13 πιθανές εκπλήξεις για το 2017 “βλέπει” η Citigroup, οι οποίες έχουν την δύναμη να καθορίσουν την πορεία των αγορών και των οικονομιών και μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Όπως επισημαίνει, η νέα χρονιά υπόσχεται να είναι και αυτή συναρπαστική, με τους επενδυτές να αναμένεται να διαπιστώσουν τελικά εάν η ανάκαμψη μπορεί να λάβει περαιτέρω ώθηση χωρίς να εκτροχιαστεί από την πολιτική. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, μεταξύ των θεμάτων που απασχολήσουν τις αγορές είναι: Τι θα κάνει η ΕΚΤ να σταματήσει το QE το 2017 και να αυξήσει τα επιτόκια πριν το 2019, μπορεί η Μαρίν Λε Πεν να κερδίσει στις γαλλικές εκλογές, τι θα συμβεί στην Ε.Ε στην περίπτωση Frexit, αν κινδυνεύει η θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε και αν τα σχέδια της Καταλονίας για δημοψήφισμα μπορεί να απειλήσουν την Ευρώπη. Στα θέματα-κλειδιά του 2017, η Citi τοποθετεί και την Ελλάδα με το ερώτημα: Υπάρχει πιθανότητα να ξαναζήσουμε τον κίνδυνο στάσης πληρωμών της Ελλάδας και την απειλή του Grexit;

H Citi υπογραμμίζει πως οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και πιστωτών έχουν αυξηθεί και πάλι το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά, όμως, εκτιμά ότι η ρήξη δεν θα οδηγήσει στον ίδιο βαθμό πολιτικού δράματος, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο, όπως στα προηγούμενα επεισόδια της ελληνικής κρίσης. Όπως σημειώνει, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον: (α) η ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που είναι ένα άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα για την κυβέρνηση, (β) συμφωνία για πιο οικονομικά και πολιτικά βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 και μετά (γ) τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που απαιτούν αυτοί οι στόχοι, και (δ) η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη από την πλευρά των πιστωτών να προβούν σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να δείξει ότι… κερδίζει κάτι από τις διαπραγματεύσεις διάσωσης. Αυτό θα συνεχίσει να μειώνει τη στήριξη προς την κυβέρνηση Τσίπρα και να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών υποστηρίζουν το μνημόνιο αλλά και την παραμονή στο ευρώ και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι σχετικά πιο περιορισμένοι από ό, τι στο παρελθόν. Ετσι, το Grexit είναι απίθανο να αποτελέσει κυρίαρχο κίνδυνο για το 2017, κατά την άποψη της Citi.

Όπως πάντως προειδοποιεί, στην περίπτωση που υπάρξουν πρόωρες εκλογές, τότε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα καθυστερήσουν περαιτέρω, ενώ η πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE απομακρύνεται εντελώς από τον ορίζοντα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments