Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι, η Κίνα δεν θα κατασκευάσει περισσότερους νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό και θα ενισχύσει την υποστήριξη για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες στην ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Είναι άγνωστο αν αυτή την φορά το εννοεί, καθώς έκανε παρόμοιες δηλώσεις αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτό όμως που είναι γνωστό είναι ότι η Κίνα, όπως και η πλειοψηφία των άλλων χωρών, βλέπει την κλιματική αλλαγή κάτω από διαφορετικό πρίσμα από αυτό των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Η Κίνα πολύ έξυπνα αποφεύγει τα λάθη των ευρωπαϊκών χωρών, που ενεργούν κάτω από τον πανικό καταστροφής του πλανήτη, που δημιούργησαν εσκεμμένα, για να φορολογούν τους πολίτες τους και να υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους.

Καθώς Ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη κλείνουν ανθρακούχες μονάδες παραγωγής ενέργειας, η Κίνα όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί τις δικές της ανθρακούχες μονάδες, αλλά τετραπλασίασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ανοίγοντας νέες μονάδες. Επιπλέον, η Κίνα χρηματοδοτεί επίσης με δισεκατομμύρια κατασκευές νέων ανθρακωρύχων μονάδων σε διάφορες χώρες, όπως την Ινδονησία, Πακιστάν, Βιετνάμ, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Εμιράτα κλπ.

Σίγουρα κανείς δεν πιστεύει ότι η Κίνα, όπως και η πλειοψηφία των χωρών, έχουν σαν στόχο την καταστροφή του πλανήτη, διότι αυτό θα σήμανε και την δική τους καταστροφή. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν, ότι ζουν στον ίδιο πλανήτη με εμάς τους υπόλοιπους. 

Όμως η Κίνα εφαρμόζει μία ισορροπημένη περιβαντολλογική και ενεργειακή πολιτική που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας, στην διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος., Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαίκές χώρες θα μπορούσαν να διδαχθούν πολλά  από την στρατηγική της Κίνας.

Η περιβαντολλογική και ενεργειακή πολιτική της Κίνας συνδυάζει επενδύσεις σε ανθρακούχα εργοστάσια και ταυτόχρονα αναπτύσσει νέες ανανεώσιμες τεχνολογίες που τις χρησιμοποιεί σταδιακά που της επιτρέπει να ικανοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες της και να διατηρεί τον οικονομικό ρυθμό ανάπτυξης.  Αν η Κίνα αποφασίσει πράγματι να σταματήσει κατασκευές νέων ανθρακούχων μονάδων, το πιθανότερο είναι ότι το κάνει γιατί δεν χρειάζεται άλλες, καθώς σήμερα έχει τουλάχιστον 1.082 λειτουργικούς ανθρακωρύχους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην χώρα, που αντιστοιχεί στο ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Επίσης μπορεί πλέον να συμπληρώνει τις ενεργειακές ανάγκες της με ανανεώσιμες τεχνολογίες που η ίδια παράγει και μπορεί να πουλάει σε φθηνές τιμές σε άλλες χώρες για την ενίσχυση της βιομηχανίας της.

Τι άλλο κάνει η Κίνα που η Ελλάδα και άλλες δυτικοευρωπαϊκές αγνοούν; Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην δενδροφύτευση και αναδάσωση που σίγουρα έχουν μεγαλύτερη θετική επίδραση στο περιβάλλον και στις ανάγκες του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η Κίνα έρχεται πρώτη στον κόσμο στην δενδροφύτευση. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά πέρυσι η Κίνα φύτευσε 2.4 δισεκατομμύρια δένδρα, ενώ η Ινδία ήταν δεύτερη με 2.2 δισεκατομμύρια δένδρα. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία είναι δωδέκατη με 211 εκατομμύρια δένδρα, και πιο χαμηλά είναι η Ισπανία με 108 εκατομμύρια δένδρα και η Γαλλία με 41 εκατομμύρια. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται καν στην λίστα των πρώτων 100 χωρών στον κόσμο στην δενδροφύτευση, αλλά συχνά βρίσκεται στην λίστα των δέκα πρώτων χωρών σε καταστροφές δένδρων από πυρκαγιές. Ακόμη και χώρες όπως η Αυστρία, Πορτογαλία, Αλβανία και Σερβία φύτευσαν περισσότερα δένδρα από την Ελλάδα. Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να μιλούν για αποκατάσταση των δασών, όμως στην πραγματικότητα δείχνουν να έχουν αλλεργία στο πράσινο,

Chart, bar chart

Description automatically generated

Αν λάβομε υπ’όψιν όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), το σύνολο των δένδρων που φυτεύτηκαν πέρυσι στην ΕΕ, υπολογίζεται σε περίπου 520 εκατομμύρια, που είναι λιγότερα ακόμη και από τα δένδρα που φύτευσε μόνο το Μεξικό ή η Τουρκία. 

Για την προστασία του πλανήτη, Η Κίνα δείχνει να επενδύει σημαντικά στα δάση, καθώς είναι αναγνωρισμένο ότι τα δάση θεωρούνται οι πνεύμονες του πλανήτη, διότι παγιδεύουν και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, συντελώντας στη μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, τα δέντρα επηρεάζουν επίσης το κλίμα, ρυθμίζοντας την ανταλλαγή νερού και ενέργειας μεταξύ της επιφάνειας της Γης και της ατμόσφαιρας. Τα δάση δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων παγκοσμίως και λειτουργούν επίσης σαν θερμοστάτης για τον πλανήτη.

Περιέργως, ενώ τα δάση προσφέρουν ενδεχομένως την καλύτερη πράσινη λύση, η Ελλάδα και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να αδιαφορούν, επιμένοντας σε βιαστικές και απολυταρχικές λύσεις, με τεχνολογίες που δεν χρειάζονται, δεν καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών τους, επιβαρύνουν τους πολίτες με υψηλότερα χρέη, συμβάλλουν ελάχιστα στην οικονομική ανάπτυξη και έχουν ελάχιστη ή καθόλου αποδοχή από τους πολίτες.  

Οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να διδαχθούν πολλά από την Κίνα. Όμως το ενδιαφέρον τους δεν είναι να δώσουν πραγματικές λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος όπως η αναδάσωση και η δενδροφύτευση. Ίσως γιατί γνωρίζουν, ότι είναι αδύνατο να φορολογήσουν τα δένδρα αλλά είναι ευκολότερο να φορολογούν ανεύθυνα τους πολίτες σαν υπεύθυνους για την καταστροφή του πλανήτη που προβλέπουν εδώ και 40 χρόνια.

Αν τελικά ο πλανήτης σωθεί από τον αόρατο κίνδυνο, που οι αφελείς Δον Κιχώτες δυτικοευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται, θα είναι από την Κίνα και τις άλλες χώρες, και όχι από αυτούς.

Facebook Comments