Επιστολή στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ζητάει να ξανανοίξει η ΕΡΤ, απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτζ. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Κύριε πρόεδρε

Με έκπληξη και λύπη μας πληροφορηθήκαμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την δημόσια ραδιοτηλεόραση, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση συνδέεται άμεσα με την αναγκαιότητα να προστατευθεί ο δημοκρατικός πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, ενώ η Συνθήκη αναγνωρίζει την εξουσία των κρατών-μελών της Ε.Ε να παράσχουν χρηματοδότηση για την ενίσχυσή της.

Σύμφωνα επίσης με τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε, η ελευθερία και πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται σεβαστοί…

Κατά τη γνώμη μας η αιφνίδια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο συνάδει με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Χωρίς να αμφισβητώ τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών να αποφασίζουν και να υλοποιούν στρατηγικές αποφάσεις αναφορικά με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορώ να αγνοήσω τις θεσμικές και πολιτικές ανησυχίες, οι οποίες ανακύπτουν από αυτή την απόφαση μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, θα αντιμετωπίζαμε με ανακούφιση μια κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει την απόφαση της για πλήρες κλείσιμο της ΕΡΤ και να βρει εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την αναγκαία αναδιάρθρωση της εταιρείας ενόσω παραμένει σε λειτουργία».

Facebook Comments