«Μόλις έχει ολοκληρωθεί μια δίωρη ερμηνεία επί σκηνής. Ο ηθοποιός κάθιδρος μετά από μια βαθιά υπόκλιση επιστρέφει στο καμαρίνι του και σωριάζεται στη καρέκλα. Είναι κουρασμένος αλλά λάμπει. Θα πάρει ένα 4ωρο να επανέλθει στη κανονικότητα. Ύστερα θα ξαναζωντανέψει το τέρας της ανασφάλειας, της οικονομικής, των εισιτηρίων, του ρόλου, του επόμενου βήματος.  Γι’ αυτή την κατάθεση δούλεψε 4 μήνες, νύχτες, μέρες, ώρες, στον ξύπνιο, στον ύπνο, σε μια διαδρομή λεωφορείου, σε έναν καφέ συζητώντας άσχετα, πάντα το μυαλό σε μια αδιάκοπη διεργασία, σε μια κρυφή πάλη, σε μια προσέγγιση του ρόλου. Εκεί που τον φτάνεις, εκεί τον χάνεις. Πως θα ειπωθεί αυτό το Α και που. Ποια θέση θα έχει το σώμα σ’ αυτό το Α. Ποια συνθήκη θα υπηρετεί. Ποιος ο στόχος κλπ

Σε ένα άλλο δωμάτιο ένας ζωγράφος παλεύει μόνος με τα χρώματα. Σβήνει, σκιάζει, προβάλει, αναδεικνύει, ζωντανεύει, τέρπει… Ώρες αυπνίας, έλλειψη αίσθησης χρόνου, λάθη, λάθη, στραβές γραμμές, έπαρση και ταυτόχρονα ανασφάλεια. Αδιαφορία για το νερό και το φαΐ. Η φαντασία σε εγρήγορση. Η πραγματικότητα σε αναστολή. Ώρες ατέλειωτες, εβδομάδες, μπορεί και μήνες.

Στο τρίτο δωμάτιο ο συνθέτης. Οι νότες σε εμπόλεμη ζώνη. Μάχονται να ταιριάξουν. Ο ήχος χτυπάει στον τοίχο και ξαναγυρίζει πίσω. Ο στόχος οι ψυχές. Να μην παίξουν τον ρόλο του τοίχου. Να μπει μέσα τους. Οι ώρες τρέχουν. Έξω νυχτώνει και ξημερώνει τόσο κοντά.

Στο τέταρτο κάποιος άλλος…»

Μάρτιος 2020

Οι τέχνες σε παύση. Οι αίθουσες έκλεισαν. Οι σκηνές ερήμωσαν. Τα μουσικά όργανα μπήκαν στις κούτες τους. Τα στόματα σφραγίστηκαν. Τα βιβλία σκονίστηκαν. Τα πινέλα κοκάλωσαν.

Μάιος 2021

14 μήνες μετά

Ο πολιτισμός άνοιξε

Ποιος πολιτισμός;

Ο υπαίθριος;

Κι ο εσώκλειστος;

Ο πολιτισμός σε αδράνεια.

Οι καλλιτέχνες: Οι τελευταίοι, οι ξεχασμένοι.

Ακόμα και η αργοπορημένη επιδότηση τους, η αυτονόητη μοιάζει σα πράξη εκδικητική.

Και στο βάθος η αισιοδοξία, η ελπίδα, τα νέα σχέδια, τα νέα όνειρα. Έστω και μια αχτίδα φωτός, είναι φως.

 

« Αλλ’ ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου» ( Κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο)

Ιχνευταί

Σοφοκλής

Facebook Comments