Σε προχωρημένες συζητήσεις με τουλάχιστον 6-7 μεγαλοεπενδυτές βρίσκονται τα στελέχη που “περιφρουρούν” την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το πιθανότερο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή είναι να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό της τράπεζας ένας anchor investor. Ένας εμβληματικός δηλαδή επενδυτής που θα πάρει ουσιαστικά τον έλεγχο της τράπεζας. πρόκειται όμως για μια εξέλιξη που δεν ικανοποιεί τους πάντες, ακόμη και εντός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ικανοποιεί φυσικά και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει εμπειρία στα τραπεζικά. Άλλωστε το ατού του είναι η οικονομία.

Σε ερώτηση σχετικά με το μέγεθος ενός τέτοιου πιθανού επενδυτή, η απάντηση που δόθηκε από αρμόδια χείλη ήταν “μεγέθους Fairfax”. Η αναφορά του ονόματος της Fairfax δίνει βεβαίως όχι μόνο την τάξη μεγέθους του συγκεκριμένου επενδυτή αλλά και τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση. Μια παρόμοια απόφαση είχε κληθεί να λάβει και στην περίπτωση της Eurobank  o Γιάννης Στουρνάρας, ως Υπουργός Οικονομικών την εποχή που η εταιρεία του Prem Watsa απέκτησε μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Τότε είχε συναντήσει λυσσαλέες αντιδράσεις, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σήμερα για την πώληση της Πειραιώς σε μεγάλο θεσμικό επενδυτή. Τελικά η επιλογή Στουρνάρα δικαιώθηκε καθώς ο Watsa συνέχισε να στηρίζει την τράπεζα, που σήμερα θεωρείται ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση μετά και τις κινήσεις που επέλεξε να κάνει ο Καναδός. 

Στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα συντάσσονται με την άποψη της εισόδου ενός στιβαρού επενδυτή στην Πειραιώς. Αντιλαμβάνονται ότι θα προσδώσει νέα πνοή στο τραπεζικό σύστημα εν συνόλω. Η Πειραιώς είναι ουσιαστικά η “μεγαλύτερη” τράπεζα αλλά και με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Στο τέλος του σχεδίου που περιλαμβάνει την ΑΜΚ αλλά και τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ η τράπεζα θα έχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 3%. Θα μπορεί να χρηματοδοτεί την οικονομία και θα δώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη αλλά και αυτοπεποίθηση σε όσους αναζητούν κεφάλαια. 

Υπάρχει φυσικά και η αντίθετη άποψη, την οποία μαθαίνω ότι μετέφεραν ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα δουν την αξία της συμμετοχής τους να απομειώνεται. Όπως φυσικά και του ΤΧΣ. Ωστόσο, η δυναμική της τράπεζας με ισχυρό επενδυτή στη μετοχική της σύνθεση θα έπρεπε να συνυπολογίζεται στην ανάλυσή τους, η οποία σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το πολιτικό κόστος. Άλλωστε όπως σχολίασε και στέλεχος με μακρά εμπειρία (και) στα χρηματιστήρια, ότι κόστος ήταν να πάρει η Κυβέρνηση το πήρε τις προηγούμενες ημέρες με την υποχώρηση της τιμής της μετοχής. Μια μεσοβέζικη λύση εξετάζεται ώστε να συμμετάσχουν με δικαιώματα οι παλαιοί επενδυτές και το ΤΧΣ να μπορέσει ενδεχομένως να διαπραγματευθεί ένα ποσοστό των δικαιωμάτων του. 

Την αντίθετη άποψη στηρίζει φυσικά και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για έγκλημα στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς. Όχι απλό αλλά «προσχεδιασμένο έγκλημα» σε βάρος του δημοσίου και χιλιάδων μικρομετόχων, για το οποίο θα αναζητηθούν ευθύνες. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο Τσίπρας απειλεί για ένα τέτοιο θέμα. Αφού είχε κλείσει προηγουμένως τις τράπεζες το καλοκαίρι του 2015, στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 οι μικρομέτοχοι κουρεύτηκαν κατά 99,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους επέτρεψε να συμμετάσχουν ανοίγοντας το δρόμο σε μεγαλοεπενδυτές. Και μάλιστα όχι σε anchor investors ή σοβαρά θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά κυρίως σε hedge funds, αυτούς δηλαδή που προηγουμένως ο ίδιος αποκαλούσε κοράκια.

Facebook Comments