Τις αμφιβολίες της για το αν θα υπάρξει συμμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για την β αξιολόγηση επισημαίνει σε νέο της note η Citigroup.

Οπως επισημαίνει, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι οι προϋποθέσεις για να συζητηθεί το θέμα του χρέους της Ελλάδας κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ικανοποιούνται, δεδομένης της προόδου που σημειώνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία σε staff-level, τις επόμενες ημέρες. O Επίτροπος ωστόσο αναγνώρισε ότι χρειάζεται ακόμη να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση.

Από την πλευρά του, ο Κερέ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε και θα θέσεις το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της β αξιολόγησης, ενώ το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την απόφαση της ένταξης της Ελλάδας στο QE παραμένει αναποφάσιστο.

Τέλος, ο Ρέγκλινγκ απέκλεισε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, ακόμη και μετά το 2018 και υποστήριξε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι “αργή και συχνά με καθυστερήσεις”, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε “στασιμότητα”.

Οπως σχολιάζει η Citi, με τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αυτές οι παρατηρήσεις από τους κύριους πιστωτές της Ελλάδας γίνονται σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης (κυρίως κάποιες αμφιλεγόμενες αναθεωρήσεις του κώδικα εργασίας), προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση και, το πιο σημαντικό, για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο η Citi τονίζει ότι παραμένει επιφυλακτική ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments