Προ των πυλών βρίσκεται η πρώτη έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου για το νέο έτος, με το οικονομικό επιτελείο να «ζυγίζει» τα δεδομένα στις αγορές και την οικονομία που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις της ΕΚΤ, η επέλαση της Όμικρον αλλά και οι επιπτώσεις του πρόσφατου sell-off στα διεθνή ομόλογα μετά και τα πρακτικά της Fed που φέρνουν το «στοίχημα» της πρώτης αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ τον προσεχή Μάρτιο.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΔΔΗΧ «τείνει» να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στις αγορές λίγες μέρες πριν την ετυμηγορία τα Fitch – η οποία συνήθως είναι αυτή που ξεκινά τον χορό των αξιολογήσεων κάθε χρονιάς – επιλέγοντας ένα benchmark ομόλογο μιας διάρκειας η οποία μετά και από τις συζητήσεις με τους primary dealers θα έχει ισχυρή ζήτηση αλλά και θα δώσει τον τόνο και την πρώτη εικόνα του πώς αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα.  

Δεδομένου ότι η Fitch έχει προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει την αξιολόγησή της την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, η νέα εβδομάδα «κατηγοριοποιείται» ως η πιθανή ημερομηνία για την πρώτη έξοδο. Ωστόσο, το sell-off που σημειώθηκε στα ομόλογα διεθνώς από την περασμένη Τετάρτη, λόγω και της εκτόξευσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ πάνω από το 1,7%, και το οποίο έγινε εμφανές και σε όλους τους ελληνικούς τίτλους όλων των διαρκειών την Παρασκευή που μας πέρασε, είναι πιθανό να φρενάρει αυτήν την απόφαση, η οποία – εκτός απροόπτου και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν – θα μεταφερθεί για την μεθεπόμενη εβδομάδα και σίγουρα πριν το τέλος του μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 1,51% (+7%) και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020, ενώ το spread αυξήθηκε στις 159 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς κατέγραψε άνοδο 9% και στο 0,704%, η απόδοση του 15ετούς αυξήθηκε στο 1,595% και κατά 4%, και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε στο 1,343% με άνοδο 6% – όλες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 επίσης. Σύμφωνα με πήγες της αγοράς τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω των προσδοκιών για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν την αξιολόγηση της Fitch . Η σύγχυση σχετικά με τη διάρκεια του νέου τίτλου και  την πιθανότητα έκδοσης μεγαλύτερης των 10 ετών, άσκησαν πιέσεις ειδικά στο μακρινό άκρο της καμπύλη. Ένας άλλος λόγο πίσω από τις πιέσεις είναι το sell-off που κατέγραψαν την Πέμπτη οι αγορές ομολόγων διεθνώς, με την Ελλάδα λόγω της Αργίας των Φώτων να «γλιτώνει» αυτό το κύμα ρευστοποιήσεων και να το βιώνει με καθυστέρηση.

Το οικονομικό επιτελείο πάντως συνεχίζει να ακολουθεί εμπροσθοβαρή δανειακή στρατηγική, που σημαίνει ότι το βάρος των περισσοτέρων εκδόσεων δίνεται στο α’ εξάμηνο της κάθε χρονιάς, και με δεδομένο ότι έως τον Μάρτιο όπου και τελειώνει το PEPP συνεχίζει να υπάρχει σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας» – καθώς η ΕΚΤ θα αγοράζει περισσότερα ομόλογα από ότι μετά το τέλος του PEPP και μέσω των επανεπενδύσεων, είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει να βγει στις αγορές τουλάχιστον δύο φορές στο α’ τρίμηνο.

Αν και οι αυξήσεις των αποδόσεων δεν φοβίζουν τον ΟΔΔΗΧ, όσο αυτές δεν ξεπερνούν το 3% περίπου που είναι το μέσο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού (με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του ESM), ωστόσο η «λογική« και η στρατηγική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο είναι κάθε νέα benchmark έκδοση να δίνει ένα σημαντικό «σήμα». Αυτό το σήμα, μέχρι στιγμής, ήταν -μεταξύ άλλων- ότι γινόταν με ιστορικά χαμηλή απόδοση.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν πως στο «τραπέζι» των αποφάσεων για το ομόλογο που θα εκδοθεί προσεχώς είναι και η επιλογή μίας διάρκειας η οποία εκτός του να συγκεντρώσει υψηλή ζήτηση, να έχει και ένα επιτόκιο το οποίο είναι χαμηλότερο από το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό δύσκολα μπορεί να ισχύσει με ένα νέο 10ετές καθώς τον Ιανουάριο 2021 όταν και είχε εκδοθεί 10ετές η απόδοσή του ήταν στο ιστορικό χαμηλό του 0,81%. Σήμερα η απόδοσή του έχει διπλασιαστεί πάνω από το 1,5%, κάτι που σημαίνει ότι μία νέα έκδοση 10ετούς θα γινόταν με επιτόκιο πάνω από το 1,5%. Η… λογική συνεπώς «λέει» πως η Ελλάδα θα στραφεί σε άλλες διάρκειες οι οποίες θα δώσουν και απόδοση-ορόσημο.

Μια νέα 15ετία ή 20ετία είναι μία επιλογή καθώς κατά την επανέκδοση 15ετούς το 2020. Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,91% και σήμερα κινείται στο 1,62%. Επίσης, αν και οι primary dealers είχαν συμβουλεύσει πέρσι τον ΟΔΔΗΧ να εκδώσει 20ετές ομόλογο τελικά δεν προχώρησε μία τέτοια έκδοση, όποτε μπορεί να επιχειρηθεί φέτος και σίγουρα θα δώσει ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Σε  ότι αφορά ένα νέο 30ετές, δεδομένου ότι το 30ετές που εκδόθηκε πέρσι έχει λήξη τον Ιανουάριο του 2042 (λίγο μεγαλύτερη από τα 30 έτη) θα έχει λήξη ακριβώς το ίδιο διάστημα και έτσι δεν υπάρχει «λόγος» ο ΟΔΔΗΧ να στραφεί σε κάτι τέτοιο.

Το σίγουρο είναι πως ο ΟΔΔΗΧ κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του αυτή τη στιγμή, και όλα θα κριθούν από τις συνθήκες στην αγορά.

Πάντως, η Citi εκτιμά πως ο “χορός” των ελληνικών εκδόσεων, θα ξεκινήσει με ένα νέο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας με το re-opening του 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ – λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, καθώς και το re-opening του νέου 10ετούς τον Απρίλιο για την άντληση 2 δισ. ευρώ. Στο υπόλοιπο του 2022 η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εξόδους, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Citi: μία τον Ιούνιο για την άντληση 2 δισ. ευρώ με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, και άλλη μία τον Οκτώβριο με το πρώτο 15ετές ή 20ετές πράσινο ομόλογο για την άντληση 2 δισ. ευρώ επίσης. Κατά τους υπολογισμούς της Citi, οι καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα διαμορφωθούν το 2022 στα 4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η JP Morgan έχει εκτιμήσει πως η αυλαία της νέας χρονιάς σε ότι αφορά τις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές θα ανοίξει με ένα νέο 10ετές ομόλογο, ενώ εκτιμά πως έως τον Φεβρουάριο το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει και σε δεύτερη έξοδο με νέο 5ετές η 15ετές ομόλογο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως το «παράθυρο» ευκαιρίας που θα υπάρχει έως τα τέλη του α’ τριμήνου του 2022, που θα «τρέχει» ακόμα το πρόγραμμα PEPP. 

Η Societe Generale από την άλλη πλευρά εκτιμά πως την εβδομάδα που ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος της Ελλάδας για τη νέα χρονιά, με την έκδοση 15ετούς ή 20ετούς ομολόγου για την άντληση 3 δισ. ευρώ.  

Facebook Comments