Χαμογελαστή η κ. Ράνια Καραβασίλη, μας δείχνει από το Σιδηρόκαστρο Σερρών πώς φτιάχνεται το Χριστόψωμο, το ψωμί που φτιάχνουν οι νοικοκυρές λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και θεωρείται δώρο του σπιτιού. Αυτό το ψωμί αφιερώνεται στη Γέννηση του Χριστού και δεν πρέπει να κόβεται, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, ποτέ με μαχαίρι!

Η σημαντικότερη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια), “χαϊμαλιά” ή “πλουμίδια” όπως ονομάζονται, φυλλαράκια και άλλα σύμβολα που παραπέμπουν στην ζωή της κάθε οικογένειας. Η ίδια σημειώνει ότι ζυμώνεται με ελάχιστη ζάχαρη, πολλούς ξηρούς καρπούς με βασικότερα τα καρύδια και λίγο γλυκάνισο για την ιδιαίτερη μυρωδιά του. Ο μικρός Δημήτρης, ο εγγονός της νοικοκυράς μαθαίνει πώς ζυμώνεται και στολίζεται το Χριστόψωμο και το έθιμο περνά γλυκά από γενιά σε γενιά.

 

Facebook Comments