Με μια νέα προσθήκη, αυτή των ραντεβού για τους πολίτες μεταξύ 75 και 79 ετών ενισχύεται από σήμερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι εξαντάρηδες ξεκίνησαν να λαμβάνουν ενημερώσεις τόσο μέσω της άυλης συνταγογράφησης όσο και μέσω της πλατφόρμας για το εμβόλιο αναφορικά με τα ραντεβού τους για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ επίσης από  την ερχόμενη Δευτέρα ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού. Πρόκειται για τα δύο εμβολιαστικά κέντρα στην Helexpo στο Μαρούσι και στη ΔΕΘ, κέντρα που κατά μόνας θα έχουν δυναμικότητα 5.000 εμβολιασμών την ημέρα. Βεβαίως, δεν θα αναπτυχθούν αμέσως όλες οι εμβολιαστικές γραμμές, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια, προκειμένου να κατανέμονται αναλογικά σε όλο το σύστημα, οι περισσότερες παραλαβές, όμως, δίνουν την ευκαιρία να ενεργοποιηθούν και αυτά τα mega-κέντρα. Από τον Μάρτιο και μετά, δε, όποτε κριθεί απαραίτητο, στο παιχνίδι θα μπουν και τα εμβολιαστικά κέντρα στο Ταε Κβον Ντο και στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστεριού.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μέσα στο Φεβρουάριο ενεργοποιούνται περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, ενώναμένεται να καλυφθούν οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 εντός του Μαρτίου και συνολικά να έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί. Εντός του Μαρτίου, δε, θα ξεκινήσουν και τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα από 70-74 και τους μεταμοσχευμένους.

Τον Μάιο οι νεαρότεροι με υποκείμενα

Την ίδια ώρα, βεβαίως, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την προτεραιοποίηση που έχει κάνει η επιτροπή εμβολιασμών, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε, μαζί με τους πιο ηλικιωμένους να προηγηθούν και νεότεροι πολίτες, οι οποίοι, όμως, έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η απάντηση κυβερνητικών στελεχών ως προς το γιατί ακολουθείται το ηλικιακό κριτήριο κατά προτεραιότητα είναι γιατί οι πολίτες είναι αυτοί που γεμίζουν τα νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων, δε, καταλήγουν. «Εννιά στους 10 θανάτους από Covid είναι στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω,  και σχεδόν οκτώ στους 10 ασθενείς απο Covid που εισάγονται σε Μ.Ε.Θ. είναι 60 ετών και άνω. Είναι σημαντικό να πετύχουμε την ανοσοπροστασία μέσω του εμβολιασμού σ’ αυτόν τον πληθυσμό», υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι νεότεροι πολίτες, κάτω των 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού από τον Μάιο και ενώ θα έχουν ήδη έρθει πολύ περισσότερα εμβόλια στη χώρα μας, όπως πχ το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson που θα μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία.

 

Facebook Comments