Επέστρεψε στην τακτική των επιθέσεων ερευνών και εταιρειών δημοσκοπήσεων, της προσπάθειας αμφισβήτησής τους και ενοχοποίησής τους. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της περιόδου 2015- 2019 η οποία ηττήθηκε από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Τότε η ενοχοποίηση τω δημοσκοπήσεων και η προσπάθεια να φανεί ότι « όλες λένε ψέματα» και « ότι το παιχνίδι παίζεται» κατέρρευσαν.

Στο ενδιάμεσο, πέραν της σπίλωσης εταιρειών, χρησιμοποίησε εταιρείες μιας χρήσης για να στηρίξει την εικόνα ότι «το παλεύει». Τα αποτελέσματα εταιρειών όπως η VOX POP, η Bridging Europe και η COMMO VIEW είναι γνωστά και έχουν καταγραφεί ως μνημείο στημένων μετρήσεων για να στηριχθεί η θεωρία που λάνσαρε πριν απ΄όλα στους ψηφοφόρους της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ .

Σήμερα επιστρέφει και με μεγαλύτερη επιθετικότητα σ΄αυτή την τακτική,  θέλοντας να αμφισβητήσει την εικόνα προβαδίσματος της Ν.Δ με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να θολώσει την εικόνα, γνωρίζοντας ότι με τη κατάσταση που καταγράφουν όλες οι μετρήσεις όλων των εταιρειών επί δύο χρόνια μπορεί να ενταθούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Το κύριο δεν είναι ότι ζήτησε σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ή ότι ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή.

Θέλει να εκφοβίσει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ώστε να δείχνουν αυτοσυγκράτηση και επιδιώκει αυτό το κλίμα – αν μπορεί – να το συντηρήσει μέχρι επόμενες βουλευτικές εκλογές.                        

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΉΤΑN ΚΑΤΑ ΤΗΣ  MARC

ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2021 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ MARC ΕΠΕΙΔΗ … ΤΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ !

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΙΩΝΑΝ:

Ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντούν οι εταιρείες

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ για απευθείας αναθέσεις της ΕΡΤ στην εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC, οι οποίες έγιναν με τιμές τρεις φορές υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Συγκεκριμένα 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μεταξύ άλλων απαντήσεις για τους ελέγχους που είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας στις εν λόγω εταιρείες, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σαφής η σκοπιμότητα τέτοιων ερευνών σε ένα κανάλι όταν διενεργούνται τακτικά μετρήσεις τηλεθέασης.

Ρωτούν επίσης πως αιτιολογούνται οι τρεις αποφάσεις της ΕΡΤ για απευθείας ανάθεση ερευνών, αντί των υπερβολικά υψηλών τιμημάτων των 12.450, 12.450 και 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά 30.900 ευρώ, μέσα σε σχεδόν ένα έτος. «Πώς εξηγείται το γεγονός ότι αντίστοιχες έρευνες που έχει αναθέσει απευθείας η ΕΡΤ, κόστιζαν λιγότερο από 3.000 ευρώ; Ποια η σκοπιμότητα των μετρήσεων κοινής γνώμης όταν είναι γνωστά τα νούμερα ακροαματικότητας αλλά και η επισκεψιμότητα στην υβριδική πλατφόρμα ERTflix;» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές. 

Το γεγονός αυτό, σημειώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εγείρει μεγάλα ερωτήματα, δεδομένου ότι η εταιρεία MARC διενεργεί συστηματικά πολιτικές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Επιπλέον, στην ερώτηση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία ταυτότητας της κάθε δημοσκόπησης οφείλουν να κοινοποιούνται στο ΕΣΡ και ότι η δημοσιοποίησή τους στα ΜΜΕ οφείλει να πραγματοποιείται με τρόπο ώστε να τηρούνται οι σχετικές διατάξεις του ν.3603/2007 και το ΕΣΡ οφείλει να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων αυτών από μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι κάθε φορέας/επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει, κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παρέχει σε αυτήν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος διενέργειας της δημοσκόπησης και τον τρόπο κάλυψής του, τον τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων, καθώς και τις σταθμισμένες και μη βάσεις ποσοστών.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι υποχρεωμένη να συγκεντρώνει ανά τρίμηνο καταστάσεις από φορείς του Δημοσίου με τα στοιχεία δημοσκοπήσεων ή ερευνών που έχουν αναθέσει και να τα διαβιβάζει στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ όπως και το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρίσκεται υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

ΜΑRC ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΡΑΦΕ:

MARC: «Δεν νοείται ασυμβίβαστο δημοσκοπήσεων και ερευνών για το Δημόσιο»

«Εύλογο και δίκαιο το αντίτιμο για την έρευνα της ΕΡΤ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία

Ανακοίνωση-απάντηση στο δημοσίευμα της Αυγής και στις ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν απολαμβάνει την αποκλειστικότητα στις έρευνες της ΕΡΤ, αλλά έχει αναλάβει τα λιγότερα έργα από το κρατικό κανάλι, σε σχέση με τις άλλες εταιρείες. Αναφέρει δε, ότι όλα τα στοιχεία είναι αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και βρίσκονται στη διάθεση των πάντων.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της MARC:

Θεωρούμε πως είναι εύκολο να απαντηθεί αν η ΕΡΤ διεξήγαγε έρευνες αποκλειστικά με την MARC ή αν διεξήγαγε έρευνες μόνο την παρούσα περίοδο, με ποιες εταιρείες και με ποιο τίμημα. Τα πάντα είναι αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Θεωρούμε επίσης πως αρμοδίως θα απαντηθεί εάν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι δικαίωμα κάθε δημόσιου οργανισμού να προβαίνει σε αιτιολογημένες απευθείας αναθέσεις μέχρι ενός ποσού.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι η MARC έχει αναλάβει πολύ λιγότερα έργα από ό,τι άλλες εταιρείες και με μικρότερα ποσά ανάθεσης, τόσο από την ΕΡΤ όσο και από το Δημόσιο Τομέα γενικότερα, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου και ανεξαρτήτως κυβερνητικού κόμματος. Το γιατί επέλεξε η Αυγή να επικεντρωθεί αυτή τη χρονική στιγμή στην MARC μας προκαλεί έκπληξη.

Στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε το δημοσίευμα της Αυγής αναφέρονται τα εξής:

«Το εθνικό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο, λαμβάνει υπόψη του ως εχέγγυο αξιοπιστίας  και αμεροληψίας την τήρηση ορισμένων κανόνων που καταγράφονται συστηματικά στο Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας για την Πρακτική της Έρευνας Αγοράς και της Κοινωνικής Έρευνας (International Code of Marketing and Social Research Practice) και στους κώδικες δεοντολογίας της European Society for Opinion and Marketing Research (ESOMAR) και του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Επιπλέον, το ΕΣΡ είναι υπεύθυνο για την τήρηση μητρώου των φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων καθώς και μητρώου για τη μετοχική σύνθεση των φορέων/επιχειρήσεων αυτών.»

Η MARC δραστηριοποιείται στον χώρο της έρευνας αγοράς και των κοινωνικο-πολιτικών ερευνών κοινής γνώμης από το 2006. Είναι η πρώτη εταιρεία που κατεγράφη στο ΕΣΡ – Μητρώο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου με αύξοντα αριθμό ένα (1).

Είναι ενεργό μέλος του ΣΕΔΕΑ (Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων & Έρευνας Αγοράς) και της ESOMAR (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Εταιριών Marketing και έρευνάς αγοράς).

Είναι πιστοποιημένο μέλος ΠΕΣΣ (Ποιοτικός Έλεγχος Συλλογής Στοιχείων) και ελέγχεται με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για την ποιότητα των ερευνών της. Σε όλους ανεξαιρέτως τους ελέγχους από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα πιστοποιήθηκε η απόλυτη εφαρμογή των εγχώριων και διεθνών κανόνων δεοντολογίας για την διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών και η υψηλή ποιότητα των διαδικασιών που ακολουθεί.

Οι ανωτέρω διευκρινίσεις κρίνονται απαραίτητες, λόγω της πληθώρας «εταιρειών δημοσκοπήσεων» που διενεργούν και δημοσιεύουν απρόσκοπτα αμφιβόλου ποιότητας έρευνες – σε συγκεκριμένα κυρίως ΜΜΕ αλλά και για φορείς- χωρίς την παραμικρή πιστοποίηση, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς την υποχρεωτική εκ του νόμου τουλάχιστον εγγραφή τους στο Μητρώο του ΕΣΡ και μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς τηλέφωνο, διεύθυνση έδρας και όνομα υπευθύνου.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρεται ότι δήθεν η χρέωση της ΕΡΤ για την έρευνα στο τηλεοπτικό κοινό ήταν τρεις φορές πάνω από τις συνηθισμένες τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πλήρως ανακριβές, παντελώς άστοχο. Στην καλύτερη εκδοχή συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Δεν έχουν όλες οι έρευνες τα ίδια χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τη διάρκεια και το κόστος τους.

Το κόστος μιας έρευνας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τις απαιτήσεις του σχεδιασμού, τα χαρακτηριστικά του εξεταζόμενου πληθυσμού, το μέγεθος του δείγματος, την μέθοδο συλλογής στοιχείων, το μέγεθος του ερωτηματολογίου, τον τύπο των ερωτήσεων, την μέθοδο δειγματοληψίας, το βάθος της ανάλυσης. Εξαρτάται από το αν απαιτούνται αμοιβές εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού ή όχι. Εξαρτάται επίσης από το αν η εταιρία που την διεξάγει ελέγχεται για τις διαδικασίες που ακολουθεί ή όχι. Διότι ο έλεγχος στις εταιρίες του ΣΕΔΕΑ σημαίνει επιπλέον κόστος. Και κοστίζει ακριβά.

Πράγματι υπάρχουν και έρευνες που διενεργούνται με χαμηλό κόστος. Ίσως και με λιγότερα από 3.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται η Αυγή. Πρόκειται για έρευνες που γίνονται διαδικτυακά ή ακόμη και με αυτόματα τηλεφωνήματα (robocalls) χωρίς κανένα μισθολογικό κόστος. Ίσως να πρόκειται για έρευνες μονοθεματικές, με λίγες ερωτήσεις. Ίσως να αφορά και συνδρομητικές έρευνες που έχουν πολλούς αποδέκτες οι οποίοι μοιράζονται το κόστος.

Η έρευνα που σχεδιάστηκε από το ερευνητικό επιτελείο της MARC είχε άλλες προδιαγραφές. Διενεργήθηκε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από πιστοποιημένους έμπειρους ερευνητές και επόπτες σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών με ευρύ πολυθεματικό ερωτηματολόγιο και προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τις παραπάνω έρευνες. Συγκρίνεται ωστόσο με έρευνες αντίστοιχων προδιαγραφών που διενεργούν οι πιστοποιημένες εταιρίες-μέλη του ΣΕΔΕΑ.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρεται ότι δεν είναι σαφής η σκοπιμότητα τέτοιων ερευνών σε ένα κανάλι, όταν διενεργούνται τακτικά μετρήσεις τηλεθέασης. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια διενεργούν ανάλογες έρευνες κοινής γνώμης. Οι μετρήσεις τηλεθέασης αφορούν μερίδια τηλεθέασης, ενώ οι έρευνες του τηλεοπτικού κοινού καλύπτουν άλλες ιδιαίτερα σημαντικές πληροφοριακές ανάγκες των τηλεοπτικών σταθμών. Καταγράφουν σε βάθος τις απόψεις των τηλεθεατών σε πληθώρα θεμάτων όπως τα χαρακτηριστικά εικόνας και την αντιλαμβανόμενη θέση του κάθε σταθμού στο τηλεοπτικό τοπίο, την αξιολόγηση ενημερωτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων, την εικόνα τηλεπαρουσιαστών, τις προσδοκίες του κοινού κλπ. Αν δεν ήταν απαραίτητες τέτοιου τύπου έρευνες γιατί τότε τα ιδιωτικά κανάλια επενδύουν σε αυτές σε τακτά χρονικά διαστήματα;

Στην ερώτηση αναφέρεται επίσης πως: «Η ανεξαρτησία των δημοσκοπήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν τμήμα των εσόδων των εταιρειών δημοσκοπήσεων προέρχονται από φορείς του δημοσίου ή ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι δύνανται να αναθέτουν για λογαριασμό τους σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, έρευνες ή μετρήσεις της κοινής γνώμης.»

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομές αναθέτουν έρευνες σε εταιρίες δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης. Και ορθώς. Οι σχεδιασμοί και αποφάσεις που αφορούν υπηρεσίες και έργα που προσφέρει η πολιτεία πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, να αξιολογούνται. Εχέγγυο για την επιλογή των προμηθευτών θα πρέπει να είναι η εγκυρότητα και η τήρηση των κανόνων και όχι αν μια εταιρεία δημοσιεύει ή όχι πολιτικές έρευνες.

Το ζήτημα επίσης είναι να μπορέσει να πλησιάσει η Ελλάδα την υπόλοιπο κόσμο, όπου η μέση δαπάνη του δημοσίου για έρευνα κοινής γνώμης είναι αναλογικά οκτώ φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη χώρα μας. Μάλιστα, εάν οι έρευνες δεν ήταν προαπαιτούμενο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε., η κατάσταση θα ήταν ακόμη δυσμενέστερη.
Με την εν λόγω ερώτηση επαναφέρεται και το θέμα του επηρεασμού της κοινής γνώμης από τις δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα και στοχευμένα αυτή την φορά: «η εταιρεία MARC διενεργεί συστηματικά πολιτικές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.»

Επί πολλές δεκαετίες το ερώτημα εάν η δημοσιοποίηση ευρημάτων δημοσκοπήσεων επηρεάζει την κοινή γνώμη και σε ποια κατεύθυνση, έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.α. Πλήθος μελετών έχουν καταγράψει τις συμπεριφορές των ψηφοφόρων και τον πιθανό βαθμό επιρροής των δημοσκοπήσεων. Ο αναγνωρισμένος ως κορυφαίος διεθνής οργανισμός ερευνών κοινής γνώμης, η ESOMAR, δηλώνει με απόλυτο τρόπο ότι «δεν έχει αποδειχθεί με κανένα τρόπο επιστημονικά ότι οι δημοσκοπήσεις μπορούν να επηρεάσουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Τέλος στην ερώτηση γίνεται επίσης για άλλη μια φορά λόγος για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δημοσκοπήσεις.

Ποια είναι η αλήθεια;

Το νομικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα είναι, αν όχι το αυστηρότερο, από τα αυστηρότερα διεθνώς. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική Χώρα που στον ισχύοντα νόμο έχουν ενσωματωθεί ως αναπόσπαστο μέρος του οι Κώδικες Μεθοδολογίας / Δεοντολογίας περί Δημοσκοπήσεων των ESOMAR και ΣΕΔΕΑ. Οι συγκεκριμένοι κώδικες προχωρούν πέρα από ιδιοκτησιακά θέματα ή θέματα δημοσίευσης αποτελεσμάτων και σε θέματα που αφορούν καθαρά τεχνικά και επιστημονικά ζητήματα επί δειγμάτων, ερωτηματολογίων, δειγματοληψιών κλπ.

Με το Ν.3603/2007 ρυθμίστηκε η διενέργεια και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων. Ο νόμος, σε αντίθεση με τους ισχύοντες σε άλλα κράτη, δεν θέτει απλώς έναν χρονικό περιορισμό στην δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων κατά την – σαφώς ορισμένη – προεκλογική περίοδο, αλλά ρυθμίζει όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με κοινοβουλευτικές εκλογές, δημοψηφίσματα, εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιφερειακές εκλογές, ανεξαρτήτως του χρόνου διενέργειάς τους.

Ο νόμος ορίζει περαιτέρω τις υποχρεώσεις των φορέων δημοσκόπησης κατά την διενέργεια δημοσκοπήσεων (άρθρο 3), θέτει κανόνες δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων (άρθρο 4), συστήνει Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων στο οποίο εγγράφονται οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την διενέργεια δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης για λογαριασμό του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και για λογαριασμό των πολιτικών κομμάτων και συνδυασμών (άρθρο 5 παρ. 1), ορίζει τις υποχρεώσεις των εγγεγραμμένων εταιρειών (άρθρο 5 παρ. 2) καθώς και το όργανο ελέγχου αυτών (άρθρο 5 παρ. 5), θέτει τους κανόνες διαφάνειας των επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που εγγράφονται στο Μητρώο (άρθρο 6 παρ. 1), ορίζει τις υποχρεώσεις των φορέων του Δημοσίου όταν αναθέτουν έρευνες (κάθε είδους) ή συναφείς υπηρεσίες σε εταιρείες δημοσκοπήσεων (άρθρο 6 παρ. 2).

Είναι προφανές πως η χώρα δεν πάσχει από νομοθετικό πλαίσιο, αλλά από την μη αυστηρή και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του.

Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους το σημείο της ερώτησης που αναφέρει τα εξής: «Τα ευρήματα των δημοσκοπικών ερευνών, εφόσον έχουν την αξιοπιστία της επαρκούς και αμερόληπτης επιστημονικής μεθοδολογίας, μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση της κοινής γνώμης για το θέμα, για το οποίο διεξάγεται η εκάστοτε έρευνα. Επιπλέον, μπορούν να αποτελούν ένα σύγχρονο, επιστημονικό εργαλείο δημόσιας έκφρασης των απόψεων των πολιτών πάνω σε ποικίλα ζητήματα, ενισχύοντας έτσι το εύρος και την ποιότητα του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου.»

Ας εντοπίσουμε ψύχραιμα τα πραγματικά προβλήματα και ας τα λύσουμε.

MARC A.E.
Αθήνα, 04/02/2021

ΤΟΤΕ  ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΔΕΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΤΑΝ

Εταιρείες δημοσκοπήσεων: Κακόπιστη η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης βλέπει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και με ανακοίνωσή του απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ για την MARC.

Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ:

 Όπως αναφέρεται στην ίδια ερώτηση, η τήρηση των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

– Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων αυτών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις και άλλες έρευνες για λογαριασμού του Δημοσίου και των κομμάτων.

– Όπως προκύπτει από το ίδιο το κείμενο του νόμου, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο διενέργειας ερευνών για λογαριασμό φορέων του δημοσίου και δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των κομμάτων, αφού ο νόμος ρυθμίζει ακριβώς αυτό.

– Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ETAΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.

– Η παρουσίαση νόμιμων πρακτικών που αφορούν τον κλάδο των δημοσκοπήσεων ως δήθεν παράνομων δεν είναι καλόπιστη και φαίνεται να έχει μοναδικό στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

– Το κράτος διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο πράγματι ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς. Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μίας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Παρεπιπτόντως, μερικές μέρες πριν, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙNΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου είχε κατηγορήσει τον Στράτο Φαναρά για «φανταστική δημοσκόπηση» και τον «προκάλεσε να τον μηνύσει». 

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η MARC  ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Σ΄ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΜΑΛΙΣΤΑ , ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΝΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΛΩΝΕ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κατά Marc: «Ο Γεράκης δουλεύει για το Μαξίμου»

Επίθεση στην εταιρεία Marc, που παρουσίασε τη σφυγμομέτρησή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, «κάρφωσε» τον επικεφαλής την εταιρείας Θωμά Γεράκη για «απευθείας αναθέσεις» και τού καταλόγισε ότι «δουλεύει για το Μαξίμου».

«Ο κ. Γεράκης που όλοι γνωρίζουν ότι δουλεύει για το Μαξίμου, παρουσιάζεται ως αντικειμενικός στον ΑΝΤ1 και λέει ότι «εκτιμά» πως η ΝΔ θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ μικρότερο», έγραψε στο twitter ο βουλευτής, για να προσθέσει με νόημα: «Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τί εκτιμά και για τις απευθείας αναθέσεις».

Η ΔΕ « ΑΥΓΗ»  ΕΓΡΑΦΕ :

 Ant1 / Έβγαλε τον δημοσκόπο του Μαξίμου για να αποθεώσει τον Μητσοτάκη

  2’

11.10.21 21:02Αυγή Newsroom

Χείρα βοηθείας σε Κυριάκο Μητσοτάκη από τη Marc που όχι μόνο δίνει μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ αλλά την εμφανίζει και ανεβασμένη

Δημοσκόπηση της εταιρείας Marc η οποία όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Αυγή» είναι η αγαπημένη του Μεγάρου Μαξίμου είχε ο Ant1 στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων. Στη δημοσκόπηση η ΝΔ, παρά τη σημαντική φθορά που έχει υποστεί τον τελευταίο καιρό, εμφανίζεται ανεβασμένη (34,8% από 34,4%), ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμφανίζει πτώση (22% από 23%).

Μάλιστα στην εκτίμηση ψήφου η Marc «βλέπει» ότι η ΝΔ θα φτάσει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης, παρουσιάζοντας τη δημοσκόπηση σημείωσε ότι «27 μήνες μετά τις εκλογές σε μία ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για κάθε κυβέρνηση – το μέσο της θητείας είναι η δυσκολότερη στιγμή- βλέπουμε ότι εάν είχαμε σήμερα εκλογές η ΝΔ θα έπαιρνε ένα ποσοστό μεγαλύτερο και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό που υπολείπεται από αυτό των εκλογών».

«Ο κ. Γεράκης που όλοι γνωρίζουν ότι “δουλεύει” για το Μαξίμου, παρουσιάζεται ως αντικειμενικός στον Ant1 και λέει ότι “εκτιμά” πως η ΝΔ θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ μικρότερο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τι εκτιμά και για τις απευθείας αναθέσεις» σχολίασε με νόημα ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μάριος Κάτσης.

Ποια είναι η Marc

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αποκαλύψει η «Αυγή», η εταιρεία Marc χρυσοπληρώνεται από την ΕΡΤ για να κάνει έρευνες γνώμης και η ΕΡΤ τις αγοράζει τρεις φορές πάνω από τις συνηθισμένες τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά. Η ίδια εταιρεία εξυπηρετεί επίσης κατά καιρούς ανάγκες του Μαξίμου και αποτελεί μέρος του επικοινωνιακού και ερευνητικού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά διαστήματα προσφέροντας υπηρεσίες πολιτικού μάρκετινγκ.

Πρόκειται για τρεις αποφάσεις της ΕΡΤ για απευθείας ανάθεση ερευνών, αντί των υπερβολικά υψηλών τιμημάτων των 12.450, 12.450 και 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά 30.900 ευρώ, μέσα σε σχεδόν ένα έτος. Το θέμα πήγε στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2021 ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ OPINIOΝ POLL

ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΟPINION POLL ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΔΕΙΓΜΑ 1.500 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ.

ΤOTE ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ KATA THΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Βουλή: Σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον έλεγχο πρόσφατης δημοσκόπησης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης της Opinion Poll ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλη της επιτροπής, Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Σπ. Λάττας, Θ. Ξανθόπουλος και Π. Πολάκης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στις 31/5 στα ΜΜΕ, η δημοσκόπηση έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου, αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ σε 37,3% (από 36,2% τον Απρίλιο) ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε 19,9% (από 20,2% τον Απρίλιο).

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, “από τις δημοσιεύσεις δεν προκύπτει ο εντολέας της (εταιρείας δημοσκόπησης) ή εάν πρόκειται για τακτική κυλιόμενη δημοσκόπηση, ενώ αρκετά ευρήματα της είναι σε έντονη αντίθεση με τα αντίστοιχα της έγκυρης δημοσκόπησης του τακτικού χειμερινού Ευρωβαρομέτρου 2020-2021 (ΕΒ 94)”. Ζητούν επίσης να διευκρινιστεί «εάν παραβιάσθηκαν σε σχέση με τη δημοσκόπηση αυτή άλλες προβλέψεις του νόμου, όπως, ενδεικτικά, η υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων ταυτότητας της δημοσκόπησης στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Συγκεκριμένα οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η επιτροπή για τα πρωτογενή δεδομένα και τη μέθοδο στάθμισης, να εξετάσει την ύπαρξη ευθυνών σε περίπτωση υπαίτιας παραβίασης του νόμου και να συζητήσει το θέμα της αντικειμενικότητας των ερευνών γνώμης. Τέλος, ζητούν να κληθεί και ο πρόεδρος του ΕΣΡ για να ενημερώσει την Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες αρμοδιότητάς του

ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ!

Αναφερόμαστε σε έρευνα που είχε δημοσιευτεί …πέντε μήνες πριν ( τι σύγκριση να υπάρχει;) και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι στα Ευρωβαρόμετρα δεν υπάρχουν καίριες πολιτικές ερωτήσεις όπως καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, Πρόθεση ψήφου κ.λ.π

Παράλληλα αγνοούντο και αποσιωπούταν δύο απλά δεδομένα:

1.    Όλες οι δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου έδιναν για άλλη μια φορά την ίδια εικόνα για τις πολιτικές διεργασίες και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

2.    Η OPINION POLL ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΔΕΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΥΧΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕΔΕΑ

Σημειώνεται πάντως, ότι αυτό που διαρρεόταν από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι …ενοχλήθηκαν πολύ από την προσέγγιση από τη έρευνα του τοπίο που διαμορφώνεται στο ΚΙΝΑΛ στην πορεία για τη εκλογή του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ!

Ουσιαστικά, το ίδιο αποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ALPHA, βαφτίζοντάς το « παρέμβαση στα εσωτερικά κόμματος» και θεωρώντας απαράδεκτο και ακατανόητο ότι η κ. Φώφη Γενηματά εμφανιζόταν Τρίτη σ΄αυτή την μέτρηση !

Εν ολίγοις ακόμα και τα αντικείμενα μιας έρευνας θεωρούνται ύποπτα!

Κάποιοι προσποιούνται ότι αγνοούν ότι δε υπάρχει εκλογική μάχη σε Ν.Δ ή ΠΑΣΟΚ για εκλογή αρχηγού για την οποία να μην έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες έρευνες.

Ταυτόχρονα δείχνουν να θεωρούν ότι κάποια αποτελέσματα επειδή δεν αρέσουν είναι ύποπτα και στημένα!

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Η OPINION POLL ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΩΘΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΚΛΟΝΙΣΤΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ OPINION POLL ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Μια επιβεβλημένη απάντηση στην πρωτοβουλία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επίκληση την πρόσφατη έρευνα της OPINION POLL

 Έκπληκτοι ενημερωθήκαμε ότι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και αιτoύνται να ασκηθεί έλεγχος από την Βουλή στις εταιρείες που τις διεξαγάγουν! Ως αφορμή εμφανίζεται  η πρόσφατη έρευνα της OPINION POLL! Eπικαλούνται μάλιστα ότι δεν φαίνεται ο εντολέας της έρευνας, θέτουν ερώτημα γιατί δεν εναρμονίζονται τα αποτελέσματα της έρευνά μας με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου και θέτουν θέματα σεβασμού της νομιμότητας!!!

Είναι προφανές ότι το πρόβλημά δεν είναι τα θέματα που αναφέρονται . Γιατί ο εντολέας της έρευνας φαίνεται. Στο τεύχος της έρευνας αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Βαρόμετρού μας και ότι δεν υπήρχε « πελάτης»,  δηλαδή εξωτερικός εντολέας. Κάθε εταιρεία έχει κατά τον Νόμο το δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνα επειδή η ίδια το επιθυμεί είτε για την κρατήσει για δική της γνώση, είτε για να  την δημοσιοποιήσει. Αυτό πράξαμε και εμείς.  Όπως επίσης φαίνεται από το τεύχος ότι δεν είναι συνδρομητική. Εντύπωση επίσης προκαλεί γιατί το Ευρωβαρόμετρο ορίζεται ως σημείο αναφοράς για τα αποτελέσματα των ερευνών των εταιρειών και πολύ περισσότερο πως γίνεται και εγκαλούμαστε γιατί σε έρευνα του Μαΐου δεν βρίσκουμε τα ίδια αποτελέσματα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέντε μήνες πριν!

Είναι επομένως φανερό, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση με διπλό στόχο:

ΠΡΩΤΟ: Την στοχοποίηση της OPINION POLL επειδή τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 νοικοκυριών πανελλαδικά έδειξαν πολύ καθαρά τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται και αυτό δεν αρέσει. Την δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης των ερευνών μας.

Όποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει, ότι μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία μας , αυταπατάται. Όπλο μας είναι η πορεία και ιστορία μας, η επιστημονική αρτιότητα και ευθύνη με την οποία υλοποιούμε τις έρευνες  τηρώντας όλους τους κανόνες δεοντολογίας, η επιτυχία των προβλέψεών μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε επίθεση, αν και οι προβλέψεις μας ήταν απολύτως επιτυχείς και στις Βουλευτικές Εκλογές  του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015 και στις Ευρωεκλογές και Εθνικές Εκλογές του 2019. Είναι όμως η πρώτη φορά που ακούμε Βουλευτές να ζητούν συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή μια Έρευνα! Για να αποφασίσει άραγε τι; Υπάρχουν αρμόδιες Αρχές από τις οποίες ελεγχόμαστε.

ΔΕΥΤΕΡΟ:  Τον κλονισμό της εμπιστοσύνης  των πολιτών στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όλων των εταιρειών, μιας και με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά και κάποιες διαφορές όλες περιγράφουν την ίδια εικόνα της πραγματικότητας: Αύξηση του ποσοστού της κοινής γνώμης που σ αυτή την φάση θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση – βελτίωση σε όλους τους δείκτες που μετρούν την ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την ικανοποίηση από το συνολικό κυβερνητικό έργο, το ισχυρό προβάδισμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη   στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός έναντι του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άνοιγμα της διαφοράς ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου.

Αυτά τα συμπεράσματα αναδεικνύονται από όλες τις έρευνες όλων των δημοσκοπήσεων και αυτό δεν αρέσει. Επιχειρείται ο εκφοβισμός μας, η ενίσχυση τάσης « αυτοσυγκράτησης» στο τι αποτελέσματα παρουσιάζουμε. Ε λοιπόν όπως αυτή η Στρατηγική δοκιμάστηκε και δεν πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα περάσει και τώρα. Δεν είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι μόνο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και μια ανησυχητική τακτική απέναντι στην Δημοκρατία, στην ελευθερία των ειδικών να κάνουν την δουλειά τους. Μια τακτική που πριν δύο χρόνια διαψεύστηκε από τις κάλπες, μια τακτική διασυρμού όσων προσεγγίζαμε  με μικρότερη ή μεγαλύτερη προσέγγιση το επερχόμενο αποτέλεσμα , την ώρα που δοξάζονταν έρευνες που εμφάνιζαν την διαφορά στο +/- 1% ή 2% .

Είναι απολύτως αναγκαίο δε, να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες ότι οι Εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν λειτουργούμε ανεξέλεγκτα. Υπάρχει ένα σαφές και αυστηρό Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας μας και κανόνων διεξαγωγής των ερευνών. Ακριβώς αυτή η  τήρηση των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Ως OPINION POLL τους τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελεγχόμαστε ως προς την τήρηση των κανόνων αυτών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούμε δημοσκοπήσεις

Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.

Το κράτος επομένως διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο πράγματι ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς.

Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μιας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στην Δημοκρατία στην χώρα μας.

Όσα συμβαίνουν δεν μας επηρεάζουν. Θα συνεχίσουμε  ως OPINION POLL να διεξάγουμε ανεπηρέαστοι, αντικειμενικοί, υπεύθυνοι την ερευνητική μας δραστηριότητα. Δεν είμαστε Εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων για να προσαρμόζουμε τα ευρήματά μας ώστε να γινόμαστε αρεστοί.

                                                           Για την OPINION POLL

                                                                Ζαχαρίας Ζούπης

                                                           Υπεύθυνος Ερευνών

ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΡΟΛΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΣ  ΚΥΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την αμέσως επομένη ημέρα της κατάθεσης του αιτήματος των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , έδωσε συνέντευξη στον Ρ/Σ « ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» , μια Συνέντευξη ειδικά αφιερωμένη στην OPINION POLL και στον Υπεύθυνο Ερευνών της Ζαχαρία Ζούπη. Ανάμεσα στα πολλά που είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία η αλυσίδα ψεμάτων που είπε και που συμπυκνώνεται στην φράση « Η OPINION POLL δε ανήκει στον ΣΕΔΕΑ και επομένως δε πρέπει κάποιος να παίρνει στα σοβαρά τις μετρήσεις της»!

Πρόκειται για τον ορισμό της ψευδολογίας , της παραπληροφόρησης, της συκοφαντίας  και της πρόκλησης ζημίας σε επιχείρηση.

Για τον λόγο αυτό, η OPINION POLL αφού έστειλε εξώδικο, άσκησε αγωγή η οποία εκδικάζεται στις 16-12-2021

Η παρέμβαση του κ. Ηλία Νικολακόπουλου σχολιάστηκε αρνητικά από σειρά Μ.Μ.Ε. Αναφέρεται ενδεικτικά δημοσίευμα του athensvoice.gr

Ο εθνικός μας δημοσκόπος και τα γυρίσματα των καιρών

07.06.2021

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος φάνηκε να «ξεχνάει» μερικές από τις βασικές αρχές που τον χαρακτήριζαν παλιότερα.

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου σχολιάζει την πρόσφατη καταγγελία του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου εναντίον εταιρίας δημοσκοπήσεων και τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Οι δημοσκόποι της χώρας έχουν γίνει από χρόνια οι «αποδοπομπιαίοι τράγοι» των εκλογικών μετρήσεων και αναμετρήσεων. Μια από τις κλασσικές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος θέλει τα κόμματα να μην δέχονται σε καμιά περίπτωση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ως αληθοφανή, εφ’ όσον δεν ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες τους. Στην περίπτωση αυτή τα ποσοστά των μετρήσεων αποδίδονται αυτομάτως σε «στημένες» ή «κατά παραγγελίαν» δημοσκοπήσεις που στοχεύουν να πλήξουν «το κόμμα μας». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, στον «αγγελικό» πολιτικομιντιακό μας κόσμο, οι προσπάθειες επηρεασμού των ποσοστών, από διαφορετικές πλευρές δεν λείπουν, γεγονός που τονίζει ακόμα περισσότερο την υποκρισία των καταγγελιών.

Ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος τα γνωρίζει όλα αυτά καλύτερα ίσως από όλους τους συναδέλφους του. Και τα γνωρίζει και με τις δύο ιδιότητές του. Και σαν αξιόπιστος δημοσκόπος, όπως έχει κατοχυρωθεί στην κοινή γνώμη, αλλά και σαν συνειδητός αριστερός που δεν έκρυψε ποτέ την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα, παράλληλα με τη δουλειά του. Έχει βιώσει επί δεκαετίες τον «φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι» δηλαδή τον φόβο του δημοσκόπου πριν την ανακοίνωση του «exit poll». Τη δύσκολη εκείνη στιγμή που κρίνεται η αξιοπιστία του, το κύρος και το επαγγελματικό του μέλλον. Γι’ αυτό και προσπάθησε, μιλώντας ώρες ατέλειωτες στις οθόνες μας, να μας πείσει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα αλλά φωτογραφίες μιας πολιτικής στιγμής και εργαλεία ανάλυσης για τα κομματικά επιτελεία.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «το κόκκινο», ο Ηλίας Νικολακόπουλος φάνηκε να «ξεχνάει» μερικές από τις βασικές αρχές που τον χαρακτήριζαν παλιότερα. Στην ουσία, χρησιμοποίησε το κύρος του «εθνικού δημοσκόπου» που τον συνοδεύει για να καταγγείλει μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, με αναληθή, όπως αποδείχτηκε, στοιχεία. Ο λόγος της επίθεσης δεν ήταν τόσο τα ποσοστά που έδινε η δημοσκόπηση της εταιρείας αυτής στον ΣΥΡΙΖΑ -άλλωστε, λίγο πολύ, όλες οι δημοσκοπήσεις τα ίδια περίπου ποσοστά του δίνουν- όσο τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που αφορούν την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής. Γι’ αυτό και κατηγόρησε την εταιρεία ότι είχε συγκεκριμένη, προκαθορισμένη στόχευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια μέρα, σε συνέντευξή του στο «Newsbomb» ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανοιχτά την προτίμησή του στο θέμα της εσωκομματικής εκλογής στο Κίνημα Αλλαγής, προκρίνοντας ως μοναδικό κριτήριο καταλληλότητας την προθυμοποίηση του νικητή να υλοποιήσει το σχέδιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική διακυβέρνηση». Επομένως, ο Ηλίας Νικολακόπουλος δεν ενοχλήθηκε από την δήθεν παρέμβαση της δημοσκοπικής εταιρείας στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ -αν επρόκειτο περί αυτού θα είχε ενοχληθεί και από την ωμή παρέμβαση του αρχηγού του- αλλά από το αποτέλεσμα της μέτρησης. Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία περί αυτού, υπενθύμισε ότι «ανάλογη δημοσκοπική παρέμβαση είχε επιχειρηθεί και στην αναμέτρηση Βενιζέλου-Παπανδρέου το 2007 υπέρ του Βενιζέλου» και είχε φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προεξοφλώντας έτσι το αποτέλεσμα και της επερχόμενης εσωκομματικής διαδικασίας στο ΚΙΝΑΛ.

Είναι ασφαλώς δικαίωμα του Ηλία Νικολακόπουλου, όπως άλλωστε και κάθε πολίτη, να κάνει τις κομματικές του επιλογές και να προβάλει δημόσια τις απόψεις του. Ωστόσο, η θυσία μιας αξιοπρεπούς προσωπικής διαδρομής στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, αγγίζοντας μάλιστα στα όρια της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς και της φραξιονιστικής παρέμβασης στο εσωτερικό άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν τιμά τον ίδιο και την ιστορία του.

Πηγή: athensvoice.gr

Aκολούθησαν συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα στην κλήση της OPINION POLL , μιας και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καλύπτει πλήρως τη δυνατότητα ελέγχου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων. Μάλιστα στην περίπτωση  της OPINION POLL που είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και δέχεται τακτικούς ελέγχους , δεν είχε απολύτως κανένα νόημα.

Αυτή η απόφαση έχει παρουσιαστεί και συνεχίζει να παρουσιάζεται από το ΣΥΡΙΖΑ ως προσπάθεια κάλυψης της OPINION POLL από το Μαξίμου! Χρειαζεται κανένα σχόλιο για το πως μεταφέρεται διαστρεβλωμένα η αλήθεια;

Έτσι  πέρασε η καλοκαιρινή περίοδος , μέχρι που φτάσαμε στον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται, ότι στο διάστημα αυτό η OPINION POLL έχει πραγματοποιήσει δύο Πανελλαδικές Πολιτικές  Έρευνες , χωρίς να υπάρχει καμία παρατήρηση. Δηλαδή η έρευνα που έχει ωθήσει σ΄αυτή τη επίθεση είναι η Έρευνα του Μαΐου.

Δηλαδή μια εταιρεία κατακρεουργείται, συκοφαντείται , χαρακτηρίζεται ως Εταιρεία που προστατεύεται από το Μαξίμου και κάνει στημένες δημοσκοπήσεις επειδή σε κάποιους δεν άρεσαν τα αντικείμενα και τα αποτελέσματα μίας έρευνας!

Τον Σεπτέμβριο υπήρχε αιφνιδιαστικά το δεύτερο χτύπημα κατά της OPINION POLL με δήλωση και πάλι του Βουλευτή Μάριου Κάτση ο οποίος προέβη σε δήλωση που διανεμήθηκε και σαν ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ .

Mε την ανακοίνωση αυτή

–          O κ. Γ.Κάτσης λέει ότι δε του αρέσουν τα αποτελεσματα της έρευνας και γι αυτό τα θεωρεί προκλητικά!  Όμως όλες οι έρυνες και πάλι όλων των Εταιρειών έδειξαν τα ίδια πράγματα, που διέψευδαν τις εκτιμήσεις ότι λόγω των πυρκαγιών η Κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Ουσιαστικά η αναφορά γίνεται για να συνεχιστεί  επίθεση και να αναφερθούν όσα απίθανα αναφέρονται στην ανακοίνωση.

–          Ενοχοποιείται η OPINION POLL γιατί ο ιδιοκτήτης της έχει μια άλλη εταιρεία ( την REPOSITION STRATEGY)  η οποία ανέλαβε έργο του δημοσίου πριν ενάμιση χρόνο)!

–          Διατυπώνεται το προβοκατόρικο, ανήθικο ερώτημα αν η OPINION POLL είναι στο payroll του Μαξίμου! Αφήνεται δε έντεχνα να εννοηθεί ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε έργο που υλοποιήθηκε, αλλά ότι κατά κάποιο τρόπο αυτό το έργο και τα χρήματα ήταν για « να φτιαχτεί Ταμείο» για να γίνονται « στημένες έρευνες» !

Εντύπωση προκαλεί ότι δεν αναφέρονται στη OPINION POLL αν και είναι φανερό ότι την έψαξαν και ότι η « ευαισθησία τους» για διαφάνεια δεν φτάνει στο σημείο να ζητήσουν όλες τις αναθέσεις σε εταιρείες δημοσκοπήσεων ή σε εταιρείες που μπορεί να έχουν οι ιδιοκτήτες τους σε βάθος π.χ δεκαετίας ή όσο θέλουν.

Είναι φανερό και από αυτό, ότι πρόκειται για στοχοποίηση εταιρείας, ώστε να εκφοβιστούν και οι άλλες.

Η δήλωση του Γ. Κάτση ολοκληρωμένη είναι η παρακάτω:

«Η δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε σήμερα για λογαριασμό της εφημερίδας Political αλλά τυγχάνει ευρείας αναδημοσίευσης σε όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα, είναι σκανδαλωδώς προκλητική και εξαντλεί τα όρια της θεσμικής υπευθυνότητας που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και τούτο διότι:

-Στις 02/06/2021 ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με επιστολή των βουλευτών μελών της επιτροπής προς τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα για την «περίεργη» δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2021, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου 3603/2007  που δίνει την δυνατότητα κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρία πρωτογενή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.

-Ύστερα από 1 μήνα σιωπής παρά τα συνεχή αιτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αρνείται το αίτημα μας με εντελώς αβάσιμους και προσχηματικούς  λόγους, παραβιάζοντας το νόμο και καλύπτοντας ουσιαστικά την εταιρία OpinionPollνα αποφύγει τον κατά το νόμο προβλεπόμενο έλεγχο.

Η εταιρεία OPINIONPOLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ σύμφωνα με το μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και το ΓΕΜΗ ανήκει εξολοκλήρου στον κ. Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD, φέρεται να είναι συμφερόντων του Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου, ο οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπος της. Τόσο η OPINIONPOLL όσο και η REPOSITIONSTRATEGYLTD έχουν την ίδια διεύθυνση ως επιχειρήσεις (Δάφνη, Ισμήνης 10).

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη REPOSITION STRATEGY LTD για το έργο «Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR» [ΑΔΑ: 6091469ΗΡΧ-Ζ7Κ]. Η αρχική απευθείας ανάθεση  κάλυπτε συνολικό διάστημα 2 μηνών και είχε κόστος 60.000€, ενώ σύμφωνα με τη Διαύγεια, ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000€ και 150.000€ αντίστοιχα. Ο ΕΔΥΤΕ έχει εγκρίνει και εκτελέσει δαπάνες για την πληρωμή της εταιρείας τρεις φορές ήδη, με κόστος συνολικά 111,600€.

Και επειδή έχουν «γνώσιν οι φύλακες» και δεν δικαιολογείται τόση αθωότητα στις μέρες μας, ζητάμε υπεύθυνα απαντήσεις από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα εξής ερωτήματα:

1.Για ποιο λόγο προέβη σε απευθείας ανάθεση στην εν λόγω συμβουλευτική εταιρία που συνδέεται άμεσα με τη δημοσκοπική OpinionPoll και με τι κριτήρια την επέλεξε;

2.Ποιο ήταν το φυσικό αντικείμενο και το παραδοτέο του συγκεκριμένου έργου;

3.Σε τι συνέβαλε στην επιδημιολογική επιτήρηση και στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το παραπάνω έργο;

4.Χωρίς περιστροφές, είναι η δημοσκοπική εταιρία OpinionPollστο payrollτου Μαξίμου με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά ώστε να φιλοτεχνεί την εικόνα του Πρωθυπουργού;Πόσες ακόμα δημοσκοπικές εταιρίες έχει στο payroll του;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος Υπουργός  Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα παραπάνω 3 ερωτήματα ώστε αναλόγως και οι πολίτες να δώσουν  την απάντηση τους στο 4ο ρητορικό ερώτημα».

ΜΕΣΑ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

–          Η OPINION POLL πραγματοποιεί έρευνα σε μέλη και στελέχη του ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ .Επρόκειτο για έρευνα μη δημοσιεύσιμη από αυτές που κάνουν όλες οι Εταιρείες Δημοσκοπήσεων για δική τους χρήση.

Ξαφνικά δημοσιεύεται ανακοίνωση « φίλων της Φώφης Γεννηματά» στην οποία καταγγέλλεται ότι όσοι απαντούσαν Φ.Γ για Πρόεδρο, προπηλακίζονταν από τους ερευνητές της Εταιρείας.

Δεν χρειάζεται σχόλιο για την γελοιότητα ενός τέτοιου ισχυρισμού .

–          Το ίδιο βράδυ το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Α.Κρυωνίδης συμμετέχει στη εκπομπή της κ. Γιάμαλη και λέει κάτι διαφορετικό από τους « ανώνυμους φίλους ». Ισχυρίζεται ότι τον πήραν για την έρευνα και στα ονόματα δεν αναφερόταν το όνομα της κ. Φ.Γ !!! Το ηχητικό της συνέντευξης είναι στην διάθεση της εταιρείας, ηχητικό που αποδεικνύει το ψέμα, την συκοφάντηση και την παραπληροφόρηση και γι αυτό του εστάλη εξώδικο και υποβάλλεται μήνυση και αγωγή εις βάρος του.

Σ΄όλα αυτά βέβαια το ΚΙΝΑΛ δε είχε κανένα ρόλο. Κανένα κόμμα δε ευθύνεται για την συμπεριφορά « ανώνυμων» ή την δεδομένη ψευδολογία ενός στελέχους του, ψευδολογία που θα αποδεικνυόταν δημόσια αν ο κύριος αυτός έδινε εγγράφως – όπως του ζητήθηκε – άδεια να δοθεί το ηχητικό στην δημοσιότητα . Θα ακουστεί όμως έτσι κι αλλιώς κατά τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης.

Το θέμα όμως είναι ότι μέσα σ΄αυτή την κατάσταση δόθηκε αντικειμενικά η ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ και την αμέσως επομένη ημέρα – σαν να ήταν όλα συντονισμένα- βγήκε και κατάθεσε τη πρόταση για τη Εξεταστική Επιτροπή

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ  OPINION POLL ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ « ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΦΙΛΩΝ » ΗΤΑΝ  Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Αφήστε την επιχείρηση εκφοβισμού απέναντι στην Opinion Poll και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων

Ζούπης Ζαχαρίας  Πέμπτη, 7 Οκτ 21

Αρχικά πληροφορηθήκαμε από φίλους δημοσιογράφους ότι διακινείται ένα no paper στο οποίο ανώνυμοι «φίλοι της Φώφης Γεννηματά» μας καταγγέλλουν για στημένη δημοσκόπηση και άλλα πολλά. Δεν δώσαμε σημασία χωρίς να το υποτιμήσουμε. Ωστόσο, τι νόημα έχει να απαντάς σε ανθρώπου που κρύβονται πίσω από την  ανωνυμία τους. Στην συνέχεια το πράγμα σοβάρεψε. Το ίδιο απαράδεκτο, δυσφημιστικό, παράλογο, συκοφαντικό κείμενο στάλθηκε με email σε χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΙΝΑΛ υπό την αιγίδα «Γραφείο Φώφης Γεννηματά» Και είναι πολύ σοβαρό ότι από το Γραφείο  Προέδρου Κόμματος φεύγει ένα τέτοιο αναληθές, ασυνάρτητο κείμενο που είναι φανερό ότι προσπαθεί να λογοκρίνει, να δυσφημήσει, να εξοντώσει μια Εταιρεία Δημοσκοπήσεων για λόγους που μόνο η ίδια και οι ανώνυμοι φίλοι της γνωρίζουν.

Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε απολύτως σαφείς, αν και μας προκαλεί εντύπωση ότι καταγγέλλεται έρευνα που δεν δημοσιεύεται, που κανείς δεν την έχει δει αν υπάρχει και τι αποτελέσματα βγάζει:

–          Δεν είμαστε νεόκοπη εταιρεία ανώνυμοι «φίλοι της κ. Γεννηματά. Έχουμε μια πολύχρονη παρουσία στην οποία έχουμε υλοποιήσει εκατοντάδες πολιτικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές έρευνες. Η πορεία μας είναι γνωστή και αναγνωρισμένη.

–          Η επωνυμία μας δεν είναι OPINION. Eίναι OPINION POLL. Όταν γράφουν κάτι ορισμένοι, ας είναι πιο προσεκτικοί και διαβασμένοι

–          Είμαστε πλήρες, ισότιμο, πιστοποιημένο μέλος του ΣΕΔΕΑ. Ας μην καταφεύγουν στα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν κάποια ανενημέρωτα τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν μήνες. Για να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια και οι ίδιοι και οποιοσδήποτε άλλος, επισυνάπτουμε στην απάντησή μας το πιστοποιητικό του ΣΕΔΕΑ , αν και όλοι μπορούν να μπουν στο site του ΣΕΔΕΑ και να το δουν αν θέλουν βέβαια να το δουν. Αυτόν τον ισχυρισμό ας τον σταματήσουν όλοι γιατί είναι ψεύτικος και παραπλανητικός.

–          Η ΟPINION POLL φημίζεται για την ακρίβεια των μετρήσεών της και καλό θα είναι να δουν τις προβλέψεις μας τόσο για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, όσο και των Εθνικών Εκλογών για να αναφερθούμε στις πιο πρόσφατες εκλογικές μάχες.

–          Η OPINION POLL δεν έχει προνομιακές σχέσεις με κανένα, υλοποιεί έρευνες τηρώντας ευλαβικά όλους τους κανόνες δεοντολογίας που προβλέπονται, υφίσταται τακτικούς ελέγχους ως μέλος του ΣΕΔΕΑ και δεν επηρεάζεται και από κανένα

–          Είναι αστείο, είναι γελοίο  να αναφέρουν ότι κάναμε έρευνα για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ όπου περίπου «φοβερίζαμε» όσους απαντούσαν Φώφη Γεννηματά στην ερώτηση για το ποιον προτιμούν για νέο Πρόεδρο. Έχουμε ακούσει πολλά, αλλά σαν κι αυτό ποτέ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε,  φοβούνται ώστε να κάνουν τόσο καθαρό, αντιδημοκρατικό bullying, αλλά χτυπούν λάθος πόρτα. Δεν καταλαβαίνουμε από απειλές, από φοβέρες, από πιέσεις. Αυτό ας το καταλάβουν καλά οι «ανώνυμοι φίλοι της κ. Γεννηματά».

Τους καλούμε δε αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, να τα καταθέσουν  γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα είμαστε εμείς που απειλούμαστε από νομικές συνέπειες. Αυτοί θα βρεθούν μπροστά σε νομικές συνέπειες γω των αθλιοτήτων που λένε και ισχυρίζονται.

Σεβόμαστε το ΚΙΝΑΛ, όπως όλα τα κόμματα. Δεν θα δεχτούμε όμως ποτέ τέτοιες επιθέσεις χωρίς απάντηση σε κάθε επίπεδο.

Φερθείτε δημοκρατικά. Μιλήστε επώνυμα πριν απ΄όλα. Αφήστε την OPINION POLL, αφήστε όλες τις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων να κάνουμε την επιστημονική τους δουλειά. Οι επιθέσεις και οι απειλές δεν μας αγγίζουν. Ντροπή σ΄όσους χρησιμοποιούν τέτοιες μεθοδεύσεις.

 

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Α. ΚΡΥΩΝΙΔΗ ΗΤΑΝ  Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Opinion Poll/Ζούπης: Δεν εκβιαζόμαστε – Οι συκοφάντες θα απολογηθούν στη δικαιοσύνη

08.10.2021

«Χθες το βράδυ στην εκπομπή της κυρίας Γιάμαλη στο Κανάλι ΚΟΝΤΡΑ , λίγες ώρες μετά την απαράδεκτη, δυσφημιστική  επίθεση που δεχτήκαμε ως Εταιρεία  από « ανώνυμους φίλους της Φώφης Γεννηματά » με κείμενο που διανεμήθηκε στη συνέχεια από το « Γραφείο της Φώφης Γεννηματά» με emails, παρακολουθήσαμε το δεύτερο μέρος της αθλιότητας και της επίθεσης κατά της OPINION POLL. Στην εκπομπή εμφανίστηκε κάποιος κύριος Κρυωνίδης Απόστολος , αναπληρωτής Γραμματέας Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ απ΄ότι μάθαμε, ο οποίος εντελώς καθαρά παραπληροφόρησε την κοινή γνώμη για τον τρόπο υλοποίησης της έρευνας, σημειώνοντας ότι στις ερωτήσεις που του έγιναν για τις εκλογές για τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ο ερευνητής μας δεν ανέφερε … το όνομα της κ. Φώφης Γεννηματά! Λίγες ώρες πριν έλεγαν κάποιοι, ότι όσοι απαντούσαν Φώφη Γεννηματά πως περίπου προπηλακίζονταν!!! Προσπάθησε έτσι με παραπληροφόρηση και καθαρά συκοφαντικό τρόπο να στηρίξει την ανακοίνωση – ντροπή που είχε προηγηθεί περί στημένων δημοσκοπήσεων.

Λέμε δημόσια στον κ. Α.Κρυωνίδη  ότι ψεύδεται ασύστολα, παραπληροφορεί, Δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στην αλήθεια  και συκοφαντεί την Εταιρεία μας για λόγους που αυτός και όσοι ενορχήστρωσαν την ανήθικη αυτή επίθεση γνωρίζουν. Με άνετο τρόπο μας κάλεσε να δώσουμε την ηχογράφηση της συνέντευξης – αν την έχουμε – για να φανεί ότι έχει δίκιο. Ήρθε τώρα η δική μας ώρα να τον καλέσουμε δημόσια να δηλώσει αυτός εγγράφως ότι δέχεται να δοθεί δημόσια η ηχογράφηση την οποία ασφαλώς και έχουμε και δεσμευόμαστε ότι αυτό θα γίνει πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις. Τότε θα φανεί η αλήθεια και θα καταλάβει ο κ. Κρυωνίδης και οποιοσδήποτε άλλος, ότι δεν μπορεί κανένας να παίζει με  με την σοβαρότητα και την αξιoπιστία της OPINION POLL. Προσφεύγουμε δε στην Δικαιοσύνη για να αποκαλυφτεί ο κοινός συκοφάντης».

Στην διαμάχη εμπλέκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής με ανακοίνωση του κόμματος στοχοποιείται η Opinion Poll. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κουμουνδούρου τα βάζει με την δημοσκοπική εταιρεία έχοντας μάλιστα διαψευσθεί κατά το παρελθόν.

Απαντώντας ο Ζαχαρίας Ζούπης σημειώνει: «Με την ευκαιρία σημειώνουμε ότι μας προκαλεί εντύπωση η συντονισμένη επίθεση κατά της OPINION POLL  « φίλων της Φώφης Γεννηματά » χθες το απόγευμα , παρουσίας του κ. Α.Κρυωνίδη στην εκπομπή της κ. Γιάμαλη για να πει όσα είπε λίγες ώρες μετά και της εντελώς τυχαίας ανακοίνωσης σήμερα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που αναμασά όσα έχει ξαναπεί πριν μήνες χωρίς κανένα νόημα και  αποδέκτη. Κατανοούμε ποιοι και σε συντονισμό μας στοχοποιούν.

Τους λέμε για άλλη μια φορά: Δεν καταλαβαίνουμε από πιέσεις, εκβιασμούς, ούτε αυτολογοκρινόμαστε ότι και να κάνουν. Ας μας αφήσουν επιτέλους να κάνουμε την επιστημονική ερευνητική εργασία μας. Ας σταματήσουν την επιχείρηση συκοφάντησης της OPINION POLL . Ας το ξέρουν και μην κουράζονται. Δεν θα το καταφέρουν. Όπλο μας είναι η πολύχρονη εμπειρία μας, η  ακρίβεια των μετρήσεων μας, η ποιότητα της επιστημονικής μας δουλειάς».

ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ Η OPINION POLL ΑΠΕΥΘΥΝΘΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΔΕΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Προς Πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ κ. Βαλέρια Τσάμη

Κοινοποίηση: ΔΣ ΣΕΔΕΑ

Αθήνα, 11-10-2021

Κυρία Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι επιθέσεις κατά Εταιρειών Δημοσκοπήσεων με ορατή στόχευση να απαξιώσουν έρευνες και Εταιρείες. Δεν είναι νέο αυτό το κλίμα και η προσπάθεια σπίλωσης της προσπάθειάς μας και της επιστημονικής ερευνητικής εργασίας μας. Είχαμε ζήσει ξανά αυτό το κλίμα στο διάστημα 2016-2019 τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2019, όταν δεχόμασταν επιθέσεις από τους τότε κυβερνώντες, οι οποίοι

προέβαλαν ταυτόχρονα έρευνες Εταιρειών όπως η VOX POP και η Bridging Europe, oι οποίες είναι τώρα άφαντες, εταιρείες φαντάσματα. Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών απάντησαν ποιες έρευνες ήταν στημένες, πειραγμένες και ποιες όχι. Όλοι με τις μετρήσεις μας είχαμε προβλέψει την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επαληθεύτηκε από τα αποτελέσματα των εκλογών. Η λάσπη όμως και η συκοφάντηση επί σειρά ετών υπήρχε.

Δυστυχώς το ίδιο κλίμα με ένα μικρό διάλειμμα ζούμε τους τελευταίους μήνες και πάλι από τους ίδιους χώρους, τα ίδια πρόσωπα, τους ίδιους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους. Πριν λίγους μήνες υπήρξε επίθεση κατά της MARC από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει μη πολιτική έρευνα για λογαριασμό της ΕΡΤ. Τότε

υπήρξε θεσμική αποφασιστική παρέμβαση με ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ. Τον Μάιο δεχτήκαμε ως OPINION POLL απρόκλητη, ακατανόητη επίθεση από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζήτησαν κιόλας να καλεστούμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής! Το σκεπτικό τους ήταν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν σε αντιστοιχία με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου του Ιανουαρίου πέντε μήνες πριν!

Προφανώς, πέραν της περίεργης σύγκρισης αποτελεσμάτων ερευνών που είχαν πραγματοποιηθεί με πέντε μήνες διαφορά , αγνοούσαν(;) ότι οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου δεν περιέχουν κρίσιμες πολιτικές ερωτήσεις και επομένως ήταν ακατανόητο τι συνέκριναν. Όπως επίσης, αγνοούσαν(;) το νομικό, θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των ερευνών.

Τότε, δώσαμε, ως OPINION POLL, απάντηση σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς, παλιός δημοσκόπος, που σεβόμαστε όλοι, υπονόμευσε την προσπάθειά μας, ψευδόμενος δημόσια με συνέντευξή του στον Ρ/Σ « ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και αναφέροντας ότι η OPINION POLL δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, άρα δεν υφιστάμεθα ελέγχους και επομένως κάποιος πρέπει να είναι επιφυλακτικός

απέναντι στις μετρήσεις μας! Το περιστατικό αυτό το αναφέρουμε για να περιγραφεί καλύτερα η επιχείρηση συκοφάντησης της Εταιρείας μας, κάτι που αντιμετωπίζουμε εμείς έχοντας προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Σε εκείνη την χρονική φάση δεν υπήρχε καμία παρέμβαση του ΣΕΔΕΑ.

Λίγους μήνες μετά υφιστάμεθα την μία επίθεση μετά την άλλη. Μετά την πολιτική έρευνα που πραγματοποιήσαμε τον Σεπτέμβριο και δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή εφημερίδα POLITICAL, δεν υπήρχε ουδεμία παρατήρηση ή ένσταση για τα αποτελέσματά της. Άλλωστε από τις έρευνες όλων των Εταιρειών, πρόκυπταν τα ίδια αποτελέσματα.

Τότε, βρήκαν το «τρομερό σκάνδαλο», ότι η άλλη Εταιρεία του Ιδιοκτήτη της OPINION POLL, η Reposition Strategy είχε αναλάβει μια δουλειά από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να προβάλουν ανήθικα τον ισχυρισμό ότι η OPINION POLL είναι στο pay roll του Μαξίμου!

Ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες η καταγγελία από «φίλους της Φώφης Γεννηματά» για την Εταιρεία μας, με ισχυρισμούς στα όρια της παράκρουσης για μια έρευνα σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ που ποτέ δεν εμφανίστηκε, ποτέ δεν δημοσιεύτηκε!

Μιλάμε για επιχείρηση προληπτικής λογοκρισίας και εκφοβισμού, στην οποία προσέτρεξε προς υποστήριξη και ο ΣΥΡΙΖΑ που άνευ λόγου και αιτίας μας επιτέθηκε εκ νέου θυμούμενος παλιές καταγγελίες. Σε αυτά προσθέτουμε το κλίμα σε μερίδα των Μ.Μ.Ε. το Σαββατοκύριακο που πέρασε, που συγκρίνουν τον Κουρτς στην Αυστρία και τις σχέσεις του με Εταιρείες Δημοσκοπήσεων με το τι συμβαίνει στην χώρα και την ύπαρξη δήθεν στημένων δημοσκοπήσεων.

Είναι φανερό, ότι μιλάμε για μια μεθοδευμένη προσπάθεια που εξελίσσεται με στόχο την άσκηση πίεσης κατά του συνόλου των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων, με στόχο εν τέλει την απαξίωση της ερευνητικής δουλειάς μας. Χθες το προσπάθησαν με την MARC, το τελευταίο

διάστημα με την OPINION POLL, ήδη με τα όσα ισχυρίζονται με αφορμή την Αυστρία κατά όλων, αύριο με όποιον άλλον στοχοποιήσουν.

Η εκστρατεία κατασυκοφάντησης της OPINION POLL και ουσιαστικά όλων των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων συνεχίζεται, κλιμακώνεται και σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για «τις Λίστες Πέτσα» και την OPINION POLL, όπως παίζουν την είδηση τα Μ.Μ.Ε. Στο κείμενο επαναλαμβάνονται οι ασύστατες κατηγορίες που ανεύθυνα επαναλαμβάνουν όλο αυτό το διάστημα κατά της Εταιρείας μας, ανακαλύπτοντας – πως άραγε; – ότι δεν σεβόμαστε τους κανόνες δεοντολογίας στην υλοποίηση των ερευνών. Σημειώνεται δε: « Να διερευνηθεί κάθε σπατάλη δημοσίου χρήματος από την Κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία OPINION POLL που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Χρειάζεται άραγε κάποιο σχόλιο για να φανεί ότι χρησιμοποιείται η OPINION POLL ως ο αδύναμος κρίκος για να ανοίξει ο δρόμος για να χτυπηθούν και να απαξιωθούν ή και να εξοντωθούν όπου είναι δυνατόν Εταιρείες; Άραγε η OPINION POLL είναι η μόνη Εταιρεία που μπορεί να έχει αναλάβει κάποια ερευνητική εργασία για δημόσιο φορέα ή που ο ιδιοκτήτης της μπορεί να έχει και κάποια άλλη Εταιρεία που να έχει αναλάβει κάποια άλλη

εργασία από το Δημόσιο; Το κωμικοτραγικό δε στοιχείο είναι ότι οι συντάκτες αυτού του κειμένου δεν αναφέρουν τίποτα για εργασία που έχει αναλάβει η OPINION POLL και γι αυτό καταφεύγουν στην μία και μόνη εργασία από το Δημόσιο που έχει αναλάβει η REPOSITION STRATEGY.

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε την άποψη, ότι ο ΣΕΔΕΑ θα πρέπει να αντιδράσει με ανακοίνωση.

Ήδη έχουν τεθεί πολύ σοβαρά ζητήματα

– Σε ότι μας αφορά, είναι ή όχι η OPINION POLL μέλος του ΣΕΔΕΑ; Αυτό είναι απλό. Θα επιθυμούσαμε μια δημόσια επιβεβαίωση του αυτονόητου, αφού παρά τις ανακοινώσεις μας, Μ.Μ.Ε. συνεχίζουν συνειδητά να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για άλλο ένα απλό θέμα: Υλοποιούμε έρευνες σεβόμενοι τους κανόνες δεοντολογίας ή

όχι; Και σε αυτό πρέπει να υπάρχει μια τοποθέτηση του ΣΕΔΕΑ, αφού αυτό δεν αφορά στην υποκειμενική άποψη του καθένα, αλλά στα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει από τον ΣΕΔΕΑ στην OPINION POLL.

Συνολικότερα όμως:

– Υπάρχουν στημένες δημοσκοπήσεις από Εταιρείες που ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και που είναι στο «payroll του Μαξίμου» ;

– Απαγορεύεται μια Εταιρεία Δημοσκοπήσεων να αναλαμβάνει από Υπουργείο ή κάθε είδους Δημόσιο φορέα ερευνητική εργασία; Συνιστά αυτό ενοχοποιητικό στοιχείο που δείχνει «εξαγορά» Εταιρείας για να δημοσιεύει «στημένες έρευνες»;

– Απαγορεύεται σε ιδιοκτήτη Εταιρείας Δημοσκοπήσεων να έχει και κάποια άλλη Εταιρεία άλλου τομέα δραστηριότητας και αυτή να αναλαμβάνει κάποια δημόσια εργασία, κάποιο έργο; Αποτελεί κι αυτό ενοχοποιητικό στοιχείο για την ποιότητα των μετρήσεων της δημοσκοπικής Εταιρείας;

– Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, δείχνει ότι η Εταιρεία Δημοσκοπήσεων είναι σε payroll;

– Aν κάτι τέτοιο συμβαίνει, σημαίνει ότι είμαστε “πουλημένοι, στημένοι δημοσκόποι” κατά το “πουλημένοι δημοσιογράφοι”;

Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι εγκεφαλικά. Προκύπτουν από όσα λέγονται και γράφονται όλο το τελευταίο διάστημα. Είναι ερωτήματα που καθιστούν εντελώς απαραίτητη μια συνολική παρέμβαση του ΣΕΔΕΑ.

Γι αυτό κυρία Πρόεδρε, με κάθε σεβασμό στον ΣΕΔΕΑ και τον ρόλο που διαδραματίζει ζητάμε:

– Συνάντηση μαζί σας για να ανταλλάξουμε απόψεις για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης

– Να ενημερωθεί το Δ.Σ για την επιστολή μας, να συζητήσει όλο αυτό το αρρωστημένο τοπίο που δημιουργείται και τον τρόπο παρέμβασης.

– Θεωρούμε εντελώς απαραίτητο και αυτονόητο να υπάρχει ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ ,τουλάχιστον για το αν είμαστε ή όχι μέλος του ΣΕΔΕΑ αφού κύκλοι επιμένουν στην επανάληψη της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και για το αν τηρούμε τους κανόνες δεοντολογίας.

Για την OPINION POLL,

Mιχάλης Διαμαντής

             Ζαχαρίας Ζούπης

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΥΤΗ, Ο ΣΕΔΕΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ :

ΣΕΔΕΑ: «Ανοίκειες οι επιθέσεις κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων»

Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων απαντά για την πρόταση σύστασης εξεταστικής

Απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχονται εταιρίες γκάλοπ, εμμέσως δηλαδή στις αιτιάσεις που διατυπώνει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως ένα βαθμό και το ΚΙΝΑΛ, δίνει ο Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), εκφράζοντας τη λύπη του για το φαινόμενο. 

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, «για άλλη μια φορά, ο κλάδος των δημοσκοπήσεων έχει βρεθεί εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης και βάλλεται με τρόπο ανοίκειο». Διευκρινίζει δε τι ακριβώς ισχύσει για τις δραστηριότητες των εταιριών αυτών, με αφορμή ότι δεν μπορούν να αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων για λογαριασμό του Δημοσίου. Η απάντηση δίδεται και για τις «καταγγελίες κατά εταιριών μελών του ΣΕΔΕΑ – χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος έλεγχος από τα θεσμοθετημένα όργανα και συνεπώς χωρίς την παράθεση στοιχείων – ότι τάχα διενεργούν δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας», όπως αναφέρει.

Με την επισήμανση ότι ευελπιστεί να βρει «ευήκοα ώτα», ο Σύνδεσμος παραθέτει σειρά παρατηρήσεων, διευκρινίσεων και θέσεων:

· Η ανάθεση ερευνών από το Δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία – όπως αφήνεται να εννοηθεί – αλλά διεθνής νόμιμη πρακτική. Η σχετική δαπάνη στην Ελλάδα είναι μάλιστα πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (9,3% στην Ευρώπη, 4% στην Ελλάδα σύμφωνα με το Global Market Research Reportτης ESOMAR για το 2020), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς τα αναγκαία δεδομένα.

· Στη χώρα μας, η διενέργεια τέτοιων ερευνών ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν 3603/2007, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνον δεν απαγορεύεται η ανάθεση ερευνών αγοράς από το Δημόσιο προς ιδιωτικές εταιρείες αλλά υπάρχει και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ETAΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.

· Εξ άλλου, οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ – οι οποίες αναφέρονται με όλα τους τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Συλλόγου – ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν για την έρευνας αγοράς και μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις και άλλες έρευνες για λογαριασμό του Δημοσίου και των Κομμάτων.

· Ο έλεγχος της εξουσίας είναι η ουσία της δημοκρατίας. Το κράτος διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο γνησίως ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς. Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μίας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας, η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

· Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να είναι ευθύς και να ασχολείται με την ουσία των πραγμάτων. Η εργαλειοποίηση ιδιωτών στο όνομα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν συμβάλλει στο δημοκρατικό γίγνεσθαι και θίγει αναίτια αμέτοχους τρίτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ

«Για άλλη μια φορά, ο κλάδος των δημοσκοπήσεων έχει βρεθεί εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης και βάλλεται με τρόπο ανοίκειο.

Υποστηρίχθηκε πρόσφατα – και δυστυχώς όχι για πρώτη φορά – ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να αναλαμβάνουν την εκτέλεση έργων για λογαριασμό του Δημοσίου.

Διατυπώθηκαν, επίσης, καταγγελίες κατά εταιριών μελών του ΣΕΔΕΑ – χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος έλεγχος από τα θεσμοθετημένα όργανα και συνεπώς χωρίς την παράθεση στοιχείων – ότι τάχα διενεργούν δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας.

Οι ενέργειες αυτές λυπούν βαθύτατα τον ΣΕΔΕΑ, ιδίως γιατί αναγκάζεται να πει τα αυτονόητα για δεύτερη φορά εντός του έτους.

Ευελπιστώντας ότι όσα αναφέρονται κατωτέρω θα βρουν ευήκοα ώτα, σημειώνουμε, εκ νέου, ότι:

  • Η ανάθεση ερευνών από το Δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία – όπως αφήνεται να εννοηθεί – αλλά διεθνής νόμιμη πρακτική. Η σχετική δαπάνη στην Ελλάδα είναι μάλιστα πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (9,3% στην Ευρώπη, 4% στην Ελλάδα σύμφωνα με το Global Market Research Report της ESOMAR για το 2020), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς τα αναγκαία δεδομένα.
  • Στη χώρα μας, η διενέργεια τέτοιων ερευνών ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν 3603/2007, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνον δεν απαγορεύεται η ανάθεση ερευνών αγοράς από το Δημόσιο προς ιδιωτικές εταιρείες αλλά υπάρχει και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ETAΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.
  • Εξ άλλου, οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ – οι οποίες αναφέρονται με όλα τους τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Συλλόγου – ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν για την έρευνας αγοράς και μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούν δημοσκοπήσεις και άλλες έρευνες για λογαριασμό του Δημοσίου και των Κομμάτων.
  • Ο έλεγχος της εξουσίας είναι η ουσία της δημοκρατίας. Το κράτος διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο γνησίως ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς. Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μίας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας, η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να είναι ευθύς και να ασχολείται με την ουσία των πραγμάτων. Η εργαλειοποίηση ιδιωτών στο όνομα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν συμβάλλει στο δημοκρατικό γίγνεσθαι και θίγει αναίτια αμέτοχους τρίτους.

ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ OPINION POLL  ΟΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ Ν.Δ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΝΔ   %

ΣΥΡΙΖΑ%

ΔΙΑΦΟΡΑ%

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

GPO   28/8

34,50%

24,4

10,1

 

INTERVIEW   30/8

35%

22,5

12,7

 

OPINION POLL  9/9

35

21,1

13,9

 

PULSE   22/9

36,5

25

11,5

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

MRB    16/9

34,6

23,7

10,9

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

ALKO   17/9

34

23,8

                10.2

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

GPO   18/9

35,4

24,9

10,5

 

MRB   22/9

37,9

26,7

11,2

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

MARC   26/9

34,4

23

11,4

 

GPO   28/9

35,8

25

10,2

 

METRON ANALYSIS 30/9

30,8

19,7

10,1

39,9%-25,%.ΑΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ 14,1% ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

MARC ΟΚΤΩΒΡΗΣ

34,8

22

12,8

 

INTERVIEW   16/10

35,3

22,3

13

 

PRORATA  16/10

34

26

8

10,5% ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ

ALCO   18/10

35

24,9

10,5

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

OPINION POLL  19/10

35,5

22,2

13,3

 

GPO  1/11

35,5

24,5

11

 

PULSE   2/11

36,5

24,5

12

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;

Βλέπουμε μια εντυπωσιακή σύμπτωση πλην λίγων εξαιρέσεων στην εκλογική επίδοση της Ν.Δ και αποκλίσεις – στο πλαίσιο πάντως του στατιστικού σφάλματος – της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζει αυξομείωση από έρευνα σε έρευνα η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τα πολιτικά συμπεράσματα που απορρέουν από όλες τις έρευνες είναι απολύτως τα ίδια. Η Ν.Δ κρατάει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορά διψήφια, διαφορά μεγαλύτερη από αυτή των εκλογών του 2019.

Προς τι λοιπόν αυτή η δυσφημιστική , επιθετική στάση κατά της OPINION POLL ;

Γιατί οι επιθέσεις και κατά της MARC αν και δεν την αναφέρει στην πρόταση για την Εξεταστική ;

Προφανώς τα χτυπήματα αυτά αποτελούν « μήνυμα » προς όλες τις Εταιρείες, μήνυμα « αυτοσυγκράτησης » για τα αποτελέσματα που δίνουν όταν δημοσιεύουν έρευνές τους.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν κόμμα να καταγγέλλει ασύστατα ότι η OPINION POLL διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας . Από που το βλέπει όταν όλες οι έρευνες δίνουν παραπλήσιες μετρήσεις; Πως το κρίνει ; Από που παίρνει αυτό  το δικαίωμα;

Τίθεται ένα απλό ερώτημα και ανεξάρτητα από τις εργασίες της Εξεταστικής.

Πως μπορεί να υπερασπιστεί την υπόστασή της μια εταιρεία , πως μπορούν να υπερασπιστούν την προσωπικότητά τους πολίτες αυτής της χώρας και επιστήμονες, όταν ένα κόμμα και μάλιστα αυτό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέει ότι θέλει, οχυρωμένο στον κομματικό του μηχανισμό και από βουλευτές οχυρωμένους πίσω από την βουλευτική ασυλία ;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας « ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ »  στις 23- 10-2021 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεργαστεί με την OPINION POLL.

Πραγματοποίησε έρευνα/ες το 2017 με την αποπληρωμή να γίνεται το 2019. Στο δημοσίευμα υπήρχε και το τιμολόγιο και η απόδειξη πληρωμής από το ΣΥΡΙΖΑ. Όλα κανονίστηκαν ανάμεσα στον τότε Υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Εταιρείας Θάνο Πατσέλο. Ήταν έρευνα/ ες για κομματική χρήση και όχι για δημοσίευση.

Τι μεσολάβησε λοιπόν και από Εταιρεία που υπήρχε εμπιστοσύνη για την αξιοπιστία των μετρήσεών της αντιμετωπίζεται ως Εταιρεία « στημένων ερευνών» και « Εταιρεία που είναι στο pay roll του Μαξίμου»; Αυτό μπορεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να το απαντήσει

ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ.   

Φαίνεται δηλαδή στην πράξη, ότι πρόκειται για Εταιρεία που δεν « ρίχνει νερό στο κρασί της» , δεν επηρεάζεται από τυχόν συνεργασίες στα αποτελέσματα που δίνει.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

Ο ΣΥΡΙΖΑ « ανακάλυψε» ότι η Εταιρεία REPOSITION STRATEGY που έχει ιδιοκτήτη τον ιδιοκτήτη της OPINION POLL πήρε κάποια εργασία από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και πάνω σ΄αυτό δημιούργησε το σενάριο της ευνοημένης Εταιρείας που κάνει κατά παραγγελία έρευνες.

–          Από πότε μπορεί να προσβάλει το ήθος ανθρώπων και την υπόσταση Εταιρειών ανάλογα με το αν πήραν μια δουλειά από το Δημόσιο;

–          Πως βγάζει το αυθαίρετο συμπέρασμα, ότι αν μια εταιρεία δημοσκοπήσεων ή μια εταιρεία που μπορεί ο ιδιοκτήτης της να έχει και μια άλλη εταιρεία, πάρει μια δουλειά από το Δημόσιο, τρέχει να φανεί αρεστή με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ;

Με ποιον ηθικό κώδικα σκέφτονται άραγε όσοι λένε αυτά; Πως μπορούν να σπιλώνουν την επιστημονική, ερευνητική εργασία μιας Εταιρείας Ερευνών και Δημοσκοπήσεων;

–          Από πότε ενοχοποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα μιας Εταιρείας Δημοσκοπήσεων ή και μιας άλλης  Εταιρείας που μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης μιας Εταιρείας Δημοσκοπήσεων; Απαγορεύεται να παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο; Σε τι χώρα και σε τι κοινωνικό σύστημα νομίζουν κάποιοι ότι ζούμε;

–          Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ « έψαξαν » προφανώς την OPINION POLL και μη βρίσκοντας τίποτα , κατέληξαν να « ψάχνουν » την REPOSITION STRATEGY. Μάλιστα….

ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;

ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ – ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΞΑΝ ΑΝ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΔΟΥΛΈΙΕΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ; ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ « ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΝ , ΝΑ ΒΡΟΥΝ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ;

Κατηγορούν την OPINION POLL γιατί η άλλη εταιρεία του ιδιοκτήτη της πήρε δουλειά από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Αν έκαναν τον κόπο να ψάξουν τι δουλειές έχει δώσει και μόνο το συγκεκριμένο Υπουργείο σε δημοσκοπικές εταιρείες , θα έβρισκαν πολλές εταιρείες που τους έχουν ανατεθεί έρευνες .

Θα έβρισκαν για παράδειγμα ότι τις ημέρες που ζητούσαν Εξεταστική και πετούσαν λάσπη στην OPINION POLL ,  ανατίθετο και καλώς από την Κοινωνία της Πληροφορίας « Έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις των Εταιρειών του ευρύτερου κλάδου Πληροφορικής/ Τεχνολογίας»  στην PRORATA ( Σύμβαση 1829, 27-10-2021 , κόστος 23.560 ευρώ)

Tι δείχνει αυτό; Ότι και η PRORATA είναι « πουλημένη στο Μαξίμου »;

ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΗΘΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΛΑΣΠΗΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

                                                               

 

Facebook Comments