Δυναμική επιστροφή στις αγορές ομολόγων ετοιμάζουν ελληνικές εισηγμένες αλλά και τράπεζες, καθώς ζεσταίνουν τις μηχανές τους με στόχο να ακολουθήσουν την πρόσφατη πολύ επιτυχημένη έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με το 10ετές ομόλογο κατά την οποία επιτεύχθηκε ιστορικά χαμηλό επιτόκιο (0,807%) και να εκμεταλλευτούν και αυτές τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που διατηρούνται στην αγορά.

Το 2020 χαρακτηρίστηκε από πολύ χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα στο μέτωπο των επιχειρήσεων και των τραπεζών και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες: το 2019 υπήρξε έντονη κινητικότητα και έτσι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δεν ήταν υψηλές, ενώ πολλές ελληνικές εταιρείες λόγω της χαμηλής αξιολόγησης δεν είχαν τη στήριξη των προγραμμάτων της ΕΚΤ. Ωστόσο το 2021, κατά τους αναλυτές, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βγουν και πάλι στην “επίθεση” εκδίδοντας ομόλογα, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει για την οικονομία οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το 2020 ξεκίνησαν πολύ δυναμικά στις αγορές ομολόγων, εκδίδοντας (κάποιες από αυτές) Tier 2 τίτλους οι οποίοι είδαν σημαντική ζήτηση. Ωστόσο η οδός ομαλοποίησης του κλάδου σταμάτησε απότομα από το σοκ της πανδημίας και ξεκίνησε ένα νέο κύμα σκεπτικισμού και ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες, την ποιότητα του ενεργητικού και την δημιουργία νέων NPEs. Καθώς η ορατότητα βελτιώθηκε, και τα νέα NPEs φαίνεται πως θα είναι διαχειρίσιμα, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επιστρέψει στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών με τις αποδόσεις των Tier 2 να έχουν σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση,, φλερτάροντας με τα προ πανδημίας επίπεδα και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εκδόσεις ανάλογα και με τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Οι Alpha Bank και Πειραιώς αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να τεστάρουν έτσι και πάλι τα “νερά” των αγορών, με την πρώτη να κάνει αυτό το βήμα μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η Πειραιώς εκτιμάται από αναλυτές πως θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο έτη. Η Eurobank στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκδοση senior ομολόγου, ακολουθώντας τα βήματα της Εθνικής Τράπεζα η οποία το περασμένο φθινόπωρο προχώρησε με επιτυχία στην έκδοση του πρώτου senior πράσινου ομολόγου, το οποίο και έδειξε τη δέσμευση της τράπεζας στο ESG και την ενέργεια.

Μεγάλο όπλο στην προσπάθεια των τραπεζών και των λοιπών εισηγμένων είναι φυσικά η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η συνεχιζόμενη ζήτηση που σημειώνεται από τους επενδυτές. Όπως σημείωσε και η Bank of America η πορεία των ελληνικών spreads φέτος, όπως και της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης, αναμένεται να μοιάζει πολύ με αυτή του δεύτερου εξαμήνου του 2020 και έτσι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ή και θα συρρικνωθούν περαιτέρω, παρά την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, χάρη στη μεγάλη στήριξη της ΕΚΤ. 

Οι αγορές της ΕΚΤ έχουν τη δυνατότητα να υπερκαλύψουν την προσφορά των ελληνικών ομολόγων, όπως τόνισε. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει εγχώριους τίτλους ύψους 17 δισ. ευρώ φέτος, εάν χρησιμοποιήσει τα 900 δισ. ευρώ του προγράμματος PEPP, με το υπόλοιπο των 190 δισ. ευρώ να χρησιμοποιείται στο α’ τρίμηνο του 2022, όταν και λήγει το πρόγραμμα (έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 760 δισ. ευρώ περίπου το 2020 από το σύνολο των 1,85 τρισ. ευρώ του προγράμματος). Εάν ωστόσο η ΕΚΤ διατηρήσει τον αργό ρυθμό των αγορών τίτλων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και δεν κάνει πλήρη χρήση του φακέλου PEPP, εκτιμάται ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ,

Και στα δύο αυτά σενάρια, η ΕΚΤ υπερκαλύπτει την ελληνική εκδοτική δραστηριότητα φέτος, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη ανακοινώσει πως σχεδιάζει να αντλήσει 8-12 δισ. ευρώ από τις αγορές, επισημαίνει η Bank of America.

Έτσι, όπως επισημαίνει από την πλευρά του και ο οικονομολόγος της Fast Finance Λουκάς Παπαϊωάννου, το ευνοϊκό αυτό περιβάλλον και τις ακόμη πιο ευνοϊκές προοπτικές, θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν και οι εισηγμένες εταιρείες, εκδίδοντας νέο ή αναχρηματοδοτώντας παλαιό χρέος, με ευνοϊκότερους όρους. Οι επιλογές τους είναι να προχωρήσουν σε εκδόσεις μέσω του Ελληνικού χρηματιστηρίου, απευθυνόμενες κυρίως στις λιμνάζοντες καταθέσεις Ελλήνων ιδιωτών, που απολαμβάνουν «μηδενικά» επιτόκια από τις Ελληνικές τράπεζες ή να προχωρήσουν σε Διεθνείς εκδόσεις όπως στο παρελθόν. 

Κατά τον οικονομολόγο, πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2021 αρκετές εταιρείες προετοιμάζονται για ομολογιακές εκδόσεις, όπως ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, η Τιτάν, η Aegean κ.α. 

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως και η Motor Oil «ζεσταίνει» τις μηχανές της για μία νέα έξοδο στις αγορές.

Facebook Comments