Είτε στο τέλος ενός χρόνου είτε στην αρχή ενός άλλου, το μυαλό όλων στρέφεται στην αυτοβελτίωση. Και ποια καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει κανείς ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης από την αρχή της χρονιάς;

Η εσωτερική σου φωνή σε καλεί να αναζητήσεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, έναν πιο χαρούμενο εαυτό, μια ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ζωή.

Έτσι, έχετε αρχίσει να ψάχνετε για συμβουλές όχι μόνο για το πώς να θέσετε στόχους, αλλά και πώς να τους επιτύχετε. Νιώθετε ότι η ζωή περνά και δεν την αξιοποιείτε. Μην περιμένετε κάποια τέλεια στιγμή για να αρχίσετε να ζείτε την ιδανική σας ζωή. Η τέλεια  στιγμή είναι σήμερα.

Σκεφτείτε την χρονιά που πέρασε. 365 μέρες είναι πολύς καιρός. Αφού φτάσατε ως εδώ, συγχαρητήρια, είστε τυχερός που είδατε το τέλος του 2021. Δεν το πρόφτασαν όλοι… Ό,τι καλό ή κακό κι αν σας συνέβη είστε ακόμα εδώ. Κρατήστε αυτή την προίκα και μια νέα και καλύτερη χρονιά είναι μπροστά σας.

Για να κάνετε όμως  τον προγραμματισμό σας για το 2022 όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, είναι χρήσιμο να εξετάσετε πρώτα πώς αξιοποιήσατε τους τελευταίους 12 μήνες.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι μαθήματα πήρατε; Τι ανακαλύψατε για τον εαυτό σας; Για ποια πράγματα πρέπει να είστε ευγνώμων; Προσπαθήστε να εντοπίσετε τρεις νίκες και τρεις τομείς στους οποίους χρειάζεται να δουλέψετε.

Αν δεν υπάρχουν εμπόδια μπροστά σας, πώς θα ήταν για εσάς το ιδανικό 2022; Τι θα έκανες? Πού θα πήγαινες? Τι θα έπρεπε να συμβεί το 2022 για να το χαρακτηρίσετε ένα καταπληκτικό έτος;

Σκεφτείτε τους διάφορους τομείς της ζωής σας, όπως π.χ Σχέσεις, Υγεία, εργασία, χρήματα, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, ταξίδια κλπ.

Πώς θα ήταν μια καταπληκτική χρονιά σε κάθε κατηγορία;

Βεβαιωθείτε ότι το όραμά σας είναι αποκλειστικά δικό σας και όχι αυτό που νιώθετε ότι περιμένουν από εσάς οι άλλοι. 

«Όραμα 2022». Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε είτε να γράψετε το όραμά σας για το 2022 είτε να το αποτυπώσετε σε έναν πίνακα.

Το κλειδί για την επίτευξη των στόχων σας είναι να διασφαλίσετε ότι επικεντρώνεστε μόνο σε στόχους που είναι κρίσιμοι για το όραμά σας.  Παράδειγμα: Μπορεί να είναι ωραίο να έχεις ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο,  αλλά μια νέα δουλειά είναι πολύ πιο σημαντική για την ιδανική σου ζωή. Έτσι, ο στόχος σας θα επικεντρωθεί στην απόκτηση αυτής της δουλειάς.

Το να έχετε πάρα πολλούς στόχους είναι ένας σίγουρος τρόπος για το ότι δεν θα πετύχετε κανέναν από αυτούς. Ο καθορισμός των στόχων σας είναι μόνο ένα βήμα της διαδικασίας. Το πώς θα τα καταφέρεις είναι εντελώς άλλο πράγμα.

Προσδιορίστε το γιατί, για κάθε έναν από τους στόχους σας και γράψτε τους κάπου που να μπορείτε να  τους βλέπετε τακτικά, ειδικά όταν θέλετε να τα παρατήσετε.

Γράψτε για το πώς η επίτευξη του κάθε στόχου σας θα ωφελήσει τη ζωή σας και θα σας φέρει πιο κοντά στο όραμά σας για το 2022. Επίσης, τα μειονεκτήματα της μη επίτευξης του στόχου σας και πώς θα επηρεάσει το όραμά σας για το 2022.

Τι δεν πρέπει να κάνετε. Όλοι γνωρίζετε την λίστα των υποχρεώσεων, αλλά όχι την λίστα όσων δεν πρέπει να κάνετε. Είναι μια λίστα με τις συνήθειες που γνωρίζετε ότι εμποδίζουν την επιτυχία σας. Καταγράψτε τις αναλυτικά. Δημιουργήστε μια λίστα όσων δεν πρέπει να κάνετε που θα βοηθήσει τις πιθανότητές σας να πετύχετε τους στόχους σας προκειμένου να έχετε μια καταπληκτική χρονιά.

Αργά, σταθερά και με συνέπεια. Σχεδιάστε πώς να ενσωματώσετε τους στόχους σας ομαλά στην καθημερινότητά σας.  Μην κάνετε καμία σαρωτική αλλαγή, όπως να πάτε για τρέξιμο 5 χιλιόμετρα όταν η μόνη άσκηση που έχετε κάνει τον τελευταίο καιρό είναι όταν περπατάτε από το αυτοκίνητό σας στο σπίτι ή στην δουλειά.

Να χωρίσετε τους ετήσιους στόχους σας σε τριμηνιαίους, μηνιαίους, εβδομαδιαίους και ημερήσιους, για να μπορείτε να τους ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας με την μικρότερη αναστάτωση.

Συμπεριλάβετε τακτικές αξιολογήσεις των στόχων σας, εβδομαδιαίες, μηνιαίες και τριμηνιαίες. Ελέγξτε πόσο μακριά ή πόσο κοντά είστε στο να τους πραγματοποιήσετε και κατά πόσο οδηγούν στο όραμά σας για το 2022. Βάλτε τους στόχους σας στο ημερολόγιό σας και ορίστε υπενθυμίσεις για να μην ξεχνιέστε. 

Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες. Μην ξεχνάτε να προγραμματίζετε περιοδικές γιορτές. Για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα που θα ολοκληρώσετε τους στόχους σας χωρίς να παραλείψετε μια μέρα, γιορτάστε αυτή τη νίκη. Την πρώτη φορά που θα καταφέρετε να περάσετε μια ημέρα χωρίς να καπνίσετε, γιορτάστε την. Όσο μικρό κι αν είναι το επίτευγμα, γιορτάστε το. Θα σας βοηθήσει να έχετε κίνητρο και να ανυπομονείτε να πετύχετε το επόμενο.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Ως μέρος του σχεδιασμού σας για το 2022, θέστε την ψυχική σας υγεία προτεραιότητα. Κάντε κάτι καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία που σας ικανοποιεί ψυχικά. Π.χ Το 2022 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που θα αρχίσετε να ασκείστε ή να κάνετε πιο σωστή διατροφή κ.α.Όποια επιλογή κι αν κάνετε, κάντε κάτι που σας βοηθά να εστιάσετε στη συναισθηματική και ψυχική σας υγεία.

Σου πήρε χρόνια για να αναπτύξεις και να χτίσεις τις συνήθειες που έχεις αυτή τη στιγμή, είτε καλές είτε κακές. Ομοίως θα χρειαστεί επίσης χρόνος για να ξεμάθεις αυτές τις συνήθειες. 

Επαναξιολογήστε το σχέδιό σας και μην φοβάστε να το τροποποιήσετε ώστε να ταιριάζει στην τρέχουσα πραγματικότητα. Μην κολλάτε στη διαδικασία, κρατήστε τα μάτια σας στον στόχο.

Ξεφορτώστε. Εξακολουθείτε να σκέφτεστε προηγούμενα λάθη; Είστε σε σχέση με κάποιον που δεν περνάτε καλά αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί παραμένετε; Είστε φίλοι με κάποιον για πολύ καιρό και ο μόνος λόγος που είστε ακόμα φίλοι είναι επειδή τον γνωρίζετε χρόνια; Έχετε ένα σωρό πράγματα στο σπίτι σας που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό; Είναι η ντουλάπα σας γεμάτη ρούχα που δεν χρησιμοποιείτε καν;

Καθαρίστε το μυαλό και τη ζωή σας. Αφήστε πράγματα (αναμνήσεις, νοοτροπίες, σχέσεις,  κ.λπ.) που δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από το να κλέβουν τη χαρά σας ή να πιάνουν χώρο στο μυαλό σας. Έτσι δημιουργείτε χώρο για νέα πράγματα και νέες ευκαιρίες. Όπως λένε, έξω το παλιό και μέσα το νέο.

Γνωρίστε τον εαυτό σας. Ποιος είσαι στα αλήθεια? Χωρίς τις προσδοκίες, την κοινωνική αποδοχή ή τις ευθύνες, ξέρετε ποιος είστε; Αν χάσετε τη δουλειά σας αύριο, θα μπορούσατε να ορίσεις τον εαυτό σου έξω από αυτήν; Έξω από την οικογένειά σας, έχετε τη δική σας ταυτότητα;Το 2022, ελάτε σε επαφή με αυτό που πραγματικά είστε. Γνωρίστε τον εαυτό σας. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, και επιθυμίες σας; Τι σε κάνει χαρούμενο? Πώς θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου;

Καθώς σχεδιάζετε το όραμά σας για το 2022 και τους στόχους σας, αναρωτηθείτε αν ευθυγραμμίζονται με αυτό που είστε. 

Αλλάξτε νοοτροπία. Η νοοτροπία σας θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο εάν θα καταφέρετε όλα όσα θέλετε να κάνετε τους επόμενους 12 μήνες. Για να πραγματοποιήσετε το όραμά σας για το 2022, θα πρέπει να αναβαθμίσετε τη νοοτροπία σας. Ήρθε η ώρα να ανεβείτε επίπεδο. Αυτό που σε έφερε εδώ δεν θα σε πάει εκεί που πας. Χρειάζεται αναβάθμιση.

Για να είναι οι στόχοι σας οι σωστοί, θα πρέπει να είναι τέτοιοι που θα σας πιέσουν και θα σας κάνουν να μεγαλώσετε (αν δεν είναι, τότε πρέπει να τους ξαναδείτε). Θα χρειαστεί να αλλάξετε νοοτροπίες να πετύχετε το όραμά σας για το 2022.

Εξετάστε το περιβάλλον σας. Κοιτάξτε την ομάδα των φίλων σας και να είστε βασανιστικά ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Είναι η ομάδα υποστήριξης που χρειάζεται ο σημερινός εαυτός σας αλλά και αυτός που θέλετε να γίνετε; Σας ενθαρρύνουν να γίνετε καλύτερος άνθρωπος;

Είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο. Όταν κοιτάτε τους στόχους σας για το 2022, μπορούν οι πέντε πιο στενές σας σχέσεις να σας ενδυναμώσουν ή να σας ανεβάσουν στο επίπεδο στο οποίο πρέπει να βρίσκεστε για να πετύχετε την ιδανική σας ζωή; Αναπτύξτε ουσιαστικές σχέσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξή σας και σας ενθαρρύνουν. Μην φοβάστε να κόψετε σχέσεις που είναι τοξικές.

Ένα πράγμα την φορά. Όταν κοιτάτε όλα τα πράγματα που θέλετε να πετύχετε τη νέα χρονιά, μπορεί να σας φαίνονται δύσκολα ακόμη κι αν τα έχετε μοιράσει σε εβδομαδιαία, μηνιαία κλπ. Σταθείτε  και αναρωτηθείτε, ποιο είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα και θα σας πάει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας; Ποια είναι η μοναδική συνήθεια που μπορείτε να προσθέσετε στη καθημερινότητά σας και θα σας βοηθήσει να πετύχετε έναν στόχο; Κάντε ένα πράγμα την φορά.

Απολαύστε το ταξίδι. Προσπαθήστε να απολαύσετε κάθε στιγμή του ταξιδιού σας. Όταν εργαζόμαστε προς έναν στόχο, συχνά απλώς ακολουθούμε και βλέπουμε μόνο τη διαδικασία. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να απολαύσετε στην πορεία. Πολλά να μάθετε.

Μην εστιάζετε τόσο στον τελικό στόχο ώστε να χάνετε όσα περιλαμβάνει η διαδρομή και που κάνουν απολαυστική την διαδικασία. Δεν χρειάζεται να είσαι μίζερος ή να αναβάλλεις να είσαι ευτυχισμένος μέχρι να πετύχεις τους στόχους σου. Το να είσαι παρόν στη στιγμή σου επιτρέπει να βρεις χαρά στο εδώ και τώρα.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Ως μέρος του προγραμματισμού σας για το 2022, είναι να δώσετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σας χωρίς τις συνήθεις ενοχές που νιώθετε όταν αφιερώνετε λίγο χρόνο στο «εγώ» σας.  Αν δεν φροντίζεις τον εαυτό σου, πώς θα μπορείς να φροντίζεις τους άλλους ;

Ελέγχετε την πορεία σας. Κάντε συχνά ανασκόπηση των εβδομαδιαίων, μηνιαίων και τριμηνιαίων στόχων σας. Μην γράψετε απλώς τους στόχους σας σε ένα ημερολόγιο ή σημειωματάριο κάπου και να τους ξεχάστε εκεί. Ελέγχετε πόσα καταφέρατε να προχωρήσετε την περασμένη εβδομάδα και προγραμματίστε τι θα πετύχετε τη νέα εβδομάδα.

Ο τακτικός έλεγχος των στόχων σας θα εξασφαλίσει ότι δεν θα τους ξεχάσετε. Ακόμα κι αν δεν καταφέρατε να πετύχετε κανέναν από τους εβδομαδιαίους στόχους, μην το βάζετε κάτω. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τον λόγο που έχετε θέσει τους στόχους σας.

Βγάλτε τα εμπόδια από τον δρόμο σας. Όσο κι αν θέλουμε να έχουμε ένα υπέροχο 2022, να είμαστε καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας και να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τη νέα χρονιά, έχουμε μερικά ελαττώματα που θα σταθούν εμπόδιο στο δρόμο μας. Δεν χρειάζεται να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας γι αυτό. Αν ήταν εύκολο να αλλάξει κάποιος, όλοι θα το έκαναν.

Εσύ ξέρεις καλύτερα τον εαυτό σου. Κοιτάξτε τους στόχους σας, σκεφτείτε ποιες καταστάσεις είναι πιθανό να σας εμποδίσουν να πετύχετε και φτιάξτε ένα σχέδιο για να ξεπεράσετε την πρόκληση.

Σχεδιάστε το μεγάλο έπαθλό σας. Εκτός από το να γιορτάζετε τις μικρές σας νίκες, το ετήσιο πλάνο σας πρέπει να περιλαμβάνει τι θα κάνετε όταν πετύχετε τους στόχους σας. Ένας ολόκληρος χρόνος αφοσίωσης σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Έχετε ξεπεράσει τις προκλήσεις, έχετε μάθει νέες συνήθειες, έχετε αλλάξει την καθημερινότητά  σας και πολλά άλλα. Γιορτάστε την ανάπτυξή σας, σχεδιάστε την ανταμοιβή σας. Φροντίστε αυτή να είναι μεγάλη για να διατηρήσετε τα κίνητρά σας καθώς διανύετε τη χρονιά.

Καταγράψτε τον αγώνα  σας. Ας είναι φέτος η χρονιά που θα ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο. Καταγράψτε το ταξίδι σας προς το όραμά σας για το 2022, την πιο εκπληκτική σας χρονιά. Γράψε για τους αγώνες σου για να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή σου, για τις μικρές σου νίκες, ακόμα και για τις μέρες που έχασες το κουράγιο σου.

Στο τέλος του χρόνου, αυτό το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να θυμάστε πόσο μακριά έχετε φτάσει. Θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε να πιέζετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερα ύψη. Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει επίσης να δείτε τα εμπόδια ή τις ευκαιρίες που προέκυψαν.

Ξεβολευτείτε. Κάντε κάτι που σας ξεβολεύει. Εάν όλοι οι στόχοι σας βρίσκονται εντός της ζώνης άνεσής σας, όσο δύσκολοι κι αν φαίνονται, δεν θα σας χαρίσουν την  καταπληκτική  χρονιά που επιθυμείτε. 

Η ανάπτυξη βρίσκεται έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Προκαλέστε τον εαυτό σας να κάνει κάτι νέο. Προσπαθήστε για έναν στόχο που απαιτεί ένα νέο σύνολο ικανοτήτων. 

Το χειρότερο σενάριο θα είναι  απλά να μην σας αρέσει η εμπειρία, αλλά όμως θα μάθετε κάτι νέο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το καλύτερο σενάριο θα είναι να μάθετε κάτι που θα αλλάξει κυριολεκτικά η ζωή σας.

Το να έχει κανείς μια καταπληκτική χρονιά δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται μόνο του. Δεν τυχαίνει να ξυπνήσεις ένα πρωί και να αλλάξεις τη ζωή σου. Αν ήταν τόσο εύκολο, θα το κάναμε όλοι. Πρέπει να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας, να εφαρμόσετε συνήθειες  για να το κάνετε πιο εύκολο και να έχετε μια ομάδα υποστήριξης για να σας εμψυχώνει.

Μπορεί να είναι πολλή η προσπάθεια, αλλά η χαρά του να ζεις την ιδανική σου ζωή το 2022 σίγουρα αξίζει τον κόπο. Καλή σας επιτυχία!

Ελένη Βουγιούκαλου,

Πρόεδρος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου

www.alp.gr

https://www.facebook.com/alp.edu

Facebook Comments