Στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης, τρόικας και Τράπεζας της Ελλάδας τέθηκαν χθες όλα τα θέματα που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα. Καθώς η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε και ουσιαστικά ολοκληρώνεται και η στρατηγική αναδιάταξη του συστήματος με μόνη εκκρεμότητα την πώληση του ΤΤ – μαζί με την Proton Bank – στο επίκεντρο της διαβούλευσης μπαίνουν πλέον τα μεγάλα ζητήματα της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στο πλαίσιο της προσπάθειας για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για το θέμα της ρευστότητας και της εξομάλυνσης της παροχής χρηματοδότησης από τις τράπεζες και αυτό τίθεται ψηλά στην ατζέντα της στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα στο τραπεζικό σύστημα. Στο ίδιο πλαίσιο στη χθεσινή συζήτηση τέθηκε και το θέμα της μείωσης του κόστους του χρήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία γενικευμένη μείωση επιτοκίων αρχής γενομένης από τις καταθέσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ενεργοποιείται έντονα η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία εδώ και καιρό έχει θέσει το θέμα και έχει προετοιμάσει το έδαφος σε συνεργασία με τις τράπεζες, οι οποίες επίσης πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πέραν αυτών, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά τα στοιχεία και τα μεγέθη των τραπεζών με άξονα κυρίως την κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος, καθώς, όπως είναι γνωστό, επίκειται νέος γύρος stress tests. Και αυτή η άσκηση δεν θα είναι ανώδυνη για τις τράπεζες, καθώς παρά την ανακεφαλαιοποίηση, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών υφίσταται σοβαρές νέες πιέσεις λόγω της εντεινόμενης συσσώρευσης επισφαλειών υπό την πίεση της ύφεσης και της αποδόμησης της πραγματικής οικονομίας. Βεβαίως, οι ανάγκες αυτές έχουν προϋπολογιστεί και καλύπτονται, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που υπάρχει στο ΤΧΣ.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δρομολογούν συνεχώς πρωτοβουλίες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου κάτι που θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί, όπως επίσης συζητήθηκε χθες, μέσα από πολιτικές μείωσης κόστους, πώλησης θυγατρικών εξωτερικού και πώλησης θυγατρικών που δεν εντάσσονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η τύχη του ΤΤ
Κεντρικό θέμα στις χθεσινές συζητήσεις ήταν πάντως το θέμα του ΤΤ, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την πώλησή του ταυτόχρονα με εντονότατες παρασκηνιακές διεργασίες, καθώς οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες, η Εθνική, η Alpha και η Eurobank είναι αποφασισμένες να το διεκδικήσουν δυναμικά.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία σημειώνεται ότι έως την Τετάρτη, 10 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι, έχοντας ήδη ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ θα υποβάλουν προσφορά. Εντούτοις, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, η τελική απόφαση ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να ληφθεί.

Η πώληση του ΤΤ θα είναι η τελική πράξη της μεγάλης υπόθεσης της ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος και δεδομένων των πλεονεκτημάτων του θα προσφέρει ισχυρή ώθηση και σοβαρή βελτίωση μεγεθών, σε κεφάλαια και ρευστότητα, στην τράπεζα που θα το αποκτήσει.
 

Facebook Comments