Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους αλλά και τα ελληνικά ομόλογα, επεφύλασσαν οι πολύ θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως η ανθεκτικότητα που παρουσίασε το ΑΕΠ το 2020, η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ, τα πολύ θετικά αποτελέσματα του Eurogroup και η επιτυχής έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου η οποία χαρακτηρίστηκε ως το πλήρες comeback της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Με νέες τους εκθέσεις οι Citigroup, DZ Bank, Oxford Economics, Bank of America και Goldman Sachs, έδωσαν τις τελευταίες ημέρες ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μεσομακροπρόθεσμο διάστημα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες τη ευρωζώνης, βρίσκονται εν μέσω ενός νέου και πιο σφοδρού κύματος της πανδημίας.

Η Citigroup προχώρησε σε σημαντική αναδρομική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ, βλέποντας σωρευτική αύξηση πάνω από 10% το 2021-2022. Συγκεκριμένα, «ανέβασε» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος στο 5,5% από 3,1% πριν, ενώ για το 2022 την τοποθετεί στο 5,7%. Όπως επισημαίνει, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου εξέπληξαν σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι η πτώση το 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο. Παράλληλα, το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ έχει συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης, ενώ η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αναμένουμε ότι τα ποσοστά απορρόφησης θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που ξεκινά ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025», όπως πρόσθεσε.

Η Citi εκτιμά επίσης πως από το β’ εξάμηνο του έτους οι οίκοι αξιολόγησης θα αρχίσουν να προχωρούν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας, ενώ τα ελληνικά spreads θα μειωθούν περαιτέρω και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα υποχωρήσει θα στο 0,59% φέτος (από 0,95% χθες).

Από την πλευρά της η DZ Bank παρατηρεί πως παρά την κρίση της πανδημίας και τα υψηλά επίπεδα χρέους, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη δημοσιονομική θέση σε σχέση με το παρελθόν. Όπως τονίζει, η χώρα επωφελείται πολύ από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ οι οποίες έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης και έχουν βελτιώσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα, αναφέρει, η Ελλάδα κατάφερε να προχωρήσει σε δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, θα επωφεληθεί περισσότερο από άλλες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο 30ετές ομόλογο μετά από το 2007.

Αν και εκτιμά πως η ανάκαμψη φέτος θα είναι μέτρια και θα κινηθεί στο 2,5%, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αναβιώσει ο τουρισμός. Αν και το πρώτο τρίμηνο του 2021 η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι η χειρότερη στην ευρωζώνη, καταγράφοντας ύφεση της τάξης του 11,9% σε ετήσια βάση, ωστόσο από το β’ τρίμηνο και μετά θα ξεκινήσει μία δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η οποία θα κορυφωθεί στο γ’ τρίμηνο του έτους, όπως εκτιμά η DZ Bank. Μάλιστα προβλέπει πως το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 9,4% (από ανάπτυξη 6,3% στο β’ τρίμηνο) , τους υψηλότερους ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης ενώ και το δ’ τρίμηνο του έτους θα είναι το ισχυρότερο στη χώρα μας (σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες) σε όρους ανάπτυξης του ΑΕΠ, με ρυθμούς της τάξης του 8,2%. Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτό το πολύ ισχυρό β’ εξάμηνο της ελληνικής οικονομίας θα λειτουργήσει ως ελατήριο για το 2022, δίνοντας ένα σημαντικό «αποτέλεσμα μεταφοράς» στο επόμενο έτος, με την ανάπτυξη να κινείται στο 5,7% (από 2,5% φέτος), η οποία θα είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη μετά το 6,5% της Ισπανίας.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμά πως το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων είναι ελκυστικό και θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επενδυτές, ενώ σε ορίζοντα τριών μηνών τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί ούτε στο ελάχιστο για υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Θεαματική ανάπτυξη της τάξης του 10% βλέπει στην Ελλάδα η Oxford Economics το 2022. Αν και εμφανίζεται πιο επιφυλακτική για φέτος εκτιμώντας πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1%, τονίζει πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν αργότερα μέσα στο έτος θα δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση η οποία θα καταγραφεί κυρίως το επόμενο έτος. Πάντως, όπως τονίζει, αν και το τρέχον τρίμηνο η ύφεση είναι βέβαιη, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει στο β’ τρίμηνο και σε ότι αφορά το σύνολο του έτους τα πάντα για την οικονομία και τον τουρισμό θα κριθούν από την πορεία των εμβολιασμών, η οποία προς το παρόν παραμένει αργή.

Από την πλευρά της η Bank of America τοποθέτησε την Ελλάδα στους μεγάλους κερδισμένους του 2021 λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. «Ο τουρισμός επιστρέφει και η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους νικητές», όπως τόνισε, προτρέποντας μάλιστα τον κόσμο να αρχίσει να κάνει τις κρατήσεις του για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει ήδη προσχωρήσει σε κινήσεις ώστε να προσελκύσει τουρισμό φέτος. Υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ επιτρέποντας σε όποιον έχει εμβολιαστεί να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Αθήνα εργάζεται πάνω σε περισσότερες διμερείς συμφωνίες, όπως με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σερβία, και ελπίζει να ανοίξει ξανά τις «πόρτες» της στις 14 Μαΐου σε όποιον είχε εμβολιαστεί, έχει αντισώματα ή έχει αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Παράλληλα, διασφαλίζει ότι οι κάτοικοι των μικρών νησιών θα εμβολιαστούν εγκαίρως έτσι ώστε αυτοί οι προορισμοί να μπορούν να χαρακτηρίζονται «Covid-free».

Ο στόχος της επίτευξης της ανοσίας της αγέλης έως το τέλος του καλοκαιριού συνεπάγεται ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο, τονίζει η BofA. Όπως αναφέρει, εκτιμάται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν στο 45-50% του επίπεδου του 2019, ενώ η χώρα θα προσελκύσει τουλάχιστον το 50% των 31,3 εκατ. τουριστών που την επισκέφτηκαν το 2019, κάτι που σημαίνει ότι η ανάκαμψη σε σχέση με το 2020 θα είναι ισχυρή.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs επεσήμανε πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου, που αποτελεί και το βασικό της σενάριο, αναμένεται να προσθέσει 1% στο ελληνικό ΑΕΠ στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Οι τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 11% του ΑΕΠ στη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία και όπως εκτιμά η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην οικονομία των κλάδων αυτών θα σημειώσει ετήσια αύξηση έως το γ’ τρίμηνο του έτους η οποία θα κινηθεί στο 1% στην Ιταλία και τη Γαλλία,  στο 5% στην Πορτογαλία, στο 13% στην Ελλάδα και 20% στην Ισπανία. Έτσι, κατά την Goldman Sachs, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τουρισμό θα προσθέσει ένα επιπλέον 1% στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το β’ και το γ’ τρίμηνο, σχεδόν 1,4% στο ΑΕΠ της Ισπανίας, 0,7% στο ΑΕΠ της Ιταλία, 0,.4% στο ΑΕΠ της Γαλλίας και 0,1% στο ΑΕΠ της Πορτογαλίας.

Facebook Comments