Με τρόμο και θλίψη παρακολουθώ την απλή λογική, να συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες του άκρατου, παράλογου ορθοπολιτικού δικαιωματισμού από τη μία και της συντήρησης κι οπισθοδρόμησης από την άλλη.
 
Τελικά, αυτές οι δύο πληγές, ως τάσεις και στάσεις ζωής, παρόλο που φαίνεται να διαφέρουν ριζικά, ταυτίζονται, όπως ταυτίζεται η κόκκινη με τη μαύρη βία. Έχουν τις ίδιες αφετηρίες. Άρνηση, Αντίδραση, Άγνοια.
 
Προσωπικά, αγνοούσα τα πάντα σχετικά με το Συνέδριο για την Υπογονιμότητα. Είχα δει μόνο το σποτάκι τυχαία χθες το μεσημέρι.
 
Από το σποτ, δε με ενόχλησε κάτι….Ίσα ίσα, έχοντας κι εγώ νωπή στη μνήμη μου την επίπονη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χάρηκα που επιτέλους, θέματα ταμπού, παρουσιάζονται στην τηλεόραση. Ίσως, σκέφτηκα, πολλές γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά, αλλά για διάφορους λόγους το αναβάλλουν συνεχώς, να αναθεωρήσουν και να δώσουν την ευκαιρία στο σώμα τους, να κυοφορήσει και να τεκνοποιήσει, σε καταλληλότερη ηλικία και το έμβρυο και για τις ίδιες…
 
Για όσες θέλουν και το επιθυμούν!
Ξυπνάω σήμερα, βαριά και λίγο αδιάθετη από τη χθεσινή δεύτερη δόση κι αντιλαμβάνομαι τον κακό χαμό…
 
Διαβάζω σκόρπια κείμενα διαμαρτυρίας, που μιλάνε για γυναίκες αντικείμενα αναπαραγωγής, για δικαίωμα αυτοδιάθεσης, για δικαίωμα στην καριέρα…
Από την άλλη, διαβάζω για το επίμαχο συνέδριο και βλέπω ότι πλείστοι εκ των ομιλητών, είναι αξιωματούχοι της εκκλησίας και μητροπολίτες.
Σε επιστημονικό συνέδριο αδερφέ μου!
Κι εκεί καταλαβαίνω ότι η μπάλα πλέον έχει χαθεί.
 
Κι από τις δύο πλευρές…..Γιατί, με ποιο δικαίωμα θα μιλήσει Μητροπολίτης για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και της υπογονιμότητας, όταν ο ίδιος λόγω δόγματος, δεν φέρνει παιδιά στον κόσμο κι αρνείται ακόμα και τη συμβίωση με σύντροφο της επιλογής του.. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο , αν εγώ ήμουν σπόνσορας του συνεδρίου, θα απέσυρα τη στήριξή μου.
Από απέναντι να πετροβολούν οργισμένες φεμινίστριες…
Ντροπή, αίσχος, όνειδος, φωνάζουν…Για το βίντεο…
 
Και πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί..
 
Είναι προσβολή η μητρότητα; Είναι ψέμα, ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες μετά τα σαράντα, βάζουν σε κίνδυνο και τον εαυτό τους και το μωρό; Είναι ψέμα το ότι παραβιάζουμε κατάφορα τους νόμους της φύσης, όταν βομβαρδίζουμε το σώμα μας με ορμόνες, σε μία ηλικία που κανονικά οι ορμόνες μας φθίνουν; Όχι, δεν είναι ψέμα. Κι αν η επιστήμη δεν είχε προχωρήσει, πάρα πολλές από εμάς, δεν θα απολαμβάναμε την ευλογία και το θαύμα της μητρότητας, είτε επειδή το αποφασίσαμε αργά, είτε επειδή εμείς ή ο σύντροφός μας, είχε πρόβλημα υπογονιμότητας.
 
Να τονίσουμε εδώ, ότι, αν και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γεννηθεί δεκάδες χιλιάδες παιδιά με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε ένα παιδί, δεν έχε γεννηθεί με άμωμη σύλληψη, ούτε μια γυναίκα δεν έμεινε έγκυος στα 80 της όπως η Σάρα της Παλαιάς Διαθήκης.
 
Με τις φωνές και τις ακρότητες όμως κι από τις δύο πλευρές, η πικρή αλήθεια, οι σκληρές στατιστικές που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν στη χάραξη μιας Εθνικής Πολιτικής για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας,
περιθωριοποιούνται, χάνονται, εξασθενούν.
 
Σβήνουμε ως Έθνος…Σβήνει η Δύση γενικότερα. Δεν γεννάμε παιδιά. Τώρα ακόμα, μπορούμε να προβάλουμε αντίσταση στην επελαύνουσα Ανατολή και στις …μήτρες ταχύτητας που διαθέτει.
 
Σε λίγα χρόνια, θα είμαστε μια θλιβερή, γερασμένη μειοψηφία, που όσα επιστημονικά επιτεύγματα κι αν έχει να επιδείξει, όσα καλλιτεχνικά αριστουργήματα κι αν δημιουργήσει, όσες φιλοσοφικές συζητήσεις κι αν διεξάγονται μέσα στους τέσσερις τοίχους ελιτίστικων Think Tank, έξω στους δρόμους των Ευρωπαϊκών πόλεων, θα ανδρώνεται η νέα πραγματικότητα.
 
Μια παρηκμασένη πάλαι ποτέ μεγάλη αριστοκράτισσα, που δεν είναι σε θέση, ούτε να προστατέψει τα παιδιά της, αλλά ούτε και να φέρει στον κόσμο πολλά, νέα παιδιά, μεταλαμπαδεύοντάς τους τη σπουδαία Ιστορία της.
Και μην ακούω για καριέρες και άλλα χαζά…
Μια γυναίκα, μπορεί και καριέρα να κάνει και την ευλογία της μητρότητας να αξιωθεί… Γιατί, είναι ευλογία! Η μεγαλύτερη όλων!
Και πέστε να με φάτε ελεύθερα τώρα.

Facebook Comments