Πρόσφατα, ο μέγα-δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, προκάλεσε σάλο με τίς νέες προβλέψεις  ότι οι επόμενες δύο μεγάλες καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη και την ανθρωπότητα είναι η  κλιματική αλλαγή και η βιοτρομοκρατία. Όμως, προτού δημιουργηθεί νέα παράλυση και μαζική φοβία από τις νέες προβλέψεις, όπως έχομε με τον κορονοϊό, ας εξετάσομε ποιοι είναι αυτοί οι νέοι κίνδυνοι, που κατά τον Γκέιτς μας απειλούν όλους άμεσα.

Κατ’ αρχάς, οι νέες προβλέψεις του Γκέιτς, δεν αποτελούν κάποια νέα ανακάλυψη. Ίδιες προβλέψεις έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από πολλούς επιστήμονες, πολιτικούς, ακόμη και ηθοποιούς του Χόλυγουντ και έχουν δημοσιευτεί πολλά βιβλία με θέματα τούς κινδύνους που αντιμετωπίζομε από την κλιματική αλλαγή και βιοτρομοκρατία.

Ξεκινώντας με τον κίνδυνο καταστροφής του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή που προβλέπει ο Μπιλ Γκέιτς, ήδη ακούσαμε πολλές παρόμοιες προβλέψεις τα τελευταία 50 χρόνια, εκ των οποίων ουδεμία βγήκε αληθινή. Στην δεκαετία του 1970, είχαμε την απειλή καταστροφής του πλανήτη λόγω κλιματική αλλαγής όπου τότε οι προβλέψεις μιλούσαν για παγκόσμια  ψύξη, όπου οι πάγοι θα σκέπαζαν την γη και θα ερχόταν το τέλος της ανθρωπότητας. Όμως οι προβλέψεις βγήκαν λάθος και στην δεκαετία του 1980 είχαμε νέες αλλά διαφορετικές προβλέψεις ότι αυτή την φορά, θα έχομε παγκόσμια υπερθέρμανση (global warming) όπου επιστήμονες και πολιτικοί μας προειδοποίησαν ότι είχαμε 10 χρόνια περιθώριο να σώσουμε τους ωκεανούς, διαφορετικά θα πληρώσουμε ακριβά τις συνέπειες, που θα είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατον όλων μας. Ούτε αυτό δεν συνέβη, όπως και όταν  ο τέως αμερικανός αντιπρόεδρος Γκόρ, μας προειδοποίησε ότι είχαμε και πάλι 10 χρόνια να σώσουμε τον πλανήτη, πριν ο πλανήτης καεί από την υπερθέρμανση, που είχαμε δημιουργήσει μολύνοντας το περιβάλλον.

Όμως οι δεκαετίες πέρασαν και ο πλανήτης δεν κάηκε και η ανθρωπότητα συνεχίζει να επιβιώνει. Σε πρόσφατα χρόνια, το σλόγκαν global warming ξεχάστηκε πλέον και αντικαταστάθηκε από το νέο σλόγκαν, την κλιματική αλλαγή. Έχουμε και πάλι νέες προβλέψεις ότι έχομε 10 χρόνια περιθώριο να κάνομε κάτι για την κλιματική αλλαγή, πριν καταστραφεί ο πλανήτης και πεθάνομε όλοι.  Οι προβλέψεις και οι εκφοβισμοί του Γκέιτς για καταστροφές από την κλιματική αλλαγή είναι ίδιες με αυτές που ακούμε δεκαετίες. Το γεγονός ότι για 50 χρόνια, όλες οι προβλέψεις για καταστροφές βγήκαν λανθασμένες, μου δίνει ελπίδες ότι θα καταφέρομε να επιβιώσουμε και πάλι.

Όσον αφορά για τους κινδύνους καταστροφών από την βιοτρομοκρατία που προβλέπει ο Γκέιτς,  ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο, καθώς απασχολεί πολλές χώρες για δεκαετίες. Είναι γνωστό ότι μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές χώρες ξεκίνησαν προγράμματα για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων, που όμως σταμάτησαν με τη υπογραφή συνθήκης το 1975, που σήμερα υπέγραψαν 180 χώρες, που απαγορεύει την παραγωγή και χρήση βιολογικών όπλων. Όμως, ο κίνδυνος βιοτρομοκρατίας παραμένει κυρίως από τρομοκρατικές οργανώσεις και χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις.

Αυτός είναι και λόγος που στα τελευταία 20 χρόνια, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή για την αντιμετώπιση του κινδύνου της βιοτρομοκρατίας και πολλές χώρες δαπανούν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ειδικά για αυτό τον σκοπό. Εχουν ήδη γίνει σημαντικές εξελίξεις και συνεχίζονται, σε νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό και έλεγχο επιδημιών καθώς και στην ανάπτυξη νέων εμβολίων και αντιμικροβιακών θεραπειών. Και στα τελευταία 40 χρόνια, παρά τους φόβους για καταστροφές από την βιοτρομοκρατία, είχαμε ελάχιστα περιστατικά από εξτρεμιστικές οργανώσεις, περιορισμένης κλίμακος και δίχως θύματα.

Το ερώτημα είναι για ποιούς λόγους ο Μπιλ Γκέιτς, προβαίνει δημόσια σε προβλέψεις εκφοβισμού, για νέες καταστροφές και θανάτους που απειλούν την ανθρωπότητα, που τις ακούμε για δεκαετίες, ειδικά σήμερα, που ο κόσμος εξακολουθεί να ζει κάτω από τον φόβο και πανικό του κορονοϊού.  Φοβάμαι, όπως συνέβη και με τον κορονοϊό, οι λόγοι εξυπηρετούν περισσότερο οικονομικούς και πολιτικούς στόχους.

Είναι γνωστό ότι με τον κορονοϊό, ο Γκέιτς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην γενική παράλυση, φόβο και υστερία που δημιουργήθηκε και στην επιβολή των lockdowns, που έχουν σαν στόχο, να αναγκάσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν είτε υποχρεωτικά, είτε από φόβο, είτε από ελπίδα ότι έτσι θα απαλλαγούμε από τον κορονοϊό και τα lockdowns. Αυτό σημαίνει ότι ο Γκέιτς και οι φαρμακευτικές εταιρείες όπου έχει επενδύσει, θα ωφεληθούν οικονομικά με εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις εμβολίων, σε μία περίοδο όπου εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και εκατομμύρια άτομα έχουν οδηγηθεί στην φτώχια με τα lockdowns.  

Γιατί όμως οι νέοι εκφοβισμοί; Υποθέτω ο Γκέιτς βλέπει καινούργιες οικονομικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρουν η κλιματική αλλαγή και η βιοτρομοκρατία. Οι νέες προβλέψεις που κάνει για καταστροφές και θανάτους αποτελούν μάλλον καλλιέργεια κλίματος μαζικού εκφοβισμού, που μπορεί να ανοίξει αργότερα τον δρόμο για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και εξαναγκαστικών λύσεων. Δεν θα εκπλαγώ αν στο μέλλον, ο Γκέιτς ξαναβγεί στην τηλεόραση να μιλήσει για νέα εμβόλια ή και μάσκες που χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα παθογόνα που μπορεί να μας σκοτώσουν από ενδεχόμενες βιοτρομοκρατίες ή ακόμη και από την κλιματική αλλαγή.

Δεν αμφισβητώ και γνωρίζω καλά τους διάφορους ενδεχόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για πολλές δεκαετίες από πανδημίες, βιοτρομοκρατίες, περιβαντολογικές αλλαγές, ατομικές βόμβες, καρκίνους, Cyber Threats και πολλούς άλλους. Για δεκαετίες αντιμετωπίσαμε παρόμοιες επικίνδυνες πανδημίες με ορθολογικά κριτήρια, προφυλάσσοντας τους πάσχοντας αλλά δίχως ποτέ να διακόψουμε τον ρυθμό και τρόπο ζωής ολόκληρης της κοινωνίας.

Όμως, αμφισβητώ τις σημερινές μεθόδους αντιμετώπισης του κορονοϊού με τον συνεχή βομβαρδισμό εκφοβισμού, παραπληροφόρησης, τα lockdowns και τις μάσκες, που έχουν να κάνουν ελάχιστα με την επιστήμη και πολύ περισσότερο με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Πολύ φοβάμαι ότι οι προβλέψεις του Γκέιτς για νέες καταστροφές, αποβλέπουν και πάλι σε εκφοβισμούς, που θα οδηγήσουν στα ίδια μέτρα όπως με τον κορονοϊό και σίγουρα ακόμη περισσότερα κέρδη για τον ίδιο από νέα εμβόλια.

Σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σαν μία κοινωνία πειραματόζωων κάτω από συνεχείς εκφοβισμούς ή να επιστρέψομε στην ζωή που ξέραμε πριν ένα χρόνο. Ίσως αυτό που πρέπει να θυμηθούμε στους νέους εκφοβισμούς του Γκέιτς είναι το γνωστό ρητό,  αν μας κορόιδεψες μία φορά ειναι ντροπή σου, αν μας κοροιδέψεις δύο φορές είναι ντροπή μας.

Facebook Comments