Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank, ύψους €500 εκατ.

MarketNews

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank, ύψους €500 εκατ.  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η νέα έκδοση ομολόγου Tier 2 από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ η οποία συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον κυρίως διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών.

Το κουπόνι της νέας έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% και μαζί με το αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, σε πολύ καλύτερες συνθήκες αγοράς και με κουπόνι 4,25%, η Alpha ενίσχυσε τα κεφάλαια της με 1 δισ. ευρώ μέσα ένα χρόνο, με μέσο κόστος 4,875%, πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα. (ενδεικτικά: Πειραιώς 5,5% τον Φεβρουάριο του 2020 και 9,75% τον Ιούνιο 2019 / Εθνική 8,25% τον Ιούλιο 2019).

Η έκδοση του Tier 2 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy, τη μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και τη 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Από την αρχή του έτους σημειώνεται άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις αγορές, λόγω αυξανόμενων πληθωριστικών προσδοκιών. Αντίστοιχα, οι διεθνείς επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ξεπερνούν συνήθως το 1 δισ. ευρώ και η κάλυψη τους κυμαίνεται έως δύο φορές το ύψος της έκδοσης. Αυτή η προϊούσα αβεβαιότητα καθιστά την άντληση κεφαλαίων ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Σε αυτό το περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, η Alpha Bank κατάφερε με επιτυχία να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων στο όνομά της και να εκδώσει επιτυχώς το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που προσμετράται στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η έκδοση αυτή αποτελεί τη δεύτερη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Τier 2 μέσα σε μόλις ένα έτος για την Alpha Bank, καθώς:

Α. Επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη δέσμευση της διοίκησης ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους επενδυτές το Νοέμβριο του 2019

Β. Βελτιώνει την κεφαλαιακή της σύνθεση, εναρμονίζοντας τον ισολογισμό της στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών

Γ. Ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαία της κατά 500 εκατ. ευρώ ή κατά 125 μονάδες βάσης κεφαλαίου

Δ. Φέρνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας - μετά το Galaxy - στο 16,8%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ελληνικών τράπεζων (με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2020)

Ε. Διατηρεί την ισχυρή δυναμική της για περαιτέρω μείωση των NPEs κάτω από 10%

Η κάλυψη της έκδοσης έφτασε περί τις δυο φορές, με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών να ανέρχεται στο 75%, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ασία.

Νωρίτερα:

Άνοιξε, όπως αναμενόταν ευρέως, το βιβλίο προσφορών για το Tier II της Alpha Bank, μετά τα investor calls που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες οι πέντε διεθνείς τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης, οι Citi, JP Morgan, Goldman Sachs, Nomura και Barclays.

Σημειώνεται πως στόχος της συστημικής τράπεζας είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ. Η αρχική απόδοση τοποθετήθηκε στο 5,5% με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να τοποθετούν την τελική απόδοση κάτω του 5%.

Ο τίτλος θα είναι τύπου 10.25NC5.25, δηλαδή 10,25 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο των πρώτων 5,25 ετών, ενώ εκτιμάται πως έχει λάβει αξιολόγηση Caa2 από τη Moodys και CCC από την S&P. Η ημερομηνία ωρίμανσης είναι η 11η Ιουνίου 2031, ενώ το reset date για τα 5,25 έτη η 11η Ιουνίου 2026.

Η ζήτηση αναμένεται να είναι θερμή τόσο λόγω των επενδυτών που συνεχίζουν να κυνηγούν τις αποδόσεις, αλλά και των σημαντικών βημάτων προόδου που έχει πραγματοποιήσει η Alpha Bank στο μέτωπο της μείωσης των NPEs, μετά και το deal με το επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αξίας 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal, τραβώντας τα βλέμματα της αγοράς.

Κούρταλη Ελευθερία