Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές έχοντας στο μυαλό της όχι την βελτίωση της οικονομίας, των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας ή της ζωής των Ελλήνων, αλλά την διατήρηση της εξουσίας. Αυτός  ήταν ο στόχος από την πρώτο λεπτό της 25ης Ιανουαρίου του 2015 όπου στη συνέχεια,  η επανάσταση του «σκίζουμε το μνημόνιο» ηττήθηκε μετά από μήνες δήθεν ρήξης και καταστροφικών καθυστερήσεων, απέναντι στο τείχος του τρίτου μνημονίου, του πιο σκληρού που μπορούσε να συμφωνηθεί, αλλά με αντάλλαγμα  την συνέχιση της κυβέρνησής τους. 

Αυτός ήταν ο στόχος και πίσω από το θέατρο της καθυστέρησης με την πρώτη αξιολόγηση που αντί να κλείσει το φθινόπωρο του 2015 έκλεισε τέλος καλοκαιριού 2016 με έναν χρόνο καθυστέρηση, αυτός είναι και ο στόχος με την τρέχουσα δεύτερη αξιολόγηση η οποία έχει ουσιαστικά «παγώσει» και ενώ θα έκλεινε τον Οκτώβριο του 2016, πλέον πάμε για Μάρτιο και στη χειρότερη περίπτωση για καλοκαίρι, στο… παρά πέντε δηλαδή της μεγάλης πληρωμής προς τους πιστωτές, και λίγο πριν χρειαστεί να ξεζουμίσουν και πάλι τα κρατικά ταμεία για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις.  

Τα σενάρια είναι δύο. Η αξιολόγηση θα κλείσει, με ή χωρίς το ΔΝΤ. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει… προτίμηση σε αυτό το θέμα, αφού θα συμφωνήσει σε ότι της πουν οι δανειστές, αρκεί να μείνει στην εξουσία εξαντλώντας όσο μεγαλύτερο μέρος μπορεί από την τετραετία, γιατί παραπάνω δεν έχει. 

Το ιδανικό θα ήταν να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα χωρίς νέα μέτρα. Αυτό όμως είναι εντελώς… χλωμό. Ήδη άλλωστε το YΠΟΙΚ κατασκευάζει προτάσεις για νέα μέτρα σχετικά με το αφορολόγητο και το ΦΠΑ. Ακόμη και σε αυτό το ιδανικό σενάριο βέβαια, οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, με τις επενδύσεις να μη φαίνονται ούτε με κιάλια, τις καταθέσεις να ζουν και να βασιλεύουν στα στρώματα και στο εξωτερικό, τις επιχειρήσεις να παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, τις τσέπες των Ελλήνων να αδειάζουν και την ανεργία να παραμένει η υψηλότερη στην Ε.Ε.

Εάν λοιπόν η αξιολόγηση κλείσει με το ΔΝΤ,  αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μετά από τη συνέχιση του σίριαλ των καθυστερήσεων, στο τέλος θα πει «ναι» σε ότι της ζητηθεί (νέα μείωση του αφορολόγητου, νέα μείωση των συντάξεων άμεσα, νέες αλλαγές στα εργασιακά και στο ΦΠΑ). Και φυσικά χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, χωρίς QΕ, χωρίς έξοδο στις αγορές.

Εάν η αξιολόγηση προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τότε, όπως ο Σόιμπλε το είπε ήδη τρεις φορές πολύ ξεκάθαρα σε  διαφορετικές του συνεντεύξεις, θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, αφού το ρόλο του Ταμείου θα αναλάβει ο ΕSM και θα υπογραφεί νέο, ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, μνημόνιο.  Όπως ξεκαθάρισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, το υφιστάμενο πρόγραμμα συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ και αν αυτό αλλάξει τότε θα πρέπει πρώτα η Bundestag  να συμφωνήσει εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος, κάτι που ο ίδιος δεν θα το συνιστούσε στην ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως σημειώνει και η Handelsblatt, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ – ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα – χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να αυξήσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα.

Και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για την ανάγκη εκ νέου έγκρισης από την γερμανική Βουλή μίας συμφωνίας χωρίς το ΔΝΤ.

Και το θέμα είναι ότι η επίτευξη πλειοψηφίας είναι υπερβολικά αβέβαιη εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων.

Όλα τα παραπάνω σενάρια θα βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να τα βγάλει πέρα έως και τα μέσα του 2018 τουλάχιστον, που τελειώνει κανονικά το πρόγραμμα, τότε που θα πρέπει να… υπογράψει καινούργιο αφού η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτείται πλήρως  από τις εκλογές.  Τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, ο Τσίπρας θα έχει κερδίσει άλλους 18 μήνες στην εξουσία ( τόσο μπορεί να το τραβήξει), και θα αφήσει την καυτή πατάτα στον επόμενο ο οποίος θα παραλάβει καμμένη γη στην οικονομία, capital controls, απουσία επενδύσεων, κύματα λουκέτων και την ανάγκη ενός ακόμα… μνημονίου!

Facebook Comments