Σε μια εποχή που κάθε υπουργός που «σέβεται τον εαυτό του» αναζητά και τα ισοδύναμα του τομέα του, ώστε δήθεν να αποκρούσει τα μέτρα του μνημονίου, η ιστορία της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα είναι διδακτική.
 
Άλλωστε οι «ξύπνιοι», υμνητές της μη προσπάθειας, που σκαρφίζονται ισοδύναμα δια πάσα νόσο νομίζοντας ότι θα ξεγελάσουν τους «κουτόφραγκους» δεν εμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 2015 κατά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ήταν εδώ πάντα. Απλά τα πρόσωπα άλλαζαν, σχεδόν όλα τους θλιβερά κατάλοιπα, της Ελλάδας που δήθεν «μεγαλουργεί» με την καπατσοσύνη της.
 
Το 2005, την εποχή της «επανίδρυσης», η τότε κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στον τομέα του καπνού. Οι προτάσεις που έγιναν τότε προς τις καπνοπαραγωγικές χώρες από την Κομισιόν ήταν δύο: Η μια προέβλεπε την μερική αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή και η δεύτερη την απόσυρση της χώρας από την καπνοκαλλιέργεια με αντάλλαγμα την παροχή ενός επιδόματος στους παραγωγούς για να σταματήσουν την εν λόγω καλλιέργεια.
 
Η απάντηση από την μεγαλύτερη τότε καπνοπαραγωγός χώρα (μαζί με την Ιταλία) ήταν για την Κομισιόν προφανής. Άλλωστε στόχος της ήταν να μειωθεί στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής υστερίας η ευρωπαϊκή παραγωγή σε χώρες που ο καπνός δεν έπαιζε κάποιο σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ τους, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο.
 
Σε κόντρα κάθε πρόβλεψης, ο τότε υπουργός Γεωργίας δεινός γνώστης των καπνικών θεμάτων και με ισχυρή πρόσβαση τότε στο Μέγαρο Μαξίμου, πείθει παραγωγούς και κυβέρνηση, ότι η σωστή απόφαση είναι να σταματήσει η καπνοκαλλιέργεια στην χώρα. Το σκεπτικό όλων συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών ήταν ότι από εκεί που «έτρωγα τα χέρια μου μαζεύοντας καπνά», θα κάθομαι και θα εισπράττω…   Ας είναι καλά οι κουτόφραγκοι..
 
Οι κουτόφραγκοι τήρησαν τον λόγο τους. Πλήρωσαν μέχρι το 2010 το ύψος περίπου των επιδοτήσεων που αναλογούσε σε κάθε έναν  πριν το 2005 και μετά σταδιακά μείωσαν μέχρι εξάλειψης πέρυσι την ενίσχυση απόσυρσης από το προϊόν.
 
«Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου» κατάφερε με μια απόφαση το 2005 να μειώσει την παραγωγή ενός προϊόντος από τους 115 χιλ. τόνους σε 16 χιλ. τόνους (έχει ανέβει ξανά στους 26 χιλ. τόνους), να κλείσει τα 10 από τα 14 εργοστάσια μεταποίησης καπνού! Να μειώσει τους εργαζόμενους στον κλάδο από τους 10.000 το 2005 σε κάτι περισσότερο από 2000 φέτος και να ερημώσει ολόκληρους νομούς, με χειρότερο παράδειγμα τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε έναν από τους φτωχότερους νομούς της χώρας..

Facebook Comments