Εμβόλιο και ανάκαμψη αλλάζουν το παιχνίδι (και) για τις ελληνικές τράπεζες
Στους μεγαλύτερους κερδισμένους από τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η ύπαρξη αποτελεσματικών εμβολίων και η επιστροφή στην κανονικότητα τοποθετούν την Ελλάδα
Στους μεγαλύτερους κερδισμένους από τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η ύπαρξη αποτελεσματικών εμβολίων και η επιστροφή στην κανονικότητα τοποθετούν την Ελλάδα
Στους μεγαλύτερους κερδισμένους από τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η ύπαρξη αποτελεσματικών εμβολίων και η επιστροφή στην κανονικότητα τοποθετούν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι. Το αναμενόμενο ριμπάουντ του τουρισμού φέρνει την Ελλάδα στο πρώτο βάθρο της στροφής της οικονομίας μετά το φετινό σοκ, ενώ ο συνδυασμός της εισροής των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της ισχυρής στήριξης της ΕΚΤ η οποία θα συνεχιστεί έως τα τέλη του 2023 τουλάχιστον (λήξη περιόδου επανεπενδύσεων του PEPP) βάζουν την ελληνική οικονομία στην pole position. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος και αποτελεί value trade, θα είναι ο πρώτος που θα επωφεληθεί, επιστρέφοντας στον δρόμο της ομαλοποίησης τον οποίο διέκοψε η πανδημία.
Ήδη είναι ξεκάθαρο πως η περισσότερη ορατότητα που υπάρχει πλέον σχετικά με την πανδημίας και τον αντίκτυπο αυτής στην ποιότητα ενεργητικού και στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο ράλι που καταγράφουν εδώ και πέντε εβδομάδες – με ένα μικρό μόνο διάλειμμα- οι μετοχές τους, έχοντας υπερδιπλασιάσει σε χρόνο… dt την κεφαλαιοποίησή τους, καθώς και στο εκρηκτικό επίσης ράλι που έχουν σημειώσει και οι τίτλοι Tier 2 των ελληνικών τραπεζών, λειαίνοντας το έδαφος για τις εκδόσεις νέων το 2021.
Τα μηνύματα από τα πιο πρόσφατα roadshows είναι πολύ θετικά, ενώ επιβεβαιώνουν την επιστροφή επενδυτών που απείχαν από τις τράπεζες εδώ και χρόνια. Το γενικότερο κλίμα όσον αφορά την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος είναι ιδιαίτερα «θερμό», ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να επωφεληθεί τόσο από το «στοίχημα» της ανάκαμψης όσο και από τις υπεραποδόσεις που προβλέπεται να σημειώσουν οι αναδυόμενες αγορές έναντι των ευρωπαϊκών. Κατά το πρόσφατο συνέδριο της Wood έγινε σαφές πως για το 2021 οι επενδυτές βλέπουν στροφή από τις μετοχές των εταιρειών που επωφελήθηκαν από την τηλεργασία προς τις μετοχές “αξίας”. Οι τραπεζικές είναι value stocks, έτσι αναμένονται ισχυρές εισροές στον κλάδο, κάτι που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί και αναδυόμενη αγορά.
Στο επίκεντρο των επενδυτών συνεχίζει να βρίσκεται η «τύχη» των εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τεθεί σε ανατολή, με δεδομένη και την επέκταση που δόθηκε και από την ΕΒΑ για τα μορατόρια, με τις ελληνικές τράπεζες ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικές, καθώς υπολογίζουν πως το 15% με 20% αυτών των δανείων αναμένεται να μετατραπούν σε κόκκινα, ένα επίπεδο το οποίο είναι διαχειρίσιμο.
Τα μηνύματα και από τους διεθνείς οίκους είναι επίσης καθησυχαστικά σε ότι αφορά τα νέα NPEs. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι βλέπουν ανάκαμψη της οικονομίας και μάλιστα ισχυρότερη από το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης. Σημειώνει πως ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings και η Capital Economics τοποθετούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 4,5% το 2021, ενώ η Jefferies συνεχίζει να εκτιμά πως η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο και στο άνοιγμα εκ νέου των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η Oxford Economics προβλέπει μάλιστα πως η Ελλάδα θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάκαμψη ΑΕΠ διεθνώς στο δ΄ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, η οποία τοποθετείται άνω του 16%. Στους περισσότερο ωφελημένους της μετά COVID-19 εποχής τοποθετεί και η Citi την Ελλάδα και εκτιμά πως μετά την ανάκαμψη του 2021, θα ακολουθήσει εκρηκτική πορεία της ελληνικής οικονομίας με ανάπτυξη 6,2% 2 το 2022, και θα είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε καθώς και στην ευρωζώνη.
Έτσι, η Morgan Stanley δεν φαίνεται να ανησυχεί σε ότι αφορά τα νέα NPEs των ελληνικών τραπεζών λόγω της πανδημίας, χάρη στις εξελίξεις με τα εμβόλια και την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως επισημαίνει, μόνο μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων θα φανεί η πραγματική επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών.
Ο σχηματισμός νέων NPEs θα αργήσει ωστόσο να φανεί, όπως εκτιμά, λόγω του ότι σημαντικό μέρος του δανειακού του χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι σε μορατόρια, ενώ είναι σε ισχύ κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Οι προοπτικές όμως της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες η ίδια δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη λόγω κυρίως του μεγάλου οφέλους που θα έχει η Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να περιορίσουν τις εισροές νέων κόκκινων δανείων. Όπως τονίζει, τα πρόσφατα νέα σχετικά με τα εμβόλια βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει σημαντικά, πράγμα που θα βοηθήσει στον περιορισμό του νέου σχηματισμού NPEs.
Από την πλευρά της η Fitch δίνει μία επίσης σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης. Η αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος και η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των NPEs θα στηρίξουν τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, όπως εκτιμά, διαμηνύοντας πως εάν προσχωρήσει και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία μιας bad bank θα λειτουργήσει ακόμη πιο θετικά στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών. Οι σταθερές προοπτικές που δίνει για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, όπως εξηγεί, αντανακλούν τις προσδοκίες του ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα (η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.) και τα σχέδια μείωσης του ρίσκου στους ισολογισμούς των τραπεζών θα στηρίξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον των τραπεζών, αν και ο αντίκτυπος από την πανδημία θα συνεχίσει να πιέζει ορισμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές.
Facebook Comments