“Με το erga omnes δεν μπορούν να έχουν Μακεδονική Εθνική Ομάδα, θα έχουν Εθνική Ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας” έλεγε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας για τον όρο που έχει τεθεί στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Το απόσπασμα 

Ήρθε, όμως, το Euro να τον διαψεύσει. Οι παίκτες της Εθνικής ομάδας, σε αντίθεση με όσα έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας,  τώρα εμφανίζονται με φανέλες στις οποίες αναγράφεται «Μακεδονία» FFM (Football Federation of Macedonia) χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια». Και σα να μην έφτανε αυτό, οι σχολιαστές στην  κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, “MRT”, κάνουν λόγο για «εθνική της Μακεδονίας» και αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία».

Euro 2020 - Βόρεια Μακεδονία - Η σύνθεση της Βόρειας Μακεδονίας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την προκλητική εμφάνιση της Εθνικής ομάδας έστειλε επιστολή στον ομόλογο του στη Βόρεια Μακεδονία,Bujar Osmani, ζητώντας να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει το όνομα.

Από την πλευρά ο Bujar Osmani, λέει πως από τη στιγμή που η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κρατική τηλεόραση “MRT” , όμως, χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας (όχι από ανταποδοτικό τέλος) και ως εκ τούτου, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, κάτι που αγνόησε και στη μετάδοση του αγώνα έπραξε εντελώς το αντίθετο.

Facebook Comments