Νέο γύρο αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πως ανοίγει ο Νοέμβριος, τη στιγμή που πλέον οι μέσες προβλέψεις των αναλυτών διεθνώς “μιλούν” για ανάπτυξη της τάξης του 8% και σημαντικά υψηλότερη από τις προβλέψεις της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να σημειώσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και με διαφορά, σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Έτσι, στο 7,5% ανεβάζει την πρόβλεψή της η Wood για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ενώ στο 4% τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2022 και στο 5% το 2023. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων της αγοράς, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο εντυπωσιακό 8%.

Σημειώνεται πως στην προηγουμένη έκθεσή της τον Σεπτέμβριο, η  Wood είχε ανεβάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος στο 6,5% από 3,6% πριν, λόγω της εντυπωσιακής πορείας του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, ένα αποτέλεσμα το οποίο όπως ανέφερε ήταν πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς. Όπως σημείωσε ο οίκος, αυτή η αύξηση του ΑΕΠ βάζει την Ελλάδα σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν από την πανδημία (σε τριμηνιαία, εποχικά προσαρμοσμένα επίπεδα), και σε καλό δρόμο για αύξηση του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 6% το 2021. Πλέον τα στοιχεία που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού και του οικονομικού κλίματος, οδηγούν σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Wood, κάτι που κάνει και η BofA και που αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, τον οποίο η Wood χαρακτηρίζει ως σημαντικό κίνδυνο για την πορεία του ΑΕΠ τόσο στις χώρες της Ε.Ε όσο και στις ΗΠΑ, εκτιμά πως φέτος στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,9% από -1,2% το 2021. Παράλληλα προβλέπει εκτόξευση του πληθωρισμού στη χώρα το 2022 στο 3,7% ενώ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στη συνέχεια και στο 1,8% το 2023.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments