Στα 35 περίπου χρόνια που είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος και ασχολούμαι με το πολιτικό ρεπορτάζ, ποτέ άλλοτε δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια περίπτωση υποβάθμισης του πολιτικού και δημόσιου λόγου όσο τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τις συνεχείς καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς ανηλίκων από ανθρώπους που κατέχουν, κακώς, κάκιστα, εξουσία.

Ειδικά η περίπτωση του μέχρι προσφάτως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, έδωσε την αφορμή στο νοσηρό περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου να βγει στην επιφάνεια με χυδαιότητες πρωτοφανείς στα χρονικά της δημόσιας αντιπαράθεσης μετά την μεταπολίτευση. Εκμεταλλευόμενοι την  ανωνυμία η τον εύκολο κανιβαλισμό που επιτρέπουν τα social media, άνθρωποι του περιθωρίου αλλά και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως δημοσιογράφοι και κομματικά στελέχη, κατακρίνουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κώστα Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δήθεν συγκαλύπτουν ή και ενθαρρύνουν βιασμούς ανηλίκων και περιπτώσεις εξαναγκασμού σε ασελγείς πράξεις νεαρών, ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Αυτό είναι αθλιότητα, που δεν έχει ξανά συμβεί ποτέ άλλοτε στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια εποχή, που η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει και να θωρακίσει την δημοκρατία μας και την ελευθερία μας.

Όπου μου δίδεται δημόσιο βήμα, είτε στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είτε στα μέσα ενημέρωσης, δεν παύω να επισημαίνω ότι τέτοιες αυθαιρεσίες, τέτοιές πρόστυχες συμπεριφορές οδηγούν σε υπονόμευση του δημοκρατικού συστήματος, σε μια εποχή που το πολίτευμα μας δοκιμάζεται σκληρά. Όλοι μας, και πάνω απ’ όλους οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε υψηλό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Είναι θετικό ότι ηγεσία του ΣυΡιζΑ αποδοκίμασε αυτές τις χυδαιότητες. Αλλά δυστυχώς στελέχη του, όπως ο βουλευτής ο Παύλος Πολάκης και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης, δεν φαίνεται να συγκινούνται από την αναγκαιότητα αυτή. Ο ευπρεπής δημόσιος λόγος, που είναι η καρδιά του δημοκρατικού συστήματος, αποτελεί προϋπόθεση για τη εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος.

Η πατρίδα μας, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πανδημίας και μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει. Ουδείς έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται καταστάσεις, που σε όλους μας προκαλούν αηδία και οργή, για να προσπαθεί να κερδίσει βραχυπρόθεσμα προσωπικά ή κομματικά οφέλη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με μεγάλη υπευθυνότητα προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με την πρέπουσα σοβαρότητα. Η υπονόμευση της με χυδαίες και άδικες κατηγορίες, που δεν προσάδουν στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θεσμική εκτροπή. Είναι ευθύνη όλων μας, κυρίως πολιτικών, δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων, να μην παρασυρθούμε από την χυδαιότητα. Και να σταθούμε στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων  απέναντι στην κοινωνία και τη Δημοκρατία. Ως εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα, που δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτεύματος, του λαού μας και εντέλει της πατρίδα μας.

Facebook Comments