Η Axia Research σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, διατηρεί τη σύσταση buy, βλέποντας περιθώρια ανόδου 44% έως και 97%.

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρή εκκαθάριση ισολογισμού έναντι των αρχικών στόχων, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλούς νέους σχηματισμούς NPE. Ενώ, απέφυγαν να δώσουν μακροπρόθεσμους στόχους που ενσωματώνουν τον αντίκτυπο του υψηλότερου πληθωρισμού και της πιθανής επιβράδυνσης του ΑΕΠ λόγω του πολέμου στην Ουκρανίας.

Η Axia χαιρετίζει την ταχύτερη εκκαθάριση των ισολογισμών, που οδήγησε επίσης την Εurobank και την Εθνική Τράπεζα που διαθέτουν τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου CET1 να ανακοινώσουν την πληρωμή μερίσματος για το 2022, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει τους βραχυπρόθεσμους αντίθετους ανέμους, καθώς η ανάπτυξη βασίζεται σε σταθερά θεμελιώδη μεγέθη και καλά καθορισμένα και εξασφαλισμένα επενδυτικά σχέδια.

Έτσι, για την Alpha Bank διατηρεί τη σύσταση buy με τιμή-στόχο το 1,80 ευρώ. Όπως σημειώνει η Axia, η Alpha Bank ολοκλήρωσε τη χρονιά μεταμόρφωσής της, αλλά μείωσε το guidance για τα επόμενα χρόνια λόγω αλλαγών στη δυναμική. Η συστημική τράπεζα έκλεισε το 2021 με ζημία 733 εκατ. ευρώ λόγω του εφάπαξ κόστους που συνδέεται με τις συναλλαγές NPE. Τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν σύμφωνα με το guidance για το 2021. Ωστόσο, η Axia σημειώνει ότι τα καθαρά επιτοκιακά  έσοδα (NII) του 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε 1,15 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ) λόγω τoy ταχύτερου από το αναμενόμενο de-risking των NPEs, των υψηλότερων επιπέδων καταθέσεων και του κόστους έκδοσης. Επιπλέον, αυτό το νέο guidance δεν λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο του υψηλότερου πληθωρισμού ή/και της δυνητικής επιβράδυνσης του ΑΕΠ.

Για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί επίσης τη σύσταση buy με τιμή-στόχο τα 6,00 ευρώ, σημειώνοντας ότι είχε ένα ισχυρό δ’ τρίμηνο. Σημείωσε κέρδη 0,9 δισ. ευρώ λόγω της ανθεκτικότητας των εσόδων, του ελέγχου κόστους και του σημαντικά χαμηλότερου κόστους κινδύνου. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο Frontier II, η πώληση της ασφαλιστικής δραστηριότητας και η ολοκλήρωση της joint venture με την EVO Payments θα ωθήσουν τον δείκτη κεφαλαίου CET1 του ομίλου να φτάσει στο 16,5%. Αυτό επιτρέπει στη διοίκηση να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος, στοχεύοντας σε payout ratio 20%, με βάση τα κέρδη του 2022. Όπως τονίζει η Axia, η Εθνική συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ελκυστική αποτίμηση – περίπου 4x το εκτιμώμενο P/E του 2024 για απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE 10,2%.

Για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι επίσης buy ενώ η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 2,15 ευρώ. Στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2021 σημείωσε κέρδη 74 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς  λόγω υψηλότερων φορολογικών επιβαρύνσεων. Ωστόσο, σε βάση προ φόρων, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 250 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο, τα οποία ξεπέρασαν άνετα τις εκτιμήσεις της αγοράς σε όλα τα επίπεδα (δηλαδή NII, προμήθειες, συναλλαγές, λειτουργικά έξοδα και απομειώσεις). Επιπλέον, η Axia επισημαίνει την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση των NPEs, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 12,5%, από 45,3% ένα χρόνο πριν. Η Πειραιώς θα παρουσιάσει το επιχειρηματικό της σχέδιο για το 2022-2025 στις 6 Απριλίου, αποκαλύπτοντας τους ανανεωμένους μεσοπρόθεσμους στόχους της.

Τέλος, για τη Eurobank η σύσταση είναι buy με τιμή-στόχο το 1,50 ευρώ. Τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου χαρακτηρίστηκαν από τις πιο ισχυρές προμήθειες και τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα χωρίς τόκους. Συνοπτικά, η Eurobank κατάφερε να κλείσει το 2021 μπροστά από όλους τους στόχους που είχαν τεθεί για το έτος. Η  διοίκηση αποκάλυψε το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου για το 2022-24 με επικαιροποιημένους στόχους, με την Axia να βλέπει περιθώρια για αναβαθμίσεις από αναλυτές όσον αφορά τα κέρδη προ προβλέψεων και το κόστος κινδύνου. Το πιο σημαντικό, η διοίκηση παραμένει δεσμευμένη να διανείμει το 20% των κερδών του 2022, με την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments