Η Citi σε νέο της report, συνεχίζει να τονίζει ότι χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η πίεση στους πιστωτές να κάνουν παραχωρήσεις προς την Αθήνα είναι αρκετά περιορισμένη. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα θα ήθελε να κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα προκειμένου να αυξήσει τις ελπίδες της για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

H E.E μεταφέρει την ημερομηνία της συμφωνίας για την β αξιολόγηση στη συνεδρίαση του Eurogroup του Φεβρουαρίου, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας δηλώνει ότι η Ελλάδα και οι δανειστές πρέπει να δείξουν “ρεαλισμό και ευελιξία” στην αξιολόγηση.

Όπως επισημαίνει, αυτά τα σχόλια από τον κ. Στουρνάρα πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, έρχονται ωστόσο την στιγμή που οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν ήδη αποκλείσει την επίτευξη συμφωνίας σήμερα.

Πηγή της Ε.Ε. δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά τη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου. Η δεύτερη αξιολόγηση η οποία ήταν να κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο, σέρνεται λόγω των διαφωνιών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τους δημοσιονομικούς στόχους καθώς και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή προς τους πιστωτές με δέσμευση ότι ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής θα επεκταθεί πέρα από το 2018, πιθανώς μέσω περικοπών στο αφορολόγητο όριο και τις συντάξεις, προσπαθώντας να ηρεμήσει τις ανησυχίες του ΔΝΤ για τους υπερβολικά αισιόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Η Citi υπογραμμίζει πως η συμφωνία για την αξιολόγηση όχι μόνο δεν αναμένεται σήμερα, αλλά παραμένει αβέβαιο κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και τον Φεβρουάριο, τονίζοντας ότι  η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE από τον Μάρτιο παραμένει αρκετά απίθανη.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments