Τις σκέψεις της κυβέρνησης για ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση κατά της ακρίβειας, ακόμα και με μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αποκάλυψε χθες το απόγευμα, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του marketnews.gr, η κυβέρνηση δεν μελετά μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα. Εφόσον η σκέψη αυτή υλοποιηθεί, θα πρόκειται, όπως λέει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, για πολύ στοχευμένη κίνηση για βασικά τρόφιμα. Για τρόφιμα, δηλαδή, ευρείας κατανάλωσης, που αποτελούν πρωταρχική ανάγκη για το «καλάθι της νοικοκυράς». Έτερη κυβερνητική πηγή προσθέτει, παράλληλα, στο marketnews.gr ότι, εφόσον το μέτρο προχωρήσει, είναι άκρως πιθανό η μείωση να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, είχε και άλλες ειδήσεις χθες, αρχής γενομένης από την αναπροσαρμογή του στόχου για το έλλειμμα για το 2022. Με βάση τον προϋπολογισμό, αυτός είχε τεθεί στο 1,4%, πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό, με δεδομένη την επεκτατική πολιτική που κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια ο νέος στόχος να παραμείνει κάτω από 2% του ΑΕΠ, ενώ θα κατατεθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προκειμένου να υπάρχει «βάση δικαίου» για τις κινήσεις στήριξης που γίνονται.  

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τον πρωθυπουργό να φωτογραφίζει μια αύξηση που θα ενσωματώνει την παράμετρο της έκρηξης του πληθωρισμού και άρα του «σβησίματος» της προηγούμενης αύξησης δια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.

Και όλα αυτά, βεβαίως, με τον κ. Μητσοτάκη να συγκεκριμενοποιεί τον χρόνο των (πρώτων) εκλογών, μιλώντας για το τέλος της άνοιξης του 2023, ευελπιστώντας ότι ως τότε η κυβέρνηση θα έχει κάνει rebound από την αναπόδραστη φθορά που προκαλεί το κύμα της ακρίβειας.

ΓΕ

Facebook Comments