Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2021 – 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει κατά 3,3% φέτος και κατά 5,4% το 2022, όπως αναφέρει στην έκθεση του για τη χώρα στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Αρθρου 4.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα, μολονότι εισήλθε στη φάση της πανδημίας με ατελή ανάκαμψη από την χρηματοοικονομική κρίση του 2009-2010, έδειξε σημαντικές αντοχές στην αντιμετώπιση της COVID-19. Όπως σημειώνει, η ύφεση 8,2% το 2020 ήταν μικρότερη του αναμενομένου, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και των ευάλωτων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας λόγω χρόνιων παθογενειών.

Το πακέτο τόνωσης της κυβέρνησης κρίνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ενώ και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν, “αν και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή”.

Μια μεγαλύτερη του αναμενομένου διάρκεια της πανδημίας θα αποτελούσε κίνδυνο για όλους τους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, τα επίπεδα του δημοσίου χρέους θα μειωθούν μεσοπρόθεσμα. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες και η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ καλύπτονται επαρκώς, ωστόσο το κλίμα γενικής αβεβαιότητας κάνει πολύ δύσκολη την έκφραση κρίσης για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Facebook Comments