Για να είμαι ειλικρινής, αυτές τις μέρες δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βλέπει το lockdown να μην τηρείται σχεδόν από κανέναν, αλλά από την άλλη τυχόν άκριτη άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ακραία κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Καταλαβαίνει την ανάγκη να πάρει ανάσα η οικονομία, αλλά από την άλλη τα νούμερα δεν πέφτουν και δεν θα πέσουν τις επόμενες μέρες. Κάπου, λοιπόν, πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. 

Κάπου εδώ εμφανίζεται η περίφημη, πλέον, βαλβίδα εκτόνωσης που επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη. Η αλήθεια είναι πως είναι μάλλον αστείο να παραδέχεται κανείς ότι ένα σκληρό lockdown δεν λειτουργεί και από την άλλη να επιμένει, χωρίς καμία αλλαγή, σε μια συνταγή που αποδεικνύεται, εν πολλοίς, αποτυχημένη. Και λέω εν πολλοίς, γιατί, όντως, αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, ποιος ξέρει πόσα θα ήταν τα κρούσματα και πόσες οι διασωληνώσεις. 

Όλων τούτων δοθέντων, πρώτα θα έρθουν τα σκούρα και μετά οι χαραμάδες. Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι πολύ δύσκολες μέρες, αλλά, σιγά σιγά, και καθώς η μέρα μεγαλώνει και η αντοχή των πολιτών τελειώνει, πρέπει να δοθούν διέξοδοι. Τα «εύκολα«, μάλλον για τις 22 του μήνα, είναι τα κομμωτήρια. Την ίδια ημερομηνία περίπου μπορεί να υπάρξει και μια χαλάρωση στα sms, ιδίως στο 6, αν και υπάρχουν ενστάσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε έτι περισσότερο τις επισκέψεις σε σπίτια-που ήδη, όμως, γίνονται. Και πριν το τέλος Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο-μένει να δούμε πώς. 

Και, στο ενδιάμεσο, θα ελπίζουμε να έχουμε αρκετές ΜΕΘ. Γιατί, ως το Πάσχα έχουμε να ανέβουμε, κατά τα φαινόμενα, τον Γολγοθά. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments