Τα τελευταία 24ωρα είδαμε ένα μπαράζ αναβαθμίσεων των προοπτικών της ελληνικής οικονομία από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2021 θα είναι ίσως το έτος του μεγάλου growth story της Ελλάδας. Μέχρι πριν λίγο διάστημα, οι προβλέψεις για το 201 ήταν σχετικά συγκρατημένες, με το 2022 να θεωρούνταν ότι θα αποτελέσει το έτος της μεγάλης εκτόξευσης της οικονομίας.

Το γεγονός είναι πως οι αναλυτές δεν είχαν ενσωματώσει την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τόσο νωρίς και στο μέγεθος στο οποίο θα κινηθούν τελικά, με το σύνολό τους για το φετινό έτος να πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ. Η έγκριση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 αποτέλεσε την αιτία και αφορμή για ένα μπαράζ αναβαθμίσεων των προοπτικών της Ελλάδας, το οποίο όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι μόνο η αρχή.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναθεώρησε κατά 2% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021, τοποθετώντας την στο  6,5% το 2021 – και στα υψηλότερα επίπεδα στην ευρωζώνη μετά το +9% της Ιρλανδίας – ενώ διατήρησε στο 3,6% την εκτίμησή του για το 2022. 

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε στο 5% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, από 4% πριν, ενώ ανάλογη ανάπτυξη προβλέπει και για το 2022, σύμφωνα με τον ήπιο σενάριο. Ακόμα και στο δυσμενές σενάριο του οίκου, το οποίο ενσωματώνει το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας στο β’ εξάμηνο λόγω των μεταλλάξεων, εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3%.

Η Bank of America από την πλευρά της προχώρησε σε δύο αναβαθμίσεις της Ελλάδας μέσα σε έναν μηνά. Από το 3,4% όπου είχε ανεβάσει την πρόβλεψή της για το φέτος, πλέον τοποθετεί ανάπτυξη στο 5,1% και κατά 1,7% υψηλότερα.

Ανάλογα και με την πορεία του τουρισμού και το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη φέτος, από το 3,6% που έχει προβλέψει, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε ότι πλέον προβλέπει ανάπτυξη από 3,6% έως και 4,8% φέτος, και η ΤτΕ αναμένεται να διατηρήσει την εκτίμηση της στο 4,2% και κοντά στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν (4,1%).

Το growth story της Ελλάδας και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν  άλλωστε στο επίκεντρο του 10ου συνεδρίου Greek Investment Forum in New York, που συνδιοργάνωσαν πριν μερικές ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Τα μηνύματα που έδωσαν οι ελληνικές εισηγμένες ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών οι οποίοι και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την Ελλάδα γενικότερα. Η έλευση στην καρδιά του καλοκαιριού, των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης αλλάζει τις ισορροπίες για την ελληνική οικονομία η οποία βρίσκεται προ των πυλών μίας ισχυρής επανεκκίνησης, η έντονη κινητικότητα στο επιχειρηματικό μέτωπο, ενώ τα deals και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, «κρατούν» την ελληνική αγορά στο ραντάρ των ξένων funds.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτή της επανεκκίνησης, καθώς αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ, ενώ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον καθαρισμό των ισολογισμών τους και τη σημαντική μείωση των NPEs. Σύμφωνα και με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, οι νέες χρηματοδοτήσεις υποβοηθούμενες και από τους πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης έως και το 2024 θα φτάσουν τα 33 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω δίνουν έναν τεράστιο θετικό καταλυτή για το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο πολύ σύντομα εκτιμάται πως θα δει τις 1.000 μονάδες ένα επίπεδο που είχε επισκεφτεί για τελευταία φορά το 2014.

Οι μεγάλες ΑΜΚ αλλά και οι νέες ομολογιακές εκδόσεις είναι δεδομένο ότι τραβάνε ρευστότητα από το σύστημα αλλά ανατροφοδοτούν και με νέα κεφάλαια το χρηματιστήριο, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, εκτιμώντας πως πλέον οι 1.000 μονάδες είναι ορατές.

Τεχνικά σε πρώτη φάση, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, πλέον η ζώνη των 960 μονάδων φαίνεται να έχει όλες τις πιθανότητες να πληρωθεί. Το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε όλο το ταμπλό με την πληροφορική, τις κατασκευές και την βιομηχανία να συνεχίζουν να έχουν τις καλύτερες προοπτικές. Σίγουρα η καλή εικόνα των ξένων αγορών βοηθάει, παρόλα αυτά γίνεται προσπάθεια ο Γενικός Δείκτης να καταφέρει να βγει εκτός των γνωστού υψηλού της ζώνης των 900 που σταματάει τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που κρατά τον Γενικό Δείκτη ακόμα σε αυτά τα επίπεδα και είναι και αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στο μέλλον, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάντως της Eurobank Equities, οι τραπεζικές μετοχές έχουν περιθώρια σημαντικών περαιτέρω κερδών, έστω και αν βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι περιορισμένα λόγω και της έντονης ανόδου των τελευταίων μηνών.  Όπως σημειώνει, ο κλάδος έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την ομαλοποίηση, μέσω των νέων στρατηγικών σχεδίων, οδηγώντας στην ταχύτερη εκκαθάριση των NPEs και διατηρώντας παράλληλα τα κεφαλαιακά μαξιλάρια. Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για την οικονομία, όσο και για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η υλοποίηση των σχετικών έργων θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση πίστωσης, ενώ παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες για άλλες πηγές εσόδων.

Facebook Comments