Εφημερίδες, διαδίκτυο, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις έχουν γεμίσει τις τελευταίες ώρες από ρεπορτάζ που εξαγγέλλουν τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Δημοσιεύεται “οδικός χάρτης” που δείχνει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μέχρι το Πάσχα να ανοίγουν όλα, σταδιακά, από λιανεμπόριο μέχρι σχολεία και εστίαση. Όλα αυτά, την ώρα που έχουμε ρεκόρ διασωληνωμένων, το σύστημα υγείας δέχεται την πιο δραματική πίεση από το ξεκίνημα της πανδημίας και τα κρούσματα ανεβαίνουν αντί να κατεβαίνουν. Κορυφαίοι υπουργοί κάνουν δηλώσεις στις οποίες δίνουν ακόμη και ημερομηνίες για το άνοιγμα, ενώ αύριο συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις δημόσιες δηλώσεις τους τάσσονται κατά της άρσης των περιοριστικών μέτρων και προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω έξαρση της πανδημίας. Κι όμως πριν συνεδριάσουν οι ίδιοι, κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν τις εισηγήσεις τους!

Είναι φανερό ότι η κούραση από την πανδημία, για την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία, δεν αφορά μόνο τους πολίτες. Αφορά και αυτούς που εισηγούνται και αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Το τελευταίο γκάλοπ της Pulse κατέγραψε καθαρά την κυβερνητική φθορά από τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς για πρώτη φορά, οι θετικές γνώμες είναι ίδιες με τις αρνητικές (47%), ενώ μερικούς μήνες πριν οι θετικές ξεπερνούσαν το 70%!

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στη φάση που βρισκόμαστε είναι να λάβει τις αποφάσεις της για την πανδημία υπό το κράτος των πιέσεων που ασκούνται για χαλάρωση. Προφανώς όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις ή το λιανεμπόριο με αυστηρούς περιορισμούς, δεν έχουν το ίδιο αποτύπωμα στην πανδημία με τα σχολεία ή την εστίαση.

Αν δεν παρασυρθεί κανείς από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι εύκολο να αντιληφθεί τα εξής: Η μικρή παράταση των περιοριστικών μέτρων θα έχει σχετικά μικρό πολιτικό κόστος και σχεδόν εγγυημένη αποτελεσματικότητα, μια και το μείγμα των περιοριστικών μέτρων μαζί με τα self tests και τους εμβολιασμούς που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς θα δώσει σίγουρα καλύτερα στοιχεία πριν το Πάσχα. Έτσι, θα μπορέσουμε να κάνουμε το άνοιγμα τις ημέρες των εορτών με σχετική ασφάλεια. Αντιθέτως, ένα πρόωρο άνοιγμα μπορεί να φαίνεται αυτή την ώρα πιο δημοφιλές, αλλά μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικό και να έχει βαρύ πολιτικό κόστος. Θέλει κανείς να φανταστεί τι θα γίνει – για παράδειγμα – αν ανοίξουν πρόωρα τα σχολεία και αυτό οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων στη διάρκεια των εορτών ή και λίγο μετά το Πάσχα;

Η κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας, άρα ό,τι ανοίγει τώρα πια δεν πρέπει να ξανακλείσει. Ένα πισωγύρισμα θα είναι μοιραίο και για την Οικονομία και για την κοινωνία. Γι΄αυτό πρέπει τα επόμενα βήματα να είναι πολύ προσεκτικά. Οι αποφάσεις δεν μπορεί να ληφθούν με μόνο γνώμονα την κούραση. Καλύτερα κουρασμένοι και σίγουροι παρά… ξεκούραστοι και ανασφαλείς.

Facebook Comments