Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η πανδημία του COVID-19, που συγκλονίζει την ανθρωπότητα τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, όχι μόνον δεν έχει τελειώσει αλλά δείχνει αιχμηρά και πάλι τα δόντια της. Είναι σαφές πως η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, που έχει καταστεί η κυρίαρχη, όπως σωστά επεσήμαιναν εδώ και μήνες οι ειδικοί, θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και οικονομία και ταυτόχρονα να θέτει σε πολύ δύσκολη θέση και δοκιμασία το έθνικό σύστημα υγείας. Ήδη ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ολόκληρη τη χώρα είναι από τους υψηλότερους από την αρχή της πανδημίας. Και φαίνεται ότι καθώς οι αθηναίοι θα γυρίσουν από τις διακοπές τους μέσα στις επόμενες ημέρες, τα κρούσματα θα εκτοξευθούν σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Ευτυχώς έχουμε ένα ισχυρό όπλο πλέον στην φαρέτρα μας. Αυτό δεν είναι άλλο από τον εμβολιασμό, ο οποίος υπό τις σημερινές συνθήκες σώζει ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 20 περίπου θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού που έχουμε καθημερινά χώρα μας, όλοι τους είναι από ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Συνεπώς εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την πανδημία και την φοβερή νόσο που αυτή προκαλεί, ο μόνος τρόπος είναι, τουλάχιστον επί του παρόντος, ο συνεπής και σωστός εμβολιασμός.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι καταλυτικά υπέρ του εμβολιασμού, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και την ζωή και την υγεία της οικογένειας τους, των φίλων τους, των συγγενών, των συνεργατών, της ίδιας της κοινωνίας. Υπάρχουν προβεβλημένοι συμπολίτες μας, που αποτελούν ο καθένας από την θέση την οποία κατέχει, πρότυπο για την κοινωνία και τους πολίτες της. Κάποιοι εξ’αυτών παίρνουν θέση, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, κατά του εμβολιασμού. Κραυγαλέα περίπτωση, η στάση του σπουδαίου μας αθλητή Στέφανου Τσιτσιπά. Ο κ. Τσιτσιπάς είναι εξαιρετικός τενίστας, που όλοι θαυμάζουμε και σεβόμαστε για τις αθλητικές του επιδόσεις. Αλλά δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ιατρική ούτε με την επιδημιολογία. Γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να περιορίζεται σε αυτά που γνωρίζει. 

Και να μην υπονομεύει μια τεράστια προσπάθεια που, που καταβάλλεται από τους υγειονομικούς και την κοινωνία ολόκληρη για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Οι προβεβλημένοι πολίτες πρέπει να είναι πρότυπο για την κοινωνία. Κι ιδίως για τη νεολαία μας και να προωθούν τα υπεύθυνα μηνύματα που χρειάζεται η χώρα μας. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσιτσιπά. Αλλά και για τον εξαιρετικό και δημοφιλή ερμηνευτή Νίκο Οικονομόπουλο, ο οποίος νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό προσβεβλημένος από τον κορονοϊό. Του ευχόμαστε ταχεία αποκατάσταση της υγείας του και να είναι από δω και πέρα πρότυπο για τους θαυμαστές του, χωρίς να αποφεύγει την σύσταση της πολιτείας για τον εμβολιασμό. Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό απαιτείται συστράτευση όλων των συμπολιτών μας, ιδίως των προβεβλημένων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με υπευθυνότητα και σύνεση.

 

Facebook Comments