Σκοπός του ανασχηματισμού ήταν να ενισχυθεί ο Τσίπρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αποκτήσει καλύτερες σχέσεις με τους δανειστές. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, τα εργασιακά θα αποδειχθούν το μεγάλο “αγκάθι” που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, αυτό επισημαίνει σε νέο της note η Citigroup.

O Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που θεωρείται ως ένα βήμα προς την ενίσχυση της υποστήριξής του στο εσωτερικό του κόμματος του εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως σημειώνει η Citi. Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν την μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μην υπάρξει αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις του κλάδου της ενέργειας που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με αναφορές.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας επίσης αντικαταστάθηκαν, με την νέα υπουργό Εργασίας να αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης η οποία περιλαμβάνει νέες αλλαγές στον κώδικα εργασίας.

Όπως τονίζει η Citi, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα, ο ανασχηματισμόςφαίνεται να αντανακλά μια προσπάθεια να κινηθούν ομαλά οι συνομιλίες διάσωσης με τους δανειστές και να μην υπάρξουν εμπόδια. Κανένα από τα νέα πρόσωπα που εισήχθησαν σε βασικά υπουργεία είναι προσωπικότητες που αναμένεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Την Κυριακή ο κ. Τσίπρας είπε ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί και θα έχει ολoκληρωθεί έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Φέρεται να κάλεσε τους νέους υπουργούς του να εργαστούν σκληρά για να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το Δεκέμβριο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Όπως σχολιάζει η Citi, o ανασχηματισμός της κυβέρνησης μπορεί όντως να θεωρηθεί ως ένα θετικό, εποικοδομητικό σημάδι από τους διεθνείς πιστωτές εν όψει και της δεύτερης και κρίσιμης αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η περαιτέρω ελευθέρωση του εργατικού κώδικα, θα είναι δύσκολο να συμφωνηθεί εντός του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η αξιολόγηση μπορεί να “κλείσει” μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments