Σκηνή πρώτη: Νοέμβριος 2020 – Πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

Όσο ακούμε ευχάριστα νέα για εμβόλια που θα δώσουν (όπως όλοι ελπίζουμε) διέξοδο στα αδιέξοδα του κορωνοϊού, τόσο αυξάνονται ερωτήσεις (μέσα στο ιατρείο προς εμένα) του τύπου:

– Εσείς γιατρέ θα κάνετε το εμβόλιο;

– Όταν έρθει με το καλό, φυσικά και θα το κάνω, εφόσον θα είναι η σειρά μου.

– Και δεν φοβάστε;

– Τι ακριβώς να φοβηθώ;

– Τις “παρενέργειες” ! …

… …… !!!

– Ξέρετε πολλούς που πέθαναν από παρενέργειες εμβολίων;

Γιατί δεν φοβάστε να ταξιδεύετε με αυτοκίνητα που μπορεί να τρακάρουν, με πλοία που μπορεί να βουλιάξουν, με αεροπλάνα που μπορεί να πέσουν; Γιατί δεν φοβάστε την ίδια τη δυνητικά θανατηφόρο αρρώστια και φοβάστε το εμβόλιο που πιθανότατα θα σας απαλλάξει από αυτό τον κίνδυνο;

… … …

Σκηνή δεύτερη: τέλος Δεκεμβρίου 2020 και μόλις είχαν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί

(Εκτός ιατρείου με φίλο)

– Θα το κάνεις το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

– (Δ.Β.) Φυσικά!

– Δεν φοβάσαι τις παρενέργειες;

– (ΔΒ) Καθόλου, γιατί θα έχει δοκιμασθεί επαρκώς. Αυτό που φοβάμαι είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός.

– Ναι, αλλά δεν πρέπει να έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε να πούμε ότι έχει δοκιμασθεί επαρκώς;

– (ΔΒ) Όχι! Εδώ υπάρχει μια παρανόηση. Όταν λένε «να έχει περάσει αρκετός χρόνος» στην πραγματικότητα υπονοούν «να το έχουν δοκιμάσει αρκετοί, ώστε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα». Στην περίπτωση της COVID-19 οι εταιρείες έκαναν αγώνα δρόμου προκειμένου να έχουν σε μικρό χρονικό διάστημα ένα δείγμα αρκετών χιλιάδων εθελοντών που θα έχουν δοκιμάσει το εμβόλιο. Και τελικά το μέγεθος του δείματος έχει στατιστική σημασία και όχι ο χρόνος, κατά τον οποίο γίνονται οι δοκιμές.

– Σ’ αυτό έχεις δίκιο. Έτσι είναι…

– (ΔΒ) Και να σου πω και κάτι ακόμη: Στα χάλια που έχουμε βρεθεί, υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο; Γιατί αν δεν το κάνουμε, θα μείνουμε στην ίδια κατάσταση με αντίστοιχη υποβάθμιση της ζωής μας. Το προτιμάμε αυτό;

– Όχι φυσικά! Θα πρέπει να το κάνουμε.

… … …

Σκηνή Τρίτη: αρχές Ιανουαρίου 2021

(Στο ιατρείο βρίσκεται μια δικαστικός, για να αξιολογήσω τις εξετάσεις που έκανε η ίδια και η υπερήλικη μητέρα της… Χτυπάει το τηλέφωνο)

– Παρακαλώ!

– Γιατρέ μου, είμαι η κ. Ν.Β. ανιψιά της κ. Ε.Χ., που είδατε πριν από μερικές μέρες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα πρέπει να κάνω το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Σας θυμίζω ότι δουλεύω στο ΚΑΤ ως βοηθός στην κουζίνα και τραπεζοκόμος.

– Οι γιατροί εκεί τι σας λένε; Αυτοί θα το κάνουν;

– Οι γιατροί εκεί λένε ότι θα το κάνουν και ότι πρέπει να το κάνουμε όλοι μας.

– (ΔΒ) Και γιατί λοιπόν ρωτάτε εμένα;

– Θέλω και τη δική σας γνώμη γιατί σας έχω εμπιστοσύνη.

– (ΔΒ) Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έχετε, αλλά εδώ όλη η ιατρική κοινότητα εκτός ίσως από ελάχιστους μάλλον γραφικούς συναδέλφους συμφωνεί ότι πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τη συμφορά του κορωνοϊού. Αν διαφωνούσα εγώ, μάλλον θα έπρεπε να με θεωρείτε επίσης γραφικό και να μη μου έχετε πλέον εμπιστοσύνη.

– Δηλαδή να το κάνω;

– Φυσικά και χωρίς κανένα ενδοιασμό. Έχει άλλωστε δοκιμασθεί σε πολλούς και έχει αποδειχτεί ασφαλέστατο.

– Σας ευχαριστώ πολύ!

(Επανερχόμενος στη δικαστικό που περίμενε στο γραφείο μου)

– (ΔΒ) Συγγνώμη, αλλά βλέπετε αυτή την εποχή πολλοί με ρωτούν για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό… Η συγκεκριμένη εργάζεται σε νοσοκομείο και συνεπώς θα κάνει το εμβόλιο από τους πρώτους, μολονότι είναι νέα γυναίκα. Στην περίπτωση αυτή θα ταίριαζε και η γνωστή έκφραση: «καποιανού του χαρίζανε γάϊδαρο και τον κοίταζε στα δόντια!»

– (Γ.Μ., δικαστικός) Μιας και το θίξατε, τι λέτε; Να το κάνουμε το εμβόλιο; … Ξέρετε, μόνο σ’ εσάς έχω απόλυτη εμπιστοσύνη!

– !!! … (Ή δεν άκουσε, ή δεν κατάλαβε ή… θέλει να το ακούσει ακόμα μια φορά για να πεισθεί… δεν εξηγείται αλλιώς!) Μα φυσικά θα το κάνουμε όταν έρθει στην Ελλάδα και έρθει η σειρά μας. Αυτό έλεγα και στο τηλέφωνο.

– Και… κίνδυνοι δεν υπάρχουν;

– Ακούστε να σας το πω διαφορετικά: Το εμβόλιο έχει δοκιμασθεί και έχει αποδειχθεί ασφαλέστατο με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες, ελάχιστες πιο σοβαρές και κανένα θάνατο που να μπορεί να αποδοθεί στο ίδιο το εμβόλιο. Από την άλλη μεριά, μας γλυτώνει από το σοβαρότατο κίνδυνο να νοσήσουμε από κορωνοϊό, από τον οποίο όπως ήδη γνωρίζετε αρκετοί πεθαίνουν κιόλας.

Όμως, κίνδυνοι υπάρχουν σε οτιδήποτε κάνουμε. Ακόμα και όταν περπατάμε στο δρόμο, που είναι κάτι αναμφισβήτητα ωφέλιμο, όπως λένε όλοι οι γιατροί… Εσείς περπατάτε;

– Φυσικά! Τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα.

– Ναι αλλά το ίδιο το περπάτημα μπορεί να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Μπορεί να γλιστρήσουμε, να πέσουμε και να τραυματιστούμε. Μπορεί να μας χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο… Από την άλλη μεριά, αν δεν βγαίνουμε έξω από το σπίτι και δεν περπατάμε, κινδυνεύουμε περισσότερο από το καρδιαγγειακό ή το μυοσκελετικό σύστημα, ακόμα και από ψυχασθένειες… Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα εμβόλια:  Η πιθανότητα να μας ωφελήσουν είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από την πιθανότητα να μας βλάψουν. Γι’ αυτό πρέπει να τα κάνουμε.

– Έχετε δίκιο! Με πείσατε. Θα το κάνω όταν μπορέσω.

… … …

Σκηνή τέταρτη: τέλος Ιανουαρίου 2021

– (Φίλη φαρμακοποιός) Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το συνιστάς ελαφρά τη καρδία;

– (ΔΒ) Ελαφροτάτη θα έλεγα!

Θα πρέπει να ξέρεις ότι αντίθετα με πολλά άλλα εμβόλια (όπως π.χ. αυτό της γρίπης) δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, αλλά μόνο ένα τμήμα του κορωνοϊού. Άρα αποκλείεται να προκαλέσει COVID το ίδιο το εμβόλιο.

Αντίθετα, το αντιγριπικό μπορεί σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει Guillen – Barré (σοβαρό νευρολογικό σύνδρομο) όπως άλλωστε θα μπορούσε να προκαλέσει και η ίδια η γρίπη.

Μου έχει τύχει μάλιστα ασθενής που μου διηγήθηκε ότι έκανε το εμβόλιο γρίπης δύο φορές και έπαθε και τις δύο γρίπη και μάλιστα βαριάς μορφής με 40 πυρετό.

(Αυτά φυσικά δεν τα λέω στους ασθενείς μου γιατί πολλοί από αυτούς δεν θα κάνουν ούτε το εμβόλιο της γρίπης και τώρα δεν είμαστε για τέτοια…)

… … …

Γενικά σχόλια

Ένα πρόβλημα που έχουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι δεν υπολογίζουν τις ευνοϊκές ή δυσμενείς πιθανότητες προκειμένου να προβούν ή να μην προβούν σε κάποια ενέργεια. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος, για τον οποίο διστάζουν να κάνουν ένα «άγνωστο» εμβόλιο, το οποίο όμως ενδεχομένως να τους σώσει και τη ζωή.

Το πρόβλημα όμως τώρα δεν είναι το αν θέλουμε ή όχι να κάνουμε το εμβόλιο, αλλά το πότε θα έχει καταστεί εφικτό να το κάνουμε.

Με τους αριθμούς εμβολίων που παράγονται, αλλά και με τους αριθμούς των εμβολιασμών που διενεργούνται ημερησίως είναι πολύ αμφίβολο αν θα προλάβουμε να τα κάνουμε όσοι θέλουμε μέσα στο 2021.

Ευτυχώς που τα εμβόλια καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες μεταλλάξεις, μολονότι αυτές αφορούν το τμήμα του ιού, στο οποίο «στοχεύουν» τα έως τώρα παραχθέντα εμβόλια δηλαδή αυτό που κωδικοποιεί την «πρωτεΐνη ακίδας – spike protein», διά της οποίας ο ιός προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα, στα οποία επιτίθεται.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί και για τις επόμενες ενδεχόμενες μεταλλάξεις του ιού, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

… … …

Είναι πράγματι πολύ περίεργη και δύσκολα ερμηνεύσιμη η στάση αρκετών συνανθρώπων μας που εμπιστεύονται μια σειρά από επαγγελματίες, από το μηχανικό που θα τους επισκευάσει το αυτοκίνητο ή τον τεχνικό που θα τους συντηρήσει το ασανσέρ…

… αλλά έχουν πολλές αμφιβολίες για την ικανότητα και την εντιμότητα ικανότατων επιστημόνων, που έχουν διαθέσει όλη τους τη ζωή στη γνώση και την έρευνα και μάλιστα με αμοιβές δυσανάλογα μικρές σε σχέση με την αξία, την προσπάθεια και την προσφορά τους…

Ακόμη και τώρα που βλέπουμε γιατρούς στην πρώτη γραμμή να διακινδυνεύουν την υγεία και τη ζωή τους, υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να αμφισβητήσουν την ιατρική γνώση και τις προτροπές των επιστημόνων.

Την ίδια όμως στιγμή υπάρχουν και γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία οι οποίοι διστάζουν ακόμη να εμβολιασθούν ή αρνούνται κατηγορηματικά τον εμβολιασμό.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Facebook Comments