Με σκληρή γλώσσα απάντησε το Μεξικό στην εντολή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ για κατασκευή αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο απαίτησε σεβασμό για τη χώρα του και κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να πληρώσει για οποιοδήποτε τείχος», παρά τους ισχυρισμούς Τραμπ ότι εν τέλει θα υποχρεώσει το Μεξικό να επωμιστεί το κόστος της κατασκευής.

Ο κ. Νιέτο καταδίκασε την ενέργεια Τραμπ, σημειώνοντας πως τα αντιμεταναστευτικά έργα που έχουν ήδη χτιστεί σε διάφορες ζώνες κατά μήκος της μεθορίου έχουν «χωρίσει παρά ενώσει» τις δύο χώρες.

Το διάταγμα Τραμπ για κατασκευή του τείχους υπογράφηκε μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του κ. Νιέτο στην Ουάσιγκτον, ουσιαστικά φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση πολιτικά τον μεξικανό ηγέτη.

Στο διάγγελμά του ο κ. Νιέτο δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, λέγοντας απλώς ότι θα ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα από την προπαρασκευαστική μεξικανική αποστολή που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον.

Μεξικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Associated Press σημείωσε πάντως ότι ο κ. Νιέτο «εξετάζει» το ενδεχόμενο ακύρωσης του ταξιδιού του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό αναμένεται να βαθύνει ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ουάσιγκτον αναμένεται να ενημερώσει επίσημα ότι ζητά αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA, που χρονολογείται από το 1994 και καλύπτει όλη τη Βόρεια Αμερική.

Facebook Comments