Μετά από τις μεγάλες αντιδράσεις μας, κατατέθηκε επιτέλους η διάταξη νόμου που θεωρείται ότι παρατείνει τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητος κτηρίου στις αγοραπωλησίες ακινήτων. 

Πιο συγκεκριμένα, στην ένατη παράγραφο του Άρθρου 118 “Παρατάσεις/Αναστολές προθεσμιών” που συμπεριλήφθηκε στο Ζ’ Μέρος “Πολεοδομικές και Χωροταξικές Διατάξεις” αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η παρ. 5 του άρθρου δέκατου όγδοου του ν. 4787/2021 (Α’ 44) τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) και διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Ο χρόνος ισχύος των βεβαιώσεων της παρ. 1 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 (Α` 167) με ημερομηνία αυτοψίας από 1ης.1.2021 έως και 31η.1.2021 παρατείνεται έως και την 30ή.9.2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων ταυτότητας κτηρίου/ διηρημένης ιδιοκτησίας.».

Για αυτές τις πέντε γραμμές, έχει παγώσει η αγορά ακινήτων και δεν προβλέπεται να ξεπαγώσει πριν το τέλος του μηνός ή τις αρχές Αυγούστου. Και δεδομένου ότι τα συμβολαιογραφεία τον Αύγουστο είναι κλειστά ή υπολειτουργούν, ουσιαστικά μιλάμε για δυο χαμένους μήνες. Δυο μήνες χωρίς εισόδημα για τους επαγγελματίες του χώρου ενώ τα έξοδα τρέχουν καθώς προσπαθούμε να συνέλθουμε από την πανδημία. Ταυτοχρόνως υποτίθεται ότι, όπως μας είχαν υποσχεθεί, έχει δοθεί τρίμηνη παράταση. Στην πράξη, η παράταση είναι στην καλύτερη περίπτωση μερικές εβδομάδες, αν καταφέρουμε να κάνουμε συμβόλαια αρχές Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο. 

Επανερχόμαστε λοιπόν, όχι απλώς στο ζήτημα ότι δεν ακούγεται η φωνή της Αγοράς, αλλά ότι βρισκόμαστε στα όρια του εμπαιγμού από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί. Δεν περιμένω να καταλάβουν πόσες εύθραυστες συμφωνίες θα χαλάσουν σε ένα κλίμα αβεβαιότητος ως προς την πανδημία, ούτε καν να νιώσουν πώς είναι να μην έχεις εισόδημα για δυο μήνες λόγω γραφειοκρατικής ανεπάρκειας. Αλλά, περιμένω να ξέρουν να μετράνε. Δεν είναι τρίμηνη παράταση αυτό, στην καλύτερη είναι παράταση ενός μηνός και κάτι. Ποιος από αυτούς τους κυρίους δέχεται να έχει εισόδημα μόνο ένα μήνα στο επόμενο τρίμηνο; Δέχεται κάποιος να μην πάρει δυο μισθούς; Γιατί το επιβάλλουν σε μας; 

Θα ξαναγράψω ότι κάποιοι από την πολιτική ηγεσία φαίνεται να ακούν τις διαμαρτυρίες μας, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι κουμάντο δεν κάνουν οι πολιτικοί. Και είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας παγώνει η κτηματαγορά και βρισκόμαστε στο έλεος περιορισμένης αποτελεσματικότητος γραφειοκρατών. Είχε προηγηθεί το μέγα φιάσκο του 2014, που πάλι δεν μπορούσαμε να κάνουμε συμβόλαια για 4 μήνες. Και τότε εμείς πληρώσαμε τα εγκληματικά κρατικά γραφειοκρατικά  λάθη. Δεν πάει άλλο, η Κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει και να  επιβληθεί στη γραφειοκρατία και τα συντεχνιακά συμφέροντα που η τελευταία προωθεί. Τόσες δεκαετίες δηλαδή που γίνονταν συμβόλαια χωρίς τις δεκάδες χαρτιά που έχουν πλέον επιβληθεί γιατί λειτουργούσε η αγορά;  

Όπως είδαμε, η διάταξη ισχύει ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Τι μαγικό θα γίνει τότε και θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα δηλαδή; Θα δουλεύουν γρήγορα οι δημόσιες υπηρεσίες, θα βελτιωθούν τα αρχεία των πολεοδομιών ή θα βρισκόμαστε πάλι σε κατάσταση έκτακτων μέτρων; Η διάταξη όφειλε να είναι τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου ή καλύτερα ως το τέλος της πανδημίας που καθιστά πολύ δυσχερή έως αδύνατη τη συγκέντρωση όλων αυτών των δικαιολογητικών. Και για να μιλήσουμε έξω από τα δόντια, η διάταξη επεβλήθη υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και επαγγελματικών ομάδων. Αλλά, ούτε αυτοί ωφελούνται σε καθεστώς έκτακτων μέτρων, αφού δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να ανασυσταθούν τόσοι φάκελοι ακινήτων ταυτόχρονα ή να μαζευτούν τόσα νέα χαρτιά σε σύντομο διάστημα. 

Ακούστε λίγο την κτηματαγορά, γιατί θα θυμίσω ότι το φιάσκο των ακινήτων του 2014 το ακολούθησε η συντριβή της τότε Κυβερνήσεως που προσπάθησε να επιβάλει γραφειοκρατικές ανοησίες ένα χρόνο αργότερα, το  2015. Αυτό θέλετε;

 

 

Facebook Comments