Οι ευρωπαίοι ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα τόνισαν πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, χωρίς να κάνουν αναφορές εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που πριν τη Σύνοδο είχε κατατάξει την κυβέρνηση Τραμπ στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., τόνισε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν την ύψιστη πολιτική προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Επισήμανε πως η διατλαντική συνεργασία είναι ένας κρίσιμος πυλώνας που στηρίζει το μεταπολεμικό παγκόσμιο στερέωμα.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων από δημοσιογράφους για το εάν θεωρεί τον κ. Τραμπ μεγαλύτερη απειλή από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η έλλειψη ενότητας απέναντι στις προκλήσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της προτίμησε να σταθεί στα μέτωπα όπου μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι σε ορισμένα ζητήματα η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί στα «δικά της πόδια» κι επισήμανε πως η Ένωση χρειάζεται να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών σε κάποια ζητήματα, όπως το εμπόριο και η διπλωματία.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, μαλτέζος πρωθυπουργός Ζοζέφ Μουσκά, παραδέχτηκε πως κάποιες συμπεριφορές και ενέργειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., όμως αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει κλίμα «αντιαμερικανισμού» στη Σύνοδο.

«Υπήρχε η αίσθηση ότι πρέπει να συνομιλούμε με τις ΗΠΑ […] αλλά ότι πρέπει να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε θέματα που αφορούν αρχές» προσέθεσε ο κ. Μουσκά. “Οφείλουμε και θα αντιδρούμε όταν πιστεύουμε ότι αυτές οι αρχές καταπατώνται”.

Facebook Comments