχρι της 20 Αυγούστου.

Κουβαλάμε μια βόμβα αυτή τη στιγμή, ας την απενεργοποιήσουμε πρώτα, και μετά βλέπουμε, είπε χθες  ο Τσίπρας.

Το θέμα είναι πως ο πυροτεχνουργός είναι πάντα μόνος του όταν καλείται να αντιμετωπίσει και να προσεγγίσει μια βόμβα. Όλοι οι άλλοι γύρω του κρατάνε απόσταση ασφαλείας μέχρι να… κόψει το σωστό ( ή το λάθος) καλώδιο… Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα.

Facebook Comments