Με την κοινωνία να «βράζει» και τις εργασιακές σχέσεις να βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η Νέα Δημοκρατία συνειδητά ρίχνει τη χαριστική βολή σε εργασιακά κεκτημένα που κερδήθηκαν με κόπο, αίμα και τεράστιους κοινωνικούς αγώνες.

Οφείλουμε να αναδείξουμε, ότι το νομοσχέδιο-έκτρωμα που παρουσιάστηκε στη Βουλή, καταργεί εργασιακά δικαιώματα, και μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, καθώς αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ στην πράξη καταργείται και το οκτάωρο.

Παράλληλα, ακόμη και θετικές ενέργειες όπως η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι που θα δικαιώνονται στα δικαστήρια, που παράνομα θα έχουν απολυθεί, δεν θα επαναπροσλαμβάνονται!

Απίστευτα πράγματα, από μια ομολογουμένως ανίκανη να αφουγκραστεί το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, σαν να μην έφταναν τα προαναφερόμενα, το εργασιακό νομοσχέδιο υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη αρχή, απομακρύνοντας το από τη δικαιοδοσία του Υπ. Εργασίας, ενώ χτυπά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις απεργίες δίχως ταυτόχρονη σοβαρή προστασία των συνδικαλιστών.

Και ενώ θα περιμέναμε, η πανδημία του κορονοϊού να “επιβάλλει” την υιοθέτηση θετικών πρωτοβουλιών από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να επικεντρώνεται σε μέτρα στήριξης της εργασίας και ανακούφισης των εργαζομένων, η κυβέρνηση -με το νομοσχέδιο που προωθεί- έρχεται να απορρυθμίσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, παραχωρώντας εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας.

Θα πρέπει να καταλάβει κάποια στιγμή η Νέα Δημοκρατία, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Με βάση όσα έχουμε δει έως και σήμερα, αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, διότι είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι η απορρύθμιση της εργασίας, η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ελαστικοποίηση των εργασιακών ωραρίων θα έχουν ως αποτέλεσμα μια κοινωνία ρημαγμένη, εργασιακά αποδιοργανωμένη και φυσικά μονοπωλιακή στις ορέξεις των εκάστοτε κυβερνητικών ημετέρων, που και με τη βούλα πλέον θα κατασπαράζουν τους εργαζομένους.

Facebook Comments