Το κύμα ρευστοποιήσεων που είχε ξεκινήσει από τις αρχές τις εβδομάδας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, συμπαρέσυρε σήμερα και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε έως το 1,54%, (καταγράφοντας αύξηση έως και κατά 0,2% σε σχέση με χθες) επίπεδο στο οποίο είχε να ξαναβρεθεί από τον Μάιο του 2020.

Η θρυαλλίδα που πυροδότησε εκ νέου σήμερα τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο σε νέο αρνητικό ρεκόρ, στο 5%, για την ευρωζώνη. Εξέλιξη η οποία σε μεγάλο βαθμό διέψευσε τις προβλέψεις και τα προγνωστικά των οικονομολόγων.

Η ΕΚΤ δια του επικεφαλής οικονομολόγου της P. Lane, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Το στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους καθώς οι δυνάμεις που ωθούν σε άνοδο τις τιμές, δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Στην ελληνική αγορά η υποχώρηση των τιμών επεκτάθηκε σε όλες τις διάρκειες των ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 5ετούς να φθάσει το 0,71% και του 15ετούς τίτλου το 1,60%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 144 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,52% από 1,34% χθες, έναντι -0,04% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,56% από 1,47%. Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος συνδέεται εν μέρει με την στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές εν όψει των νέων κοινοπρακτικών εκδόσεων στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Facebook Comments